Michigan State wint na ongekende comeback van Baylor

Goodyear Cotton Bowl Classic - Michigan State v Baylor

Drie kwarten gaf Baylor Michigan State football les, maar in het vierde kwart waren de rollen ineens omgedraaid. In een wedstrijd die in het teken stond van de aanval wisten de Spartans dankzij een ongekende comeback de zege voor de poorten van de hel weg te slepen. Na zestig minuten prachtig football, een ware reclame voor het college football, stond er een 42-41 eindstand op het bord.

Gelijkopgaand begin

In het eerste kwart ging het gelijk op tussen beide teams. Zowel Michigan State als Baylor wist twee keer de endzone te vinden. De trick play waarmee Baylor de 14-14 op het bord wist te brengen was daarbij om door een ringetje te halen. Quarterback Bryce Petty gaf een achterwaartse pass naar receiver Jay Lee, welke de bal direct voorwaarts gooide naar Corey Coleman voor een fantastische touchdown.

Deze trick play was voor Baylor het teken om eens flink gas te geven. De verdediging kreeg Michigan State onder controle en de aanval was niet af te stoppen. Bryce Petty was goed voor maar liefst 550 yards en drie touchdowns tegen één interception. Baylor leek tot en met het derde kwart een team dat in de play-offs thuis hoort, niet in de Cotton Bowl.

De hele trukendoos ging open bij de Bears met als prachtig slot iets waar liefhebbers van football altijd naar uitkijken, een zogenaamde fat guy touchdown. Linesman LaQuan McGowan was onopgemerkt voor de Michigan State verdediging als beschikbare receiver in het veld gaan staan. Petty kon hem moeiteloos de bal passen, waarna McGowan onbedreigd de endzone in kon lopen voor een 41-21 stand.

Twintig punten voorsprong voor Baylor aan het begin van het vierde kwart, wat kon er nog fout gaan? Alles dus. Quarterback Connor Cook van Michigan State, goed voor 314 yards en twee touchdowns zweepte zijn mannen nog één keer op en begon een indrukwekkende inhaalrace. Aanvallend vielen de Bears stil en kwam Michigan State juist op gang.

Dat Baylor niet meer wist te scoren was nog niet eens hun grootste probleem. Baylor bleek ook niet in staat om tijd van de klok te spelen, waardoor Michigan State de kans kreeg om terug in de wedstrijd te komen. De running game ontbrak volledig bij Baylor en dat is normaal juist de manier om tijd van de klok te spelen. Waar Baylor 603 yards door de lucht bij elkaar wist te spelen, kwamen ze in de wedstrijd over de grond tot min twintig. Ze gingen dus achteruit!

Ondanks een interception in het vierde kwart, kwam Connor Cook volledig los. Dankzij een aantal passes met hoog risico over grote afstand, stak Michigan State meerdere keren het veld over met als hoogtepunt de winnende touchdown met nog slechts 17 seconden op de klok.

Baylor kreeg nog één keer de bal, maar maakte er een zooitje van. Twee sacks, een incomplete pass en een interception in de resterende 17 seconden betekende het einde van de wedstrijd. Een wedstrijd overigens die goed was voor meerdere Cotton Bowl records. Nog niet eerder in de rijke geschiedenis van deze bowl werden er zoveel punten gescoord, aanvallende yards behaald en ook het aantal passing yards van Petty was een record.