Reds

MLB Trade Deadline: Uitverkoop in Cincy

Door

Washington Nationals v Cincinnati Reds

De MLB Trade Deadline komt er snel aan. Na 31 juli mag er door de Major League teams niet langer geruild worden en daarom gonst het de laatste dagen van de geruchten. In die geruchten spelen de Cincinnati Reds een hoofdrol. Eigenaar Castellini heeft inmiddels zijn toestemming gegeven voor een grote uitverkoop. Ook hij zag in dat zijn team dit seizoen niet mee zal doen in de strijd om een plek in de play-offs. De Reds staan met een record van 41-49 al 16 wedstrijden achter op de Cardinals en terwijl de Reds een payroll hebben van 110 miljoen dollar verdienen Joey Votto en Homer Bailey samen de komende vijf seizoenen ca. 40 miljoen dollar per seizoen. Tijd dus voor een uitverkoop en de volgende spelers staan op de trading block:

Johnny Cueto (SP)
Contract tot: 2015 (10 miljoen dollar)
Stats 2015: 6-6 W-L, 2.75 ERA, 0.954 WHIP, 115 K’s, 2.5 WAR
Stats career: 91-63 W-L, 3.23 ERA, 1.168 WHIP, 1110 K’s, 24.5 WAR

Cueto is al jaren de ware ace van de Reds, toch besloot GM Walt Jocketty niet hem, maar de werper uit eigen kweek Homer Bailey een groot contract te geven. Terwijl Bailey de laatste twee seizoenen vooral op de disabled list heeft vertoefd, groeide Cueto uit tot een van de topwerpers in de National League. Nu loopt zijn contract af en is het geld in Cincinnati op. Als de Reds nog iets terug willen krijgen voor Cueto kunnen zij hem het beste ruilen voor een aantal goede talenten.

Geïnteresseerde teams: Astros, Blue Jays, Dodgers en Yankees.

Wat kunnen de Reds voor Cueto vragen?
Cueto heeft nog een contract voor de laatste maanden van het seizoen dus verwacht niet dat de Reds gigantisch veel kunnen vragen. De laatste paar azen die in een trade van team wisselden, werden op verschillende manieren geruild. Jon Lester werd door de Red Sox naar Oakland gestuurd in ruil voor Yoenis Cespedes, een All-Star outfielder die nog meerdere jaren onder contract stond. David Price werd in een three-team trade door de Rays naar Detroit gestuurd in ruil voor onder meer jonge werper Drew Smyly en outfielder Austin Jackson en Jeff Samardzija leverde de Cubs in combinatie met andere starter Jason Hammel toptalent Addison Russell op. Wellicht dat de Reds eenzelfde constructie kunnen toepassen met Cueto en Mike Leake (7-5, 3.95 ERA), die ook een aflopend contract heeft en op de ‘transferlijst’ staat.

Houston Astros v Cincinnati Reds
Aroldis Chapman (CP)
Contract tot: 2015 (8 miljoen dollar en volgend jaar nog onder controle via arbitration)Stats 2015: 19 saves, 3-3 W-L, 1.56 ERA, 1.165 WHIP, 16.1 K/9
Stats career: 132 saves, 18-19 W-L, 2.21 ERA, 1.007 WHIP, 15.4 K/9

‘The Cuban Missile’ is één van de beste closers in de Major League en wat heeft een team dat de komende jaren onderin mee zal doen aan een topcloser? Bovendien is de kans groot dat hij volgend seizoen via arbitration flink boven de 10 miljoen dollar zal verdienen en dat kunnen de Reds zich niet veroorloven.

Geïnteresseerde teams: Washington Nationals, Toronto Blue Jays en volgens Buster Olney van ESPN zouden ook de Yankees wel eens interesse kunnen hebben (net als in Craig Kimbrel overigens)

Wat kunnen de Reds voor Chapman vragen?
De Braves kregen afgelopen winter voor Craig Kimbrel (die nog voor drie seizoenen onder contract stond) een pitcher uit de top 50 prospects in Matt Wisler, die inmiddels zijn debuut voor de Braves gemaakt heeft. Het is de vraag of anderhalf seizoen Chapman evenveel op kan leveren als drie seizoenen Kimbrel. Wellicht dat de Reds genoegen moeten nemen met een speler uit de onderste helft van de top 100 prospects.

Brandon Phillips (2B)
Contract tot: 2017 (13 miljoen dollar in 2016, 14 miljoen dollar in 2017)
Stats 2015: .279, 5 HR, 32 RBI, 39 runs, 1.9 WAR
Stats career: .271, 179 HR, 787 RBI, 816 runs, 27.5 WAR

Phillips is niet langer de slugger die hij tussen 2006 en 2013 was, toen hij gemiddeld 20 homeruns per seizoen sloeg. Hij hoort ook niet langer bij de beste tweede honkmannen van de MLB, maar omdat de spoeling op die positie vrij dun is, zullen er ongetwijfeld teams zijn die hem wel over willen nemen. Defensief staat Phillips in elk geval nog altijd zijn mannetje, zoals de actie hierboven laat zien.

Geïnteresseerde teams: op dit moment nog niemand. Dat kan veranderen zodra andere domino’s op deze positie gaan vallen. Ben Zobrist, Chase Utley en Martin Prado zijn ook beschikbaar en staan iets hoger in aanzien. Teams als de Yankees, de White Sox, de Royals en de Angels zijn op zoek naar versterkingen op het tweede honk.

Om ervoor te zorgen dat er nog wat leuke prospects de omgekeerde weg zullen bewandelen in een ruil, zullen de Reds een grote hap van het salaris van Phillips voor de komende twee seizoenen moeten meebetalen.

Billy Hamilton de center fielder van de Reds gaat nergens heen, maar zijn maatjes in het outfield zijn ook op het trading block geplaatst:

Jay Bruce (RF)
Contract tot: 2017 (12.5 miljoen dollar in 2016 en 13 miljoen dollar in 2017)
Stats 2015: .255, 15 HR, 48 RBI, 38 runs, 1.6 WAR.
Stats career: .251, 197 HR, 599 RBI, 561 runs, 16.3 WAR.

Marlon Byrd (LF)
Contract tot: 2016 (8 miljoen dollar)
Stats 2015: .244, 16 HR, 34 RBI, 33 runs, 0.5 WAR.
Stats career: .276, 147 HR, 652 RBI, 704 runs, 24.3 WAR.

Teams die op zoek zijn naar een corner outfielder met power kunnen prima bij de Reds terecht. Heb je niet heel veel talenten om te bieden dan kom je uit op de oudere (37) Marlon Byrd, die bovendien goedkoper is en minder lang onder contract staat. Ga je voor dit seizoen en de jaren die daarop volgen? Dan ga je voor Jay Bruce (28), die na een slecht seizoen in 2014 terug lijkt op zijn oude niveau. Een niveau dat hem jaarlijks bracht naar de 30 homeruns en 100 RBI.

Geïnteresseerde teams: Kansas City Royals, Minnesota Twins, New York Mets.

Wat kunnen de Reds vragen voor deze outfielders?
Marlon Byrd werd zelf vorig jaar nog in een trade naar de Reds gestuurd. De Phillies ontvingen in ruil voor Byrd Ben Lively, die nu in de top 10 van de beste prospects van de Phillies staat. Byrd presteert dit seizoen iets minder, maar staat nog een seizoen onder contract en zou daarom een vergelijkbare speler op moeten leveren. Voor Jay Bruce zouden de Reds op papier een beter prospect moeten kunnen krijgen en waarschijnlijk daarbij nog een talentvolle minor leaguer van een iets lager niveau.

https://www.youtube.com/watch?v=GftFNATNWCE

Als de Reds echt in de volledige uitverkoop-modus overschakelen dan zou ook Todd Frazier, de winnaar van de home run derby, beschikbaar kunnen worden. Vanuit een economisch oogpunt zou dat een goed idee zijn, gezien de relatief hoge leeftijd van de pas net doorgebroken derde honkman en de ervaringen van de laatste jaren met lange en dure contracten voor dertigplussers, maar vanwege zijn populariteit in Ohio zal Frazier waarschijnlijk op zijn plek blijven.

De komende tien dagen zullen uitwijzen welke van deze spelers de rest van het seizoen elders spelen en wat de Reds hiervoor teruggekregen hebben. Let the games begin!

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen