MLS Play-Offs: Montréal en Portland stoten door

MSL-Playoff-Seeds

De reguliere competitie is afgelopen en dus kan nu het echte werk beginnen: de play-offs! Wie wordt de opvolger van Los Angeles Galaxy? Tien ploegen zijn nog in de running voor de MLS Cup, gisteren vielen er met name New England Revolution en LA Galaxy al twee teams weg. Vannacht mochten er nog eens twee teams hun dromen opbergen. De acht overgebleven ploegen spelen dan voor een plek in de conference finals.

Montréal Impact – Toronto FC

5DEFF266DA0C8706681AC881D75C3414
Toevallig werd deze wedstrijd afgelopen zondag ook gespeeld op Decision Day. Toen won Montréal met 2-1 na twee heerlijke doelpunten van Didier Drogba. Giovinco blonk toen vooral uit in afwezigheid, kon hij vannacht – samen met zijn ploeggenoten – revanche nemen?

Het werd een eerste helft om snel te vergeten voor Toronto FC. Alles wat maar fout kon lopen, liep ook verkeerd. Ze werden compleet overlopen en dan met name de verdediging. De verdedigers begingen de ene blunder na de andere. In minuut 18 gingen ze voor de eerste keer in de fout en Bernier en Piatti namen daar gretig gebruik van.

Een kwartier later kwam er dan fout nummer twee. De verdediging van Toronto gaven de bal zomaar in de voeten van Piatti en dat moet je de tovenaar van Montréal niet geven. Enkele minuten later leek de Impact de klus al helemaal geklaard te hebben – nog voor de rust – nadat Didier Drogba er 3-0 van maakte.

In de tweede helft werd er quasi letterlijk afgeteld naar het laatste fluitsignaal. Toronto FC probeerde nog even, maar echte kansen kregen we niet meer te zien. Ze legden er zich bij neer dat hun avontuur hier zou eindigen. Even doorduwen in de eerste helft was dus voldoende voor Montréal Impact om een 3-0 overwinning binnen te halen. Montréal plaatst zich zo voor de Conference Finals en mag het daar opnemen tegen Columbus Crew.

Portland Timbers – Sporting Kansas City

kansas
Een duel tussen Portland en Kansas stond het voorbije seizoen niet garant voor veel doelpunten. In de afgelopen drie wedstrijden tussen beide teams werd er slechts één keer gescoord en wat voor een doelpunt! Iedereen herinnert zich wel nog de solo van Krisztian Németh. Kon de Hongaar de andere spelers met zijn wereldgoal op inspiratie brengen?

Net zoals gisteren werd de knock-out wedstrijd uit het Westen een spektakelwedstrijd. Portland nam het initiatief en was al in de beginfase de gevaarlijkste ploeg met een kopbal van Valeri. Helaas werd er niet echt gevoetbald de eerste helft, het spel lag veel stil en verder dan wat strijd kregen we niet te zien. De tweede helft bracht beterschap. Eerst schoot Nagbe nog naast, maar op de daaropvolgende corner kon Wallace – na heel wat geharrewar – dan toch scoren.

Daarna kwamen er kansjes langs beide zijden, maar het venijn zat hem in de staart. Portland leek op weg naar de kwalificatie, maar in minuut 87 werd daar anders over beslist. Zusi gooide de bal voor doel en daar torende Kevin Ellis boven alles en iedereen bovenuit: 1-1. We kregen dus verlengingen. Daarin kwamen de bezoekers al heel snel op voorsprong na een wondermooi doelpunt van wie anders dan Krisztian Németh. De Hongaar heeft er stilaan een patent op om mooie doelpunten te maken tegen de Timbers.

Nu leek het erop dat Sporting Kansas op weg was naar de kwalificatie, maar opnieuw was het wachten tot de laatste minuten. Asprilla kreeg de bal toegespeeld en hij zette zijn sterke lijf in het duel, hij bracht de bal hard voor doel en daar had Maximilliano Urruti de bal maar in te tikken. De wedstrijd zou beslist worden op penalty’s. De strafschoppenserie zou de langste worden uit de geschiedenis van de MLS Play-offs. Er werden maar liefst 22 strafschoppen genomen, waarvan er 13 binnengingen. Portland Timbers won deze loterij uiteindelijk met 2(7)-1(6) en mag het de komende weken gaan opnemen tegen Vancouver.