MLS Preview 2018: #22 Seattle Sounders

Door


Waar de Europese voetbalcompetities al een tijd onderweg zijn, daar gaat de MLS volgende maand weer los. Op SportAmerika gaan vier redacteuren de komende tijd alle MLS-teams kort en bondig onder de loep leggen om te kijken hoe iedereen het nieuwe seizoen in gaat. Beginnend met de nieuwkomer in L.A. FC en eindigend met de titelverdedigers in Toronto FC. Vandaag in deel 22: Seattle Sounders


LAATSTE TERUGBLIK


2017 was een goed seizoen wat eindigde in mineur voor Seattle Sounders. Het begin van de competitie was dramatisch voor Seattle: de Sounders wonnen maar vijf duels van de eerste 18 wedstrijden. In de 16 daarop volgende wedstrijden in de MLS won het er negen en verloor slechts tweemaal. Deze inhaalslag werd uiteindelijk beloond met een tweede plaats in de Western Conference. Deze sterke reeks is ook mede te danken aan hun keeper, de Zwitser Stefan Frei.


In de MLS Cup play-offs behaalde Seattle Sounders net als in 2016 de finale. Aan de hand van sterspeler Clint Dempsey wonnen de Sounders van Vancouver Whitecaps en Houston Dynamo. In de finale bleek Toronto uiteindelijk te sterk te zijn waardoor Seattle met lege handen achter bleef.

In de U.S. Open Cup verloor de ploeg van coach Brian Schmetzer in de vijfde ronde met 2-1 van San Jose Earthquakes

 


TRANSFERS


Seattle Sounders heeft een nieuwe linksachter gehaald bij Columbus Crew: het haalde voor 600 duizend euro de Costa Ricaan Waylon Francis. Naast de linksachter haalde Seattle ook nog de 27-jarige Magnus Wolff Eikrem van Malmö op transfervrije basis. Daarnaast haalde het nog wat versterkingen voor in de breedte, maar met name Francis en Eikrem zijn gehaald om het niveau van de basis te verhogen.

 

Een groot gemis zal het vertrek van Joevin Jones zijn. De linksachter speelde in het afgelopen seizoen maar liefst 36 wedstrijden voor de Sounders maar verdiende een felbegeerde transfer naar Europa: naar SV Darmstadt 98 in Duitsland. Naast Joevin Jones zijn er ook nog een drietal spelers vertrokken naar concurrent Los Angeles FC. Keeper Tyler Miller en middenvelder Calum Mallace werden allebei door Los Angeles gekozen in de draft en linker middenvelder Aaron Kovar wordt verhuurd aaan Los Angeles FC


VERWACHTING 2018


In 2018 zullen de verwachtingen van Seattle Sounders weer torenhoog zijn. In de vorige twee seizoenen bereikte de club tweemaal de finale in de MLS Cup play-offs. De fans verwachten dan ook dit seizoen weer mee te kunnen doen om de MLS Cup en hopen hem stiekem, net als in 2016, weer te winnen. Ook voor de Nederlandse fans is het leuk om Sounders te volgen. Nederlander Kelvin Leerdam staat daar namelijk in de basis als vaste rechtsback.

                                                                     Het moment dat Leerdam scoorde tegen San Jose (Kjell Redal/The Seattle Times)

De ploeg uit Seattle moet het dit seizoen wel zonder de Amerikaan Jordan Morris doen. De 23-jarige aanvaller scheurde op 22 februari zijn kruisband in een wedstrijd tegen Santa Tecla FC. Dit een zwaar gemis voor Seattle. Vorig seizoen speelde Jordan Morris nog 25 wedstrijden voor de Sounders en was bij vijf goals betrokken.

VOORSPELLING: 2e in Western Conference, wel play-offs

Top photo: Chris Young/The Canadian Press via AP

Ook leuk om te lezen