MLS Analyse: New York City FC, sterrenensemble zonder defensie

Door

NYFC

Waar de Seattle Sounders afgelopen jaar kampioen werden in de MLS, eindigde het avontuur voor New York City FC al in de Eastern Conference Semifinal. Toronto FC was met respectievelijk 2-0 en 0-5 te sterk voor het sterrenensemble van New York City. Verliezen van Toronto FC is geen schande, maar met spelers als David Villa (de MVP van de MLS), Frank Lampard en Andrea Pirlo mag er over twee wedstrijden geen verschil van zeven doelpunten zijn.

Waar het mis gaat is erg simpel voor New York City: Vorig seizoen hadden ze de meeste doelpunten gescoord van alle teams in de reguliere competitie (62 doelpunten in totaal). Maar kregen ze ook maar liefst 57 doelpunten tegen. Dit aantal is het meeste van alle teams in de MLS die meededen aan de play-offs.

Slordige verdediging
Veel verdedigers bij New York kunnen een voorbeeld nemen aan verdediger Frédéric Brillant, afgelopen seizoen kopte hij maar liefst 124 ballen weg. Het meeste van elke MLS-speler! Brillant is daarnaast ook een van de slimmere spelers achterin bij New York City, gemiddeld maakt Brillant ‘maar’ 0,7 overtredingen per wedstrijd waarin hij speelde. Zijn mede verdedigers maakte er daarentegen veel meer: linksachter Ronald Matarrita maakte er gemiddeld 1,3 per wedstrijd en rechtsachter Robert James “R.J.” Allen maakte gemiddeld 1,6 overtredingen per wedstrijd.

Dit uit zich dan ook in de gele kaarten, Allen pakte met zes gele kaarten maar liefst het meest van de New York City verdediging. Matarrita pakte er ‘maar’ vier, net zoveel als de eerder geprezen Brillant.  Het probleem van New York City achterin ligt hierdoor dan ook voornamelijk in de back posities die ‘te veel’ overtredingen maken, vooral in gevaarlijke posities.

Gebrek aan doelpuntenmachines en harde werkers
Wie verder naar de statistieken kijkt ziet dat New York eigenlijk maar twee doelpuntenmakers heeft: David Villa steekt hierin ver boven de rest uit met 23 doelpunten. Frank Lampard volgt met twaalf doelpunten en Steven Mendoza volgt daarop met een mager aantal van maar vijf doelpunten. Vooral nu Frank Lampard weg is bij New York City FC zullen ze eerst moeten proberen om een nieuwe doelpuntenmaker aan te trekken.

En dan Andrea Pirlo, die is nog steeds dezelfde speler als die hij was voor Juventus, maar het enige waar Pirlo niet van houdt is hard werken. Mocht Pirlo de bal toch krijgen dan weet hij er wel nog steeds raad mee met briljante passes of een assist (vorig seizoen 6 assists totaal). Bekend voorbeeld van Pirlo in de MLS is een corner die New York City tegen kreeg in de wedstrijd tegen New England Revolution, waarin Pirlo een doelpunt zou kunnen voorkomen door te gaan springen maar gewoon lekker bleef staan bij de eerste paal.

https://vine.co/v/eYBluZg75r0

Oplossing
Het probleem waardoor New York City FC geen kampioen werd en hoogstwaarschijnlijk ook voorlopig geen kampioen zal worden ligt hem dus in het scorend vermogen van de spelers en de beperkte kwaliteiten van de verdediging.

Hiervoor moeten dan ook gauw nieuwe spelers worden aangetrokken. Voor op het middenveld zou Yaya Touré een ideale versterking zijn. Touré speelt op dit moment bij Manchester City, de club die dezelfde eigenaar heeft als New York City FC (The City Football Group) en daarnaast loopt Toure’s contract af op 30 juni 2017. Toure kan bij New York City het gat van Frank Lampard opvolgen met zijn scorend vermogen en kan ook verdedigend goed mee doen.

Voor in de verdediging zou iemand als Mamadou Sakho een ideale speler zijn. De 26-jarige centraal verdediger komt dit seizoen maar weinig aan spelen toe bij Liverpool en is dan ook op huurbasis bij de Londense club Crystal Palace. Liverpool-manager Klopp heeft zelf aangegeven dat hij Sakho in de zomer graag wilt verkopen.  Een transfer lijkt dan ook een logische stap. Bij New York City kan Sakho met zijn ervaring een rots in de branding zijn voor de verdediging van New York.

Wat een realistischere aankoop zou zijn is Martín Cáceres. Cáceres is gratis op te halen en kan zowel centraal als link en rechts achterin spelen. Hiermee krijgt New York de nodige ervaring achterin en een leider die de verdediging op sleeptouw kan nemen.

Maar het moraal van het verhaal is duidelijk: mijn advies voor New York City zou dan ook wezen om bij de rijke eigenaren van de City Football Group meer geld te vragen voor deze broodnodige versterkingen. Alleen dan kan New York City FC echt mee gaan doen om de MLS Cup. Want momenteel komt de ploeg op verschillende plekken tekort om hier daadwerkelijk voor in aanmerking te komen.

Ook leuk om te lezen