NBA 30-in-30: Brooklyn Nets

Door

Brooklyn Nets v. Philadelphia 76ers

In Brooklyn zijn ze afgelopen zomer begonnen met een grote opruiming. Nadat de ploeg in 2010 werd overgenomen door de Rus Mikhail Prokhorov is het een komen en gaan van veteranen. Twee seizoenen geleden stonden onder andere Kevin Garnett, Paul Pierce en Deron Williams onder contract bij de Nets. Alle drie hebben hun heil elders gevonden. Ondanks het vertrek van de veteranen bleef Brooklyn vorig jaar meestrijden in het oosten. Met een 38-44 record wisten ze zelfs de playoffs te halen. Daarin maakten ze het de Atlanta Hawks heel moeilijk. Er moesten zes wedstrijden aan te pas komen, waarin de Hawks aan het langste eind trokken.

De verwachtingen dit jaar zijn minder hoog door het vertrek van onder meer Deron Williams en Mason Plumlee. De eigenaar bleef wel gewoon en deed tijdens de voorbereiding zelfs mee met zijn ploeg. De Rus deed zijn trukendoos open en verraste de Nets-spelers met zijn skills.

Oude backcourt
Nu Deron Williams weg is uit Brooklyn zal Joe Johnson de kar moeten trekken, of toch niet? Vorig jaar speelde de shooting guard matig en dat was ook te zien aan zijn gemiddelde. Waar Johnson in zijn tijd bij Atlanta gemiddeld 18 of meer punten per wedstrijd maakte, is hij in de afgelopen seizoen bij Brooklyn veel minder gaan scoren. Vorig seizoen raakte hij 34% van zijn schoten en scoorde hij gemiddeld 14.4 keer per wedstrijd. Johnson is op zijn retour en met zijn 34 jaar zal hij dit seizoen vooral als mentor moeten fungeren voor zijn teamgenoten. Met de 31-jarige Jarrett Jack naast hem op de guard positie hebben de Nets een verouderd backcourt.

Gelukkig hebben Nets nog een center die elk seizoen beter speelt. Brook Lopez is het gezicht van Brooklyn in 2015-2016. Een goede center vinden in de NBA is moeilijk voor scouts, maar gelukkig hoeven de Nets daar niet naar te zoeken. Lopez kan elke wedstrijd wel voor twintig of meer punten zorgen en zal met zijn rebounds tweede kansen creëren voor zijn teamgenoten. Nu de veteranen weg zijn en Johnson op zijn retour is, kan Lopez gaan schitteren voor Brooklyn. Vorig seizoen liet hij al indrukwekkende dingen zien en met zijn 27 jaar is hij nog altijd groeiende in de NBA.

Drukke zomer
In: Quincy Miller, Andrea Bargnani, Rondae Hollis-Jefferson, Chris McCullough, Shane Larkin, Wayne Ellington, Thomas Robinson, Willie Reed, Ryan Boatright en Dahntay Jones.
Out: Deron Williams (Mavericks), Mason Plumlee (Trail Blazers), Alan Anderson (Wizards), Mirza Teletovic (Suns), Earl Clark (waived), Cory Jefferson (Suns)

Het is een wonder dat Lionel Hollins nog aan het roer staat in Brooklyn. Sinds de komst van Prokhorov in 2010 is Hollins de vierde hoofdcoach van de Nets. De druk zal weer hoog zijn, omdat er playoffs wordt verwacht van een team dat minder is als vorig seizoen. Misschien lag het aan de spelers, maar vorig seizoen speelden de Nets in een wat lager tempo. Nu zal de bal sneller rond moeten gaan en Lopez bereiken. Met Thaddeus Young en Bojan Bogdanovic hebben de Nets twee spelers die wel eens kunnen gaan verrassen dit seizoen. Young deed het al goed toen hij tijdens het vorige seizoen werd overgenomen van de Timberwolves. De Power Forward kan zowel onder de basket als rond de driepuntlijn scoren. Daar kan Lopez optimaal van profiteren.

Bogdanovic draaide een goede rookie seizoen. Nu hij het tempo van de NBA gewend is zullen de verwachtingen ook wat hoger zijn. Hij liet vorig jaar al af en toe zien een wedstrijd te kunnen domineren. Met mogelijke double teams op Lopez zal hij optimaal gebruik moeten maken van de ruimte die hij zal krijgen. Vorig jaar scoorde hij 28 punten in de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen, waardoor de Nets zich plaatsten voor de Playoffs. Dit seizoen zal hij meer van dit soort wedstrijden moeten spelen, anders zullen de playoffs een utopie zijn voor Brooklyn.

Prognose
De fans in Brooklyn moeten niet veel verwachten van hun team. Ze hebben een hele goede point guard verloren en hebben in Jarrett Jack een vervanger die vorig seizoen onderaan stond in de +- stats. Het tempo moet ook omhoog en Brook Lopez heeft de bal nodig. Dit zal hoogstwaarshijnlijk zijn beste seizoen worden in de NBA. In zijn eentje zal het echter niet lukken en daarom zullen de Playoffs niet haalbaar zijn. Zelfs met de matige Eastern Conference zien we de Nets volgend jaar mei niet in de playoffs en ook niet in de Draft Lottery.

Misschien is het ook wel tijd voor de Nets om een team op te gaan bouwen in plaats van elk seizoen alles gooien op de Playoffs. Door trades uit het verleden hebben de Nets ook geen draft picks in de eerste ronde volgend jaar. Het is daarom ook wel te verwachten dat ze Joe Johnson in de aanbieding doen en daar eventueel draft picks voor terug gaan vragen. Het probleem is alleen dat Johnson dit seizoen 24 miljoen dollars aan salaris ontvangt.

De Brooklyn Nets moeten gaan puzzelen om aan draft picks te komen. Met het aflopende contract van Johnson hebben ze komende zomer ook nog flexibiliteit in de Free Agency. Mikhail Prokhorov heeft genoeg Russische roulette gespeeld sinds zijn komst. Tot nu toe heeft hij alleen maar mis geschoten met het halen van veteranen. Tijd voor een nieuw spelletje!

Voorspelling: 30-52

Vorige Previews:
30. Minnesota Timberwolves | 29. New York Knicks | 28. Philadelphia 76ers | 27. Los Angeles Lakers | 26. Orlando Magic | 25. Sacramento Kings | 24. Detroit Pistons | 23. Charlotte Hornets | 22. Miami Heat | 21. Utah Jazz | 20. Indiana Pacers

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen