MLS Update – Red Bulls winnen Supporters’ Shield

De laatste speelronde van de MLS zit erop en elke week zal SportAmerika middels een korte update de laatste stand van zaken geven uit de voetbalcompetitie van Amerika. Deze week bespreken we de Supporters’ Shield, de laatste play-offs plekken en de play-offs zelf.

ATLANTA UNITED VERSPEELT SUPPORTERS SHIELD

De ploeg uit Atlanta kon met een overwinning tegen regerend MLS kampioen Toronto de Supports’ Shield pakken. Toronto FC kende een dramatisch seizoen. De kampioen van 2017 heeft zich namelijk niet geplaatst voor de play-offs. Het eindigde uiteindelijk als negende in de Eastern Conference. Coach Greg Vanney wilde dat Toronto nog een keer alles gaf dit seizoen voor hun fans. De spelers gaven daar gehoor aan. Na negen minuten schoot Lucas Janson met een van richting veranderd schot de 1-0 binnen. Twaalf minuten later scoorde Marco Delgado de 2-0.

Josef Martinez kwam voor Atlanta nog dichtbij de gelijkmaker, maar de Venezolaan schoot de bal vier minuten voor rust op de paal. Acht minuten na de rust kwam vervolgens het bericht binnen dat New York Red Bulls op voorsprong waren gekomen tegen Orlando. Hierdoor moest Atlanta winnen om de Supporters’ Shield nog te kunnen winnen. Martinez zorgde in de 77e minuut voor de aansluitingstreffer vanaf elf meter. Maar zes minuten later scoorde Lucas Janson zijn tweede doelpunt en de 3-1 voor Toronto. Twee minuten voor tijd viel zelfs nog de 4-1 voor Toronto. Sebastian Giovinco zorgde ervoor dat de Toronto-fans nog een keer mochten juichen dit seizoen.

In New York was het 1-0 gebleven voor de New York Red Bulls. Hierdoor wonnen de Red Bulls de Supporters’ Shield met een record aantal punten van 71!

LA GALAXY VERSPEELT PLAY-OFFS PLEK

Voor LA Galaxy was de missie tegen Houston Dynamo erg duidelijk, winnen. Bij een overwinning zat de ploeg uit Los Angeles namelijk in de play-offs. Voor Real Salt Lake was het hopen dat Houston Dynamo iets kon forceren. Als LA Galaxy namelijk niet de play-offs haalden, dan zit Real Salt Lake op die plek in de play-offs.

Na een paar kansen voor LA Galaxy was het in de 27e minuut raak. Ola Kamara kopte de bal uit een voorzet van Romain Alessandrini. Drie minuten later scoorde de Noorse spits weer. Ditmaal schoot hij de bal uit de voorzet van Ashley Cole binnen.

Voor LA Galaxy leek er niks aan de hand, tot dat Romell Quioto in de 57e minuut de aansluitingstreffer maakte voor Houston. Daarmee kwam ook het geloof weer terug. In de 73e minuut kreeg Houston een penalty. Mauro Manotas nam de penalty en schoot de gelijkmaker feilloos binnen. Zes minuten later was het weer raak voor Houston. Manotas maakte zijn tweede en schoot daarmee Houston Dyanmo op een 3-2 voorsprong bij LA Galaxy. In de blessuretijd kwam LA Galaxy nog bijna op gelijke hoogte, maar Sebastian Lletget kon de bal niet op doel koppen vanaf twee meter. Houston kwam in de blessuretijd nog met tien man te staan, Ronaldo Pena pakte een rode kaart vanwege slaan.

LA Galaxy gaf een 2-0 voorsprong weg in eigen huis tegen Houston en verspeelde hiermee de play-offs. Bij Real Salt Lake kunnen ze zich dus klaarmaken voor de play-offs, waarin ze as we speak hun eerste wedstrijd al hebben gewonnen.

DE PLAY-OFFS

Op 1 november zijn de play-offs begonnen. In de Eastern conference hebben de volgende teams zich geplaatst voor de play-offs: New York Red Bulls, Atlanta United FC, New York City FC, D.C. United, Columbus Crew SC en Philadelphia Union. In de Western conference hebben Sporting KC, Seattle Sounders, Los Angeles FC, FC Dallas, Portland TImbers en Real Salt Lake zich geplaatst.
De laagst geplaatste teams spelen als eerst een knock-out wedstrijd. De winner gaat door en de verliezer valt af. In de Western Conference spelen LAFC tegen Real Salt Lake en FC Dallas tegen Portland Timbers. Voor de Western Conference spelen New York City FC tegen Philadelphia Union en D.C. United tegen Columbus Crew SC.

De twee favorieten voor de MLS Cup komen beide uit de Eastern Conference, Atlanta United en New York Red Bulls. Slechtst een van deze twee teams kan de finale bereiken. In de Western Conference zijn de voornaamste kanshebbers Los Angeles FC, New York City FC en Sporting KC.

De eerste ronde van de MLS Cup play-offs zijn op 1 en 2 november geweest. Op 1 november speelde New York City FC thuis tegen Philadelphia Union en Portland Timbers speelde uit tegen FC Dallas. Op 2 november speelde Columbus Crew SC uit tegen D.C. United en speelde LAFC thuis tegen Real Salt Lake. Later deze week meer over alles wat er in deze wedstrijden is gebeurd!

Coverfoto: Twitter New York Red Bulls