Seattle Seahawks preview

NFL 32-in-32 | Seattle Seahawks: klaar voor bikkelharde NFC West

Door

Het NFL-seizoen is aanstaande en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. In dit deel van de NFL 32-in-32 het team dat dolgraag terug wil naar de Super Bowl: de Seattle Seahawks.


FREE AGENCY


Inmiddels is coach Pete Carroll al 70 jaar oud en ook voor zijn franchise QB begint de tijd te dringen. Russell Wilson, 32 jaar oud, behoort tot de beste QBs in de NFL. Voor hoe lang nog? Vorig seizoen was Wilson bij tijd en wijle weergaloos. In Seattle is daarom vol ingezet op komend seizoen. Er is alles aan gedaan om talent toe te voegen aan het team. Dat zal ook absoluut nodig zijn in de zwaarste divisie van de NFL.

De defense was het grootste probleem in de slotfase van het vorige seizoen. Het zal niemand zijn ontgaan dat ze daar met de trade voor Jamal Adams iets aan hebben gedaan. Weliswaar heeft ze dat een hoop draft picks gekost, maar die worden in de regel toch vooral voor trades gebruikt door John Schneider.

Waar de ene defensieve superster het toneel betrad, sloop een andere door de achterdeur naar buiten. Jadeveon Clowney wist niet tot een overeenkomst te komen en is tot op heden nog steeds free agent. Het gapende gat dat hij achterlaat, probeert men in Seattle te dichten door met Bruce Irvin en Benson Mayowa een paar oudgedienden terug te halen.

In aanvallend opzicht waren er een aantal slimme versterkingen. Veteraan Greg Olsen komt een jaartje in Seattle spelen alvorens hij de cleats zal verruilen voor de microfoon. Met Philip Dorsett komt een goede WR3 achter het duo Lockett en Metcalf. Tot slot werd de blessuregevoelige running back groep uitgebreid met voormalig Texan Carlos Hyde.


NFL DRAFT


Jordyn Brooks van Texas Tech University was een daverende verrassing in de eerste ronde. De linebacker werd veel later verwacht in de draft, maar ging met de 27e pick naar de Seahawks. Daar krijgt hij in Bobby Wagner een ideale leermeester. In de rotatie zal Brooks in zijn eerste seizoen meteen wat snaps meepakken.

Van de picks in de tweede en derde ronde wordt ook meteen wat verwacht. Defensive end Darrell Taylor moet een rol spelen in de pass rush. Door de toevoeging van Irvin, Mayowa en Taylor hopen de Seahawks de productie van Clowney op te vangen. Guard Damien Lewis, 3rd round pick, start in de nieuwe o-line. Van de rest van de picks mag vooral wat verwacht worden van een andere defensive end. Alton Robinson zal in de rotatie zo nu en dan te zien zijn.


OFFENSE


Vier keer in de afgelopen vijf seizoenen gooide Wilson meer dan 30 touchdowns in het reguliere seizoen. Slechts één van de vele statistieken om de briljantie van de Seahawks QB te onderstrepen. Ook vorig jaar gooide hij 31 touchdowns tegenover slechts vijf interceptions. Niet voor niets is hij nu nog de best betaalde speler in de NFL met een jaarsalaris van 35 miljoen dollar.

Aan wapens wederom geen gebrek. Tyler Lockett doorbrak de barrière van 1.000 receiving yards in 2019 en DK Metcalf was een belangrijke gegadigde voor Offensive Rookie of the Year. De snelheid van Dorsett is een slimme toevoeging aan de wide receiver groep.

Indien Chris Carson en Carlos Hyde blessurevrij zijn, is ook de running back positie uitermate sterk bezet. Rashaad Penny is er ook nog, maar hij zit voorlopig in de lappenmand. Twee running backs die het in zich hebben meer dan 1000 rushing yards te scoren; een luxe die niet veel teams hebben.

OFFENSIVE LINE IS DE ACHILLESHIEL

Met zulke playmakers zou je verwachten dat dit een top-5 offense moet kunnen zijn. In het afgelopen seizoen zagen we Wilson echter regelmatig rennen voor zijn leven. De door blessures geplaagde offensive line werd bij tijd en wijle compleet overlopen. Die achilleshiel kan ze weer parten gaan spelen. Veel nieuwe spelers werden ingepast of kwamen terug van een blessure. Op papier wordt deze o-line daar niet direct beter van.

Nieuwkomer Brandon Shell is mogelijk een upgrade op de right tackle positie en B.J. Finney kwam over van de Steelers als center. Problematich is dat left tackle Duane Brown pas net terugkomt van een knieblessure. Rookie Damien Lewis moet op de guard positie vergezeld worden door de blessuregevoelige Iupati of Pocic. Kortom, het wordt mogelijk weer rennen geblazen voor Wilson. Gelukkig is hij wel wat gewend. Als hij in de buurt komt van zijn 2019 vorm brengt deze offense het team in de meeste wedstrijden in kansrijke positie.


DEFENSE


De tijden van de Legion of Boom waren ver weg in 2019. Defensief waren de Seahawks zwak. Dat zou ze uiteindelijk opbreken aan het einde van het seizoen. Niet voor niets werden vele draft picks ingeleverd om Jamal Adams binnen te halen. Middels die trade hebben de Seahawks in potentie de beste speler in de league op de satefy positie. Linebacker Bobby Wagner zal er ook in 2020 weer gewoon staan. Rookie Jordyn Brooks mag de kneepjes van het vak gaan leren van zijn illustere voorganger.

Daar houdt het goede nieuws helaas wel op. Weliswaar heeft men het vertrek van Clowney proberen op te lossen, maar de pass-rush blijft een probleem. Er werden slechts 28 sacks genoteerd in 2019 en dus moet deze groep een flinke stap maken. Dat wordt een flinke klus met de huidige spelersgroep. Weliswaar kwamen er veel spelers bij met Irvin en Mayowa, naast rookies Taylor en Robinson. Het probleem lijkt hiermee echter niet opgelost. Sterker nog, Jadeveon Clowney was hard nodig geweest om echt gevaarlijk te zijn vanaf de zijkanten.

Cornerback Tre Flowers was de zwakste schakel in de play-offs. Toch blijft Pete Carroll op hem vertrouwen waardoor hij de kans krijgt zich te revancheren. Shaquill Griffin was juist een positieve verrassing vorig jaar. Ondanks dat hij weinig spectaculaire plays noteerde, had hij wel een forced incompletion rate van 21,2%. Slechts enkele corners deden het beter dan hem. Toch is ook deze positie wat dun bezet en een zwakte in van dit team.


CONCLUSIE


Veel hangt weer af van de vorm van Russell Wilson. Zonder Jadeveon Clowney moeten de Seahawks het namelijk van hun offense hebben om wedstrijden te winnen. Gelukkig kunnen ze dat; er is talent genoeg. Pete Carroll heeft geleerd van vorig seizoen toen hij Marshawn Lynch uit nood van de bank moest trekken. Carlos Hyde is een slimme toevoeging aan de running back groep. Een eventuele blessure kan makkelijker worden opgevangen. De o-line blijft een groot vraagteken maar met Wilson in de gelederen gaan de Seahawks het elk team lastig maken.

Het Super Bowl window dat zich langzaamaan aan het sluiten is voor de Seahawks, brengt een enorme sense of urgency met zich mee. Dat gevoel wordt nog eens versterkt door de nieuwe concurrentie in de divisie. De Arizona Cardinals hebben een flinke stap gezet, zeker met de komst van DeAndre Hopkins, en staan klaar om de gevestigde orde aan te vallen. De overige twee teams in de divisie figureerden beiden in één van de laatste twee Super bowls. Van die twee worden de 49ers gezien als topfavoriet in de NFC West.

Kortom, het wordt niet makkelijk voor Pete Carroll en zijn mannen. Toch vinden ze altijd wel weer een manier om mee te doen in Seattle. Als het team weg kan blijven van het blessureleed van 2019 gaan ze meestrijden om de divisietitel. Wie weet wat er dan mogelijk is in de play-offs.

Voorspelling: 11-5


Lees hier alle NFL 32-in-32 previews voor het aankomende seizoen!

Cover photo: Tom Pennington/Getty Images

Ook leuk om te lezen