MNF Preview: Miami Dolphins @ New York Jets

Door

Miami Dolphins v Denver BroncosDe kater was groot en zwaar vorige week nadat de Miami Dolphins een bijna zekere voorsprong weggaven bij de Denver Broncos (36-39). Komende nacht wacht de volgende uitwedstrijd, in New York, waar de dit jaar dramatische Jets het gaan proberen met quarterback Geno Smith. Voor de (6-5) Dolphins is het vanavond een cruciale avond in de strijd om een wildcard. De Jets hebben wat goed te maken na de schandalige prestatie in Detroit tegen de Buffalo Bills (3-38).

Wildcard
Miami is 0-3 in wedstrijden die zijn beslist met vier punten of minder, nadat het vorige week een voorsprong van elf punten verspeelde tegen Denver. Het was voor het eerst in veertien jaar dat de Dolphins na een voorsprong van meer dan tien punten in het vierde kwart verloren. Eerder dit seizoen waren er ook al soortgelijke frustrerende nederlagen tegen Detroit (week 10) en Green Bay (week 6). Daarmee vinden we Miami terug op de elfde plek in de AFC conference, maar staan ze slechts één wedstrijd achter op de Browns, Steelers, Ravens, Bills en Chiefs. Laatstgenoemde heeft nu virtueel de laatste wildcard voor play-offs te pakken en daarmee is gelijk ook het belang van een overwinning in New York geduid. Zeker ook omdat de Bills (7-5) ook in de AFC East spelen en nu tweede staan achter de 9-3 New England Patriots. Het is niet erg waarschijnlijk dat de Dolphins nog kunnen meedoen om de divisietitel, maar twee wedstrijden achterstand is niet onoverkomelijk en de divisiegenoten spelen over twee weken tegen elkaar. De drie thuiswedstrijden tegen de Ravens, Vikings en (opnieuw) Jets lijken ook niet onoverkomelijk en dus mag de burger in het zuiden van Florida moed houden.

70.9
De Dolphins hebben het naseizoen niet meer gehaald sinds 2008 en daarom zal de motor vanaf vandaag echt moeten gaan lopen. Precies een jaar geleden speelden de Dolphins ook in New York en toen werd het 23-3. Quarterback Ryan Tannehill gooide toen een goede wedstrijd; geheel in tegenstelling tot de vorig seizoen pijnlijk verloren thuiswedstrijd tegen de Jets. Dit jaar staat Tannehill derde in de league met een 70.9 completion percentage en gooide hij in de laatste zes wedstrijden twaalf touchdowns en drie intercepties. Eén van die drie was echter wel zeer bepalend tijdens het vierde kwart van de wedstrijd tegen de Broncos. Tijdens die wedstrijd ving Jarvis Landry twee touchdowns en bracht daarmee zijn totaal over de laatste vier wedstrijd op vier. Mike Wallace staat na zijn zespunter op zeven en ving overigens tijdens de laatste drie ontmoetingen met de Jets telkens een score. Vorig jaar ging het nog redelijk met de (2-9) Jets, maar 2014 is een lelijk jaar. Er waren al vele dieptepunten, maar vorige week hadden ze beter schriftelijk kunnen afdoen in Detroit, waar ze tegen de Bills de verplaatste wedstrijd vanwege de sneeuwval in Buffalo speelden.

Jojoën
New York Jets v Buffalo BillsQuarterback Michael Vick stelde zwaar teleur met 7/19 voor 76 yards, voordat hij werd vervangen door de eerder dit seizoen gepasseerde Smith (foto) die met 10/12 het merendeel van zijn passes tenminste nog liet aankomen. Eind oktober werd Smith in de eerste wedstrijd tegen Buffalo nog op de bank gezet nadat hij drie maal op rij een interceptie gooide. Tijdens de laatste thuiswedstrijd tegen de Dolphins van vorig jaar werd hij overigens ook gewisseld en zo blijven de Jets jojoën met hun quarterbacks. De oplossing moet wellicht worden gezocht in de running game, die wel aardig loopt. Miami stond vorige week in Denver nog een season-high 201 yards toe. Ook in de diepte liggen wellicht kansen. Dolphins cornerback Jamar Taylor is out met een schouderblessure en Cortland Finnegan is volgens de laatste berichten ook afwezig. Twijfelgevallen bij Miami zijn tight end Charles Clay (knie) en offensive tackle Ja’Wuan James (nek). Bij de Jets spelen tight end Jace Amaro (hersenschudding) en defensive end Muhammad Wilkerson (teen) niet mee. Met name de afwezigheid van Amaro vervelend. Hij leidt de rookie tight ends aan met 34 catches voor 291 yards.

Dolphins @ Jets is Monday Night Football de twee teams uit de AFC East zijn live te bewonderen op Fox Sports 2. Kick-off is rond de klok van 02:30.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen