MNF Preview – Ravens @ Cardinals

Door

Screen Shot 2015-10-26 at 18.30.16

Monday Night Football staat deze week in het teken van de Battle of the Birds, oftewel de Baltimore Ravens (1-5) tegen de Arizona Cardinals (4-2). In Glendale, Arizona willen de twee ploegen ongetwijfeld graag de nederlagen van vorige week wegspoelen. Een inhaalrace van de Ravens tegen de San Francisco 49ers mocht uiteindelijk niet baten, terwijl de Cardinals een voorsprong om zeep hielpen tegen de Pittsburgh Steelers.

Vannacht winnen is dan ook het enige dat de twee ploegen gemeen hebben met elkaar, want het verloop van het seizoen verschilt totaal van elkaar; De Cardinals staan bovenaan in de NFC West, terwijl de Ravens troosteloos onderaan bungelen in de AFC North.

Screen Shot 2015-10-26 at 18.30.51

Bij beide ploegen zijn het vooral de veteranen die het verschil maken. Met zijn 35 jaar draait quarterback Carson Palmer nog uitstekend mee, terwijl hij een paar jaar terug nog stond te verpieteren bij de Oakland Raiders. Palmer staat inmiddels op 1737 passing yards en heeft de op drie na beste quarterback rating in de NFL. Palmer is nog maar het begin van de lijst, waar ook receiver Larry Fitzgerald (32) op staat. Fitz kent een indrukwekkende staat van dienst, harkte al 583 receiving yards binnen en heeft dit seizoen zes van de veertien passing touchdowns van de Cardinals achter zijn naam staan.

Waar Fitzgerald bij de Cardinals een belangrijke factor is, daar beschikken de Ravens over Steve Smith. De 36-jarige slot receiver is een helder lichtpuntje in het desastreuze seizoen van Baltimore en is het belangrijkste wapen dat quarterback Joe Flacco tot zijn beschikking heeft. Voor Smith staat de teller, na zes wedstrijden, inmiddels op 510 yards na 36 catches en drie touchdowns.

Screen Shot 2015-10-26 at 19.54.32

Als we de defensies van beide ploegen onder de loep nemen, zien we ook daar een oorzaak voor de posities die de teams op de ranglijst innemen. Over zes wedstrijden incasseerden de Cardinals gemiddeld 19,2 punten en geven slechts 328,7 yards weg aan de aanval van de tegenstander. Dit seizoen is het vooral de secondary van Arizona die indruk weet te maken op verdedigend gebied. Safeties Deone Buccanon en Tyrann ‘Honey badger’ Mathieu hebben weer een jaar in de NFL achter de kiezen en leiden het team in tackles en interceptions. Daarnaast houden quarterbacks ook standaard rekening met cornerback Patrick Peterson, nog altijd een gevreesde match-up voor receivers.

Dat de Baltimore Ravens slechts één keer gewonnen hebben, heeft minder te maken met het verdedigende werk. Gemiddeld geeft Baltimore 27 punten toe per wedstrijd en 380,7 yards. Een kracht als Terrell Suggs wordt toch wel erg gemist. Neemt niet weg dat de front seven zijn best niet doet, want tot nu toe scoorde Baltimore achttien sacks, waarmee ze vrij hoog scoren. Maar ja, als je aanval vast blijft lopen, dan moet je verdediging wel heel goed zijn om dat verschil te compenseren. De Ravens’ D is niet hetzelfde als die van bijvoorbeeld Denver, waarbij dat vaak wel lukt.

Prognose:

Als we de statistieken mogen geloven, dan hebben de Cardinals de meeste kans om vanavond als winnaar van het veld te stappen. Ook omdat de Ravens vrij gelimiteerd zijn in de offensieve stootkracht en vrij veel punten opgeven. Dat gezegd hebbende, de ploeg van Bruce Arians heeft in de afgelopen drie wedstrijden bewezen dat het volledig uitspelen van een wedstrijd nog wel eens een probleem kan zijn, dus er liggen kansen voor de Ravens.

Voorspelling: de Cardinals winnen met 28-17.

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen