MNF Preview – Chicago Bears @ San Francisco 49ers

Door

Voor de derde keer dit seizoen komen de Chicago Bears in actie op Monday Night Football. Zonder quarterback Jay Cutler, die nog niet is hersteld van de hersenschudding die hij vorige week in de wedstrijd tegen de Houston Texans opliep, reizen de Bears naar Californië om het op Candlestick Park tegen de San Francisco 49ers op te nemen. Ook de Niners zullen het zonder hun beste quarterback moeten doen. Ook Alex Smith is nog niet fit genoeg om aan te treden en zijn plaats zal worden ingenomen door Colin Kaepernick.

Onder normale omstandigheden zou deze matchup waarschijnlijk de mooiste wedstrijd van deze speelronde zijn. Beide teams behoren tot de absolute top van de NFC en het resultaat van deze wedstrijd kan van invloed zijn op de wie met de hoogste seed de playoff’s in rolt. Maar zonder Jay Cutler en Alex Smith is het maar afwachten wat er staat te gebeuren. Eén ding is zeker, beide teams zullen blij zijn dat de ander hun startende quarterback ook niet kan gebruiken.

San Francisco 49ers
Met het gelijke spel tegen de St Louis Rams van vorige week hebben de San Francisco 49ers een record van 6-2-1. Daardoor staan de Bears, met een 7-2 record, boven de Niners en dat kan gevolgen hebben voor het thuisvoordeel in de playoff’s. De Niners zullen deze wedstrijd dan ook graag winnen. Temeer omdat bij een nederlaag de Seattle Seahawks ineens weer mee kunnen komen in de strijd voor de winst in de NFC West.

Alex Smith trainde zaterdag al wel weer mee met de rest van het team, maar op maandagochtend werd Smith bij de laatste test niet fit genoeg bevonden om te mogen starten. Kaepernick zal het tegen de Bears dus moeten doen. De vervanger van Smith staat bekend om zijn spel over de grond, maar de Chicago Bears hebben dit seizoen al bewezen de run prima te kunnen stoppen. Kaepernick zal het dus ook door de lucht moeten proberen, met alle risico’s op turnovers tegen de Bears defense van dien.

Chicago Bears
Toen Jay Cutler in de thuiswedstrijd tegen de Houston Texans vorige week na rust niet meer op het veld verscheen vanwege een blessure hield heel Chicago de adem in. Bears fans weten nog precies hoe het seizoen vorig jaar als een kaartenhuis ineen stortte toen Cutler zijn duim brak. Een 7-3 record werd uiteindelijk een 8-8 record en een zeker lijkend post-season was ineens ver buiten bereik. De Bears lijken hiervan te hebben geleerd hebben een capabele vervanger aangetrokken in de persoon van Jason Campbell.

Campbell heeft al 75 wedstrijden in de NFL gespeeld en heeft daarin prima staat van dienst opgebouwd. Van de huidige NFL-quarterbacks heeft Campbell de op vier na meeste rushing yards en is hij zesde voor wat betreft completion-rate. Geen onervaren rookie dus. Vuurwerk hoeven we echter niet te verwachten. Waarschijnlijk zullen de Bears behoudend zijn met hun aanvalspel en zullen ze vertrouwen op hun verdediging.

Lucky Len, door Lennart Beishuizen

Chicago Bears (+5) @ San Francisco 49ers (-5)
Jason Campbell vs. Colin Kaepernick. Een quarterback die ondanks zijn back-up rol aardig gepokt en gemazeld is tegen een quarterback waar niet veel mensen van gehoord hebben en waarvan ik de naam sinds vorige week zonder te checken kan spellen. De twee teams leunen op hun defense. De Bears zijn op hun best tegen de pass en de Niners tegen de run. Op de één of andere manier denk ik dat het ontbreken van Alex Smith minder desastreus is dan het gemis van Jay Cutler. Kaepernick heeft een beetje de Tebow-factor, maar kan ook nog eens een beetje ballen gooien. De Niners moeten deze winnen en ik denk dat ze de spread ook gaan pakken. 49ers -5

Ook leuk om te lezen