MLB Analyse: De strijd om de AL East

Door

Toronto Blue Jays v New York Yankees

Waar de NBA in haar winterslaap zit, en de NFL nog niet definitief begonnen is, gaat het seizoen in de MLB richting de meest spannende fase: de play-offs. En zoals elk jaar levert de weg hier naartoe genoeg spanning op, want met uitzondering van de AL Central (waar Kansas City makkelijk aan kop gaat) kan er in de overige vijf divisies nog genoeg gebeuren. Vandaag beginnen we met één van de meest intrigerende divisies, waar op papier nog vier ploegen een kans maken: de AL East.

AL EAST

Technisch gezien maken alle ploegen, buiten de Boston Red Sox om, een reële kans op de play-offs. Zowel de Blue Jays als de Orioles hebben momenteel een wild-card in handen, terwijl de Tampa Bay Rays er in dat opzicht vlak achter zitten. In deze analyse kijken we naar drie factoren: pitching, offense & defense. Na elke categorie kijken we welke teams er in het voordeel zijn, en welke er juist in het nadeel zijn.

Pitching
AL EAST PITCh

Net zoals de afgelopen jaren het geval was, is Tampa Bay de enige ploeg die in alle categorieën constant tot de betere ploegen behoort, en het feit dat ze in de aanvallend sterke American League spelen, maakt de prestatie des te knapper. Ondertussen lijken de New York Yankees de zwakkere broeder van de vier ploegen wanneer het op werpen aankomt, terwijl Baltimore overal in de middenmoot staat.

De statistieken voor Toronto zijn enigszins misleidend, omdat David Price uiteraard pas sinds kort lid is van de Blue Jays. Hier lijken ze namelijk nog relatief zwak, maar de toevoeging van Price zal ervoor zorgen dat de Blue Jays in alle categorieën vooruit zullen gaan.

AL EAST STARTING ROTATION

Wat allereerst opvalt, is dat slechts twee teams in de divisie een echte ace hebben op het moment: Toronto met David Price, en Tampa Bay met Chris Archer. Vooral met het oog op een mogelijke wild-card wedstrijd kan dat van grote waarde zijn.

Beide ploegen lijken in dit opzicht dan ook het voordeel te hebben. De Yankees missen een echte uitblinker die het verschil kan maken, terwijl de Orioles ook teveel vraagtekens hebben en een echte ace missen.

Winnaars: Tampa Bay & Toronto
Verliezer: Baltimore

Offense
AL EAST OFF

Wat direct opvalt is dat de Toronto Blue Jays er bovenuit steken. Alleen wat betreft de stolen bases staan ze niet aan de top, maar wie naar de concurrentie kijkt, ziet dat ze daarin niet heel erg tekort komen ten opzichte van de rest van de divisie.

Verder kunnen de Yankees en de Orioles wel enigszins mee in het aanvallende geweld van de Blue Jays, maar blijven de Rays wel achter. Tampa Bay stak er bij het werpen juist op positieve wijze uit, maar qua slagkracht lijkt de ploeg toch tekort te komen.

AL EAST BATTERS

De tekortkomingen van de Rays worden pas helemaal duidelijk wanneer we de vijf beste slagmannen per ploeg er bij pakken. Waar de Yankees, Orioles en Blue Jays over veel kracht beschikken, spreken de namen van Tampa Bay, buiten die van Longoria om, niet echt tot de verbeelding.

De echte winnaar is hier echter Toronto, die met de toevoeging van Troy Tulowitzki uiterst sterk is en een nachtmerrie zal vormen voor veel tegenstanders. Dit blijkt al uit de resultaten van de laatste tijd, en wie dit rijtje naast de beste aanvallende spelers van de tegenstander neerlegt, ziet dat Toronto in dit aspect er bovenuit steekt.

Wederom scoort Toronto dus goed, net als bij het werpen, terwijl Tampa Bay juist een team is dat het overduidelijk enkel en alleen van het werpen moet hebben.

Winnaar: Toronto
Verliezer: Tampa Bay

Voorspelling
Het moge duidelijk zijn welke ploeg momenteel de favoriet is in de AL East. Toronto heeft door de toevoegingen van David Price en Troy Tulowitzki zich op beide vlakken goed versterkt, terwijl de concurrentie voornamelijk stil heeft gezeten. Hierdoor is de ploeg binnen no time naar de top van de AL East gestormd, en de kans is op papier levensgroot dat ze hierdoor ook de divisie naar zich toe zullen trekken, ten koste van de Bronx Bombers uit New York. Ondertussen lijken Tampa Bay en Baltimore net iets teveel tekortkomingen te hebben om een soortgelijke comeback in te zetten.

Voor de wild-card lijken de Yankees de grootste favoriet, terwijl Baltimore & Tampa Bay afhankelijk zullen zijn van de prestaties uit de AL West.

Winnaar AL East: Toronto Blue Jays

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen