NBA MVP Watch: De voorspellingen

Door

Cleveland Cavaliers Media Day

Vannacht begint eindelijk het nieuwe NBA-seizoen. Lees onze 30 in 30 reeks voor de teamprognoses voor het aankomende seizoen. Vorig seizoen pakte Kevin Durant, na een spannende strijd met Lebron James zijn eerste MVP-titel. Wie zijn dit jaar de belangrijkste kandidaten voor de award? Sportamerika zet tien kandidaten op een rij.

1. Lebron James (Cleveland Caveliers)

Door de blessure van Kevin Durant neemt James weer de eerste plek in bij de MVP-ranking. Zijn homecoming naar Cleveland geeft al een mooie setting voor een vijfde MVP-award. De aanwezigheid van Kevin Love en Kyrie Irving zullen zijn statistieken misschien iets drukken, maar James is nog steeds in staat om de statsheet op een indrukwekkende wijze te vullen. Los van een fitte Durant is er waarschijnlijk geen enkele speler die hem aankomend seizoen zal kunnen benaderen.

2. Anthony Davis (New Orleans Pelicans)

The Unibrow gaat nu zijn derde seizoen in en hij maakt een explosieve ontwikkeling door. Tijdens het wereldkampioenschap afgelopen zomer was hij één van de beste spelers van het toernooi en vorig seizoen was hij al goed meer dan twintig punten, tien rebounds en bijna drie blocks per wedstrijden. Deze cijfers zullen aankomend seizoen naar alle waarschijnlijkheid weer beter zijn en Davis zal hiermee hoog gaan eindigen in de MVP-race.

3. Stephen Curry (Golden State Warriors)

Curry is op dit moment de beste schutter die er in de NBA rondloopt. De laatste drie seizoenen schoot hij een indrukwekkende 42,4 procent van achter de driepuntslijn. Combineer dit met meer dan bovengemiddelde assistskwaliteiten en je weet dat je een superster in huis hebt. Het nieuwe aanvalsspel van de debuterende Warriors-coach Steve Kerr heeft ook als gevolg dat Curry een echte kans op de scoringtitel en dat geeft hem een hoge plek in de lijst.

4. Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder)

Nu Kevin Durant er waarschijnlijk tot december uit is met een voetblessure komt een groot deel van de offensieve lading op de schouders van Westbrook te liggen. Kijk niet raar op wanneer Westbrook dit met volle overtuiging aanpakt en zijn game naar een nieuw niveau tilt. Toch zit het spel van Westbrook ook nog regelmatig vol met slechte beslissingen en roekeloosheid. Mocht hij dit kunnen beperken dan heeft hij een ongekend hoog plafond. Verwacht wel een aanzienlijke daling van zijn statistieken wanneer Durant weer fit is.

Golden State Warriors v Los Angeles Clippers - Game Seven

5. Chris Paul (Los Angeles Clippers)

Paul is zonder twijfel de beste point guard in de NBA. Zowel aanvallend als verdedigend is hij in staat om wedstrijden te beslissen. Hij maakt tevens de spelers om hem heen beter en dat kunnen er niet veel zeggen. Toch staat Paul dit jaar niet hoger in de lijst dan plek vijf. Zijn aantallen assists en steals zijn subliem, maar hij zal aanzienlijk meer moeten scoren wil hij in aanmerking komen voor een mogelijke MVP-titel.

6. Blake Griffin (Los Angeles Clippers)

Naast Paul hebben de Clippers in Griffin nog een speler hoog in de MVP-ranking. Aanvallend gezien is Griffin de absolute nummer één voor de Clippers en hij zal dit seizoen waarschijnlijk voor het eerst meer dan 25 punten gemiddeld maken. Tevens heeft Griffin zich in alle aspecten van het spel verbeterd en als hij dit seizoen dat doorzet dan zal hij hoger eindigen in de lijst dan Paul. Het enige wat Griffin misschien parten gaat spelen is dat hij het niveau niet vast kan houden en toch te vaak wisselvallig speelt.

7. Carmelo Anthony (New York Knicks)

Anthony is aanvallend misschien wel de beste speler in de NBA. Keer op keer bewijst hij een offensief powerhouse te zijn. Vorig seizoen scoorde hij bijvoorbeeld maar liefst 62 punten in amper 39 minuten tegen de Bobcats. Toch heeft Anthony twee belangrijke gebreken die hem niet hoger in de ranking plaatsen. Ten eerste zijn de Knicks domweg een team wat niet goed genoeg is om ver te komen in de postseason, laat staan dat ze de play-offs halen. Ten tweede is Anthony teveel een eendimensionale speler. Hij geeft maar weinig assists en zijn defence is ronduit matig.

8. LaMarcus Aldridge (Portland Trail Blazers)

Alweer 29 jaar en regelmatig flink onderschat of vergeten. Toch hoort LaMarcus Aldridge bij de absolute top in de NBA. Hij is in staat gebleken om zich bijna elk jaar in alle categorieën te verbeteren. Mede door het goede presteren van Aldridge haalden de Trail Blazers voor het eerst sinds 2011 weer de play-offs en werden er maar liefst 21 meer overwinningen behaald dan het seizoen daarvoor. Echter als Aldridge een kans wil maken op de award dan moet hij beter gaan schieten ook stappen maken in zijn verdedigen.

9. Kevin Durant (Oklahoma City Thunder)

De enige reden waarom Durant zo laag op deze lijst staat is zijn voetblessure. Hierdoor mist hij een flink aantal wedstrijden en daardoor zijn zijn kansen aanzienlijk geslonken. Er waren in de geschiedenis van de NBA maar twee spelers die meer dan tien wedstrijden misten en toch de MVP-award wonnen, Allen Iverson in 2001 en Bill Walton in 1978. Maar op het moment de Durant weer speelt, zal hij snel op het niveau van vorig seizoen zitten en dan zal hij aanzienlijk stijgen op deze lijst.

10. Derrick Rose (Chicago Bulls)

Met Rose op plek tien in deze lijst neemt Sportamerika een gok. Rose heeft de afgelopen twee seizoenen maar 49 wedstrijden gespeeld en hij is aan beide knieën geopereerd. Echter, Rose is gebrand op een goede comeback en na een roestige zomer met team USA in Spanje liet hij in de laatste wedstrijden van de pre-season zijn klasse weer zien. Rose heeft in 2011 de MVP-award al eens gewonnen en hij is absoluut in staat om dit niveau weer te evenaren, alleen zijn er nog teveel onzekerheden met betrekking tot zijn fitheid en daarom ook ‘maar’ plek tien voor hem.

Eervolle vermeldingen

Kobe Bryant (Los Angeles Lakers)

Bryant is klaar voor het nieuwe seizoen en hij zal al zijn twijfelaars het tegendeel willen bewijzen, maar MVP-kandidaat is hij helaas niet. Zijn statistieken zullen waarschijnlijk wel meedingen met de betere spelers, alleen de Lakers zijn gewoon geen play-off team en dat is toch wel een ‘eis’ om kans te maken op de MVP-award.

James Harden (Houston Rockets)

Aanvallend is Harden op dit moment de beste shooting guard van de NBA en hij mag gemiddeld meer dan negen keer per wedstrijd naar de vrijworplijn. Combineer dit met bovengemiddelde schotpercentages en je hebt een speler van uitzonderlijk niveau. Maar……. Zijn defence is echt ronduit lachwekkend en daarom maakt hij geen kans op de MVP-award.

Heb je een opmerking over de ranking, ben je het er mee eens, of juist niet. Discussieer mee!

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. IK heb zeer veel hoop op Anthony Davis. Als zijn Pelicans de play-offs halen, is hij een MVP-kandidaat.

    • Lars Koster 9 jaar ago

      Vannacht heeft hij in ieder geval een goede start gemaakt.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen