Michael Jordan: ‘Ik was een racist’

Door

Jordan

In de nieuwe biografie van Michael Jordan,’Michael Jordan: The Life’, staat een pikante bekentenis. Woensdag werd bekend dat Jordan openhartig is over zijn jeugd. ‘Ik was een racist vroeger,’ geeft de voormalig grote sterspeler van de Chicago Bulls eerlijk toe.

Jordan groeide op in een gebied in North Carolina waar de Ku Klux Klan veel aanhangers kende. ,,Sowieso was er in onze staat veel meer animo voor de KKK dan in andere zuidelijke staten. Ze hadden echt veel aanzien en daar kwam het rebelse gedrag van mij vandaan.”

In 1977, ver voordat Jordan de wereld zou veroveren met zijn basketballtalent, werd hij geschorst op school. ,,Ik gooide frisdrank over een meisje die mij nigger noemde. Als ik dat moment terugdenk weet ik dat ik tegen alle blanke mensen was.”
Zijn moeder leerde hem dat hij geen stap verder zou komen met deze instelling. ,,Ze vertelde dat haat niet de weg zou zijn naar een succesvol leven. Dat heb ik altijd onthouden.”

De bekentenis van Jordan komt een week nadat Donald Sterling, eigenaar van basketbalteam de Los Angeles Clippers, in het nieuws kwam vanwege racistische uitlatingen. Jordan, zelf eigenaar van het team de Charlotte Bobcats, haalt hard uit naar Sterling.

,,Ik walg ervan dat een collega er zulke ideeën op na houdt. Maar als oud-basketballer maakt het mij echt woest. Er is geen ruimte in de NBA voor haat en racisme. Helemaal in de NBA, waar het overgrote deel van de spelers Afro-Amerikaans is, kunnen we dit niet accepteren.”

3 Reacties
 1. Stefan 9 jaar ago

  Gaat de NBA hem nu ook hard aanpakken?

  • ewoutversloot 9 jaar ago

   Heb je het artikel gelezen?

 2. Frank 9 jaar ago

  Ik vind die laatste zin opmerkelijk. ‘Helemaal in de NBA, waar het overgrote deel van de spelers Afro-Amerikaans is, kunnen we dit niet accepteren.’ Wat wil hij daarmee zeggen?

  Dat als het bij een sport gebeurde waar minder Afro-Amerikaanse spelers zijn het nog een klein beetje te accepteren is? Het gedrag dat dhr. Sterling heeft vertoond dient verbannen te worden ongeacht het aantal afro-Amerikaanse spelers.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen