MLB free agents aangeboden: Adam LaRoche

Door

St Louis Cardinals v Washington NationalsDe maand januari is een tussen maand in de MLB. Een periode na de drukke Winter Meetings en de start van Spring Training. Het overgrote deel van de free agents heeft een nieuwe club gevonden, maar er zwerven nog vier grote namen rond op de markt. Deel 2: eerste honkman Adam LaRoche.

Adam LaRoche is een .268 hitter in zijn negenjarige carrière, waarin hij uitkwam voor de Atlanta Braves, Pittsburgh Pirates, Boston Red Sox, Arizona Diamondbacks en de Washington Nationals. LaRoche heeft een on-base percentage van .338 en sloeg 197 homeruns en 684 RBI’s in 1186 wedstrijden in de MLB. In zijn carrière scoort LaRoche tot nu toe 10.1 wins above replacement.

Het seizoen 2012: .271 AVG, .343 OBP, 33 HR’s, 100 RBI’s, 4.0 WAR in 156 wedstrijden voor de Nationals.

Het is bepaald niet ongewoon dat spelers zich van hun beste kant laten zien als free agency er aan zit te komen. Het jaar van eerste honkman Adam LaRoche van de Washington Nationals past prima in die tendens. LaRoche beleefde, na een door blessures geplaagd 2011, een prima seizoen 2012, met een evenaring van zijn persoonlijke RBI-record met 100 binnengeslagen runs en een nieuw ‘career high’ voor homeruns met 33 ballen die over de muur vlogen. Dat leverde LaRoche een zesde plaats op de MVP-lijst van de National League op… maar nog geen nieuw contract voor 2013 en verder.

Natuurlijk, de Nationals hebben LaRoche een qualifying offer van een eenjarig contract voor 13,3 miljoen dollar gedaan, wat de eerste honkman snel naast zich neerlegde. LaRoche is op zoek naar een driejarig contract, terwijl Washington niet verder wil gaan dan twee jaar. Drie jaar voor de 2012-versie van LaRoche is een no-brainer, maar de vraag is of de 33-jarige eerste honkman dat tempo vast kan houden. Neem de Wins above Replacement­-statistiek: met 4.0 scoorde LaRoche daar vele malen hoger dan in al zijn voorgaande seizoenen. Een lagere score in 2013 lijkt logischer dan een consolidatie.

Wat brengt 2013?

SportAmerika had Adam LaRoche op de elfde plek staan in de Top 50 free agents, en voorspelde dat LaRoche zou tekenen bij de Boston Red Sox.  Een vlugge blik op de zaken die de Red Sox al beklonken hebben, lijkt dat uit te sluiten. DH David Ortiz tekende bij en Mike Napoli werd bovendien al binnengehaald als nieuwe eerste honkman. Tenminste: dat schreven wij en de hele wereld begin december. Intussen zijn de Red Sox en Napoli al dik een maand bezig met het afronden van de deal, die nu hangt om zijn heup problemen. LaRoche zou Bostons ‘Plan B’ zijn als de Napoli-deal toch niet doorgaat. Om de kwaliteit gaat het niet eens; de belangrijkste reden dat Red Sox Napoli boven LaRoche kiezen is dat LaRoche een Tweede Ronde-draftpick kost, en Napoli niet.

Interesse van andere teams in LaRoche is er, maar valt gezien het uitstekende jaar dat de eerste honkman had toch een beetje tegen. Buiten de Nationals en de Red Sox hebben alleen de Chicago Cubs de afgelopen weken geflirt met de linkshandige slagman, maar die interesse werd nog niet concreet. Wij zijn geen helderzienden, maar we gaan toch een kleine voorspelling doen. Adam LaRoche wacht de situatie in Boston rustig af. Hij heeft een aanbieding voor twee jaar van de Nationals op zak en kan in de onderhandelingen serieuze interesse van Boston goed gebruiken om te kijken of een van beide teams hem wél een driejarige deal wil geven. Het is ook niet uitgesloten dat de Nationals van die onzekerheid af willen en hem alsnog een driejarige aanbieding doen.

Tekent Napoli voor die tijd in Boston, dan is 25 miljoen in twee jaar Washington een ‘troostprijs’ die eigenlijk gewoon smaakt als hoofdprijs. Deze optie lijkt ons het meest waarschijnlijk. Gaat Napoli echter niet naar Boston, dan zullen de Red Sox en de Nationals knokken om de handtekening van LaRoche, wat dan vermoedelijk eindigt in een driejarig contract aan één van beide kanten. Aangezien de Nationals in Michael Morse een adequate vervanger hebben en de Red Sox zonder Napoli eigenlijk niet, lijkt in dat geval Boston de meest logische nieuwe thuisbasis voor LaRoche.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen