MVP Race (7): Het koninkrijk van King James

Door

Welke speler schitterde, welke speler faalde? Elke maandag belicht SportAmerika de tien beste spelers in de league op weg naar de ultieme individuele award, de Maurice Podoloff Trophy. Wie wordt de opvolger van LeBron James als nieuwe league MVP, of gaat de King er voor de vierde maal mee aan de haal? Week 7 in de MVP Race: Het koninkrijk van King James.

1mvp2

Voor iedereen die nog twijfelde (waaronder ikzelf): LeBron James is waarlijk de beste basketballer in de NBA op dit moment. Vanaf de eerste week van het seizoen heb ik op alle mogelijke manieren geprobeerd om Kevin Durant op de eerste plaats te zetten. Lang was dat mijns inziens ook gerechtvaardigd. Twee weken besloot ik tot een gelijke stand, aangezien beide spelers op een ongekend hoog niveau presteerden en je met goed fatsoen geen keus kon maken.

Nu is er echter niets meer in te brengen tegen James en zijn claim op de toppositie. In de afgelopen vijf duels noteerde LeBron telkens meer dan dertig punten met ongekend efficiënt spel, hij raakte telkens meer dan zestig procent van zijn schoten. Sterker nog: over de laatste vijf wedstrijden maakte James 55 van zijn 77 schoten, maar liefst meer dan 70 procent (!). Het was echter niet alleen een individuele prestatie, de vijf duels werden ook nog eens allen gewonnen.

Het lijkt haast normaal, maar James is op 28-jarige leeftijd nog steeds in staat om zijn al hoge spelniveau te verbeteren. De NBA is voor nu daadwerkelijk het koninkrijk van King James.

 

#1 (1) | LeBron James

Miami Heat, 34-14

27 P (0.544 FG%, 0.721 FT%) / 8.1 R / 6.9 A / 1.6 S

Wat valt er nog te zeggen over deze man. Het winnen van de NBA-titel heeft hem een rust gegeven die hij in de voorgaande negen jaren nooit heeft gehad. Nu kan hij doen en laten wat hij wil, want hij is gewoon verreweg de beste speler in de league. Zijn basketball IQ gecombineerd met zijn fysieke surplus en uitstekende balbehandeling laten tegenstanders keer op keer kansloos. Aanschouw en geniet.

 

#2 (1) | Kevin Durant

Oklahoma City Thunder, 39-12

28.9 P ( 0.516 FG%, 0.904 FT%) / 7.5 R / 4.4 A / 1.6 S  / 1.2 B

Vorige week nog gedeeld eerste met LeBron James, maar hoe goed Durant ook speelt, hoe sterk hij zich ook heeft ontwikkeld op het defensieve vlak, op dit moment staat er geen maat op James. Het enige dat Durant kan doen is doorgaan op de weg die hij is ingeslagen en zijn kans grijpen op het moment dat James’ prestaties minder worden. Het is haast oneerlijk, maar Durantula zal voorlopig zijn meerdere moeten erkennen in LeBron en moet zich focussen op revanche in juni.

 

#3 (4) | Tony Parker

San Antonio Spurs, 40-12

20.7 P (0.535 FG%, 0.854 FT%) / 3 R / 7.7 A

De vraag of Tony Parker altijd de waardering krijgt die hij verdient, zal altijd gesteld blijven worden. Parker is geen showman en geen fysiek wonder, maar hij doet alles goed en leidt zijn Spurs voorlopig naar het beste resultaat in de league. Zonder zijn maatjes Tim Duncan en Manu Ginobli zet Parker in februari zijn beste scores neer, bijna 28 punten, 10 assists en 4 rebounds. Vanaf deze plek een blijk van waardering voor de prestaties van Parker!

 

#4 (3) | Chris Paul

Los Angeles Clippers, 36-17

16.5 P (0.474 FG%, 0.888 FT%) / 3.5 R / 9.4 A / 2.5 S

Na twaalf  gemiste wedstrijden, en negen op een rij, blijkt eens te meer hoe groot de invloed van Paul is op het wel en wee van de Clippers. De Clips verloren maar liefst zes duels in de reeks van negen zonder Paul. Ze wonnen er ook zes van de twaalf. Maar zonder Paul zijn de Clippers een gemiddeld team, met hem een elite team. In de winst op de Knicks op zondag zagen we een glimp van de oude Paul met 25 punten en 7 assists.

 

#5 (5) | Carmelo Anthony

New York Knicks, 37-17

29 P (0.454 FG%, 0.833 FT%), 6.4 R / 2.8 A

De Knicks blijven winnen, mede dankzij een sterke Carmelo Anthony. Deze week was echter een goed voorbeeld van waarom de Knicks een team als Miami niet kunnen verslaan in de playoffs. ‘Melo scoorde achtereenvolgens 31, 36 en 42 punten, raakte meer dan vijftig procent van zijn schoten en toch wonnen de Knicks maar één van de drie duels. Anthony leidt aan het Kobe Bryant-syndroom, maar is net iets minder getalenteerd en moet hopen dat hij een keer naast een echte superster mag spelen.

 

#6 (6) | James Harden

Houston Rockets, 28-25

26.1 P (0.452 FG%, 0.852 FT%) / 4.7 R / 5.7 A / 1.8 S

Harden heeft deze maand een tandje bijgeschakeld en noteert in januari LeBroneske cijfers: 28 punten, 8 rebounds, 8 assists. De Rockets kunnen het talent van Harden nog niet optimaal benutten getuige de twee nederlagen in de laatste drie duels waarin The Beard meer dan dertig punten scoorde, zeven assists en ruim acht rebounds had. Houston zal elk beetje energie van Harden nodig hebben om de playoffs te halen en kan het zich dan niet permitteren om duels tegen de Kings te verliezen.

 

#7 (7) | Kobe Bryant

Los Angeles Lakers, 24-28

27.4 P (0.466 FG%, 0.843 FT%) / 5.3 R / 5.4 A

Wat Bryant ook lijkt te doen, het levert de Lakers niet de benodigde zeges op. Echter, toen hij enkele weken geleden tien duels op een rij dertig punten of meer scoorde, wonnen de Lakers vijf duels. Nu hij de laatste tien wedstrijden gemiddeld ruim acht assists geeft hebben de Lakers er zeven gewonnen. Het is een kleine sample size, maar wellicht dat Bryant zichzelf heeft herontdekt. In elk geval is het noodzakelijk dat hij minder schiet en zodoende zijn teamgenoten in het spel betrekt.

 

act_david_lee
#8 (9) | David Lee

Golden State Warriors, 21-10

19.2 P (0.517 FG%, 0.806 FT%) / 10.8 R / 3.8 A

Met de Warriors gaat het iets minder en met Lee ook. In de vier nederlagen op rij kon de grote man zijn stempel niet echt drukken op het spel. Verbazingwekkend is dat hij ondanks zijn positie gemiddeld net zoveel assists geeft als guard Stephen Curry. Het geeft aan hoe veelzijdig Lee is en dat hij de keuze voor de All-Star Game meer dan verdiend heeft. De 29-jarige Lee is supereffectief, raakt zijn vrije worpen en is ijzersterk onder de borden.

 

2011-12 Pacer Game 007 vs Nets
#9 (-) | Paul George

Indiana Pacers, 31-20

17.8 P (0.425 FG%, 0.814 FT%) / 7.8 R / 3.9 A / 1.8 S

Dit is het break-out jaar van Paul George. Iedereen wist dat hij een groot talent was, maar nu in zijn derde jaar in de league krijgt hij bij afwezigheid van de geblesseerde Danny Granger de kans om zich echt in de spotlights te spelen. Zijn All-Star selectie is een bewijs van zijn succes en ook zijn statistieken zijn, mede door meer speeltijd, omhoog geschoten. Hij moet nog leren wat efficiënter te worden, maar George is een van de sterren van de toekomst en de Pacers zullen hem koesteren.

 

act_paul_pierce
#10 (-) | Paul Pierce

Boston Celtics, 27-23

18.8 P ( 0.421 FG%, 0.793 FT%) / 6.3 R / 4.3 A

Op de vraag waarom de Celtics zo goed presteren zonder een geblesseerde Rajon Rondo, is een van de antwoorden een opgeleefde Paul Pierce. De 35-jarige forward is een niveautje beter gaan spelen en scoort in februari 20 punten, 10 rebounds en ruim 7 assists. In de laatste heroïsche triple-overtime zege van de Celtics op de Raptors noteerde Pierce een triple-double om zijn goede spel nog eens te bevestigen.

 

Uit de lijst: Rudy Gay (Memphis Grizzlies / Toronto Raptors) en Monta Ellis (Milwaukee Bucks).

Lees hier de laatste MVP Race: Co-MVP it is!

Ook leuk om te lezen