Na Tikhonov overlijdt ook hockeycoach Pat Quinn

Door

Calgary Flames v Edmonton Oilers

Het is een slechte dag voor gepensioneerde hockeycoaches. Nadat wij eerder vandaag al melden dat Viktor Tikhonov is overleden, is inmiddels ook bekend gemaakt dat Pat Quinn (foto, rechts) is overleden. Quinn werd 71 jaar oud.

Quinn overleed na een lang ziekbed. Om privacy redenen heeft zijn familie de exacte ziekte niet bekend gemaakt. Quinn kende, net als een Tikhonov, een succesvollere carrière als coach, dan als speler.

De Canadees ging in 1977 vroeg met pensioen als gevolg van een enkelblessure. Quinn diende als speler Toronto Maple Leafs, Vancouver Canucks en Calgary Flames. Als coach begon Quinn zijn carrière als assistent bij Philadelphia Flyers, waar hij na het ontslag van de hoofdtrainer de kans kreeg als eindverantwoordelijke. Quinn begon aan zijn taak bij Philadelphia in 1979 en de coach diende later ook Los Angeles Kings, opnieuw Vancouver Canucks, Toronto Maple Leafs en Edmonton Oilers.

In 2010 ging Quinn, na zijn ontslag bij de Oilers, met pensioen. Bij alle ploegen boekte Quinn goede resultaten, maar won nooit een Stanley Cup. Zijn grootste succes boekte Quinn in 2002, toen hij Team Canada na een droogte van vijftig jaar weer eens een Olympische gouden medaille bezorgde. Quinn is één van de vier coaches die met tenminste twee verschillende clubs de Jack Adams Trophy voor beste coach wist te winnen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen