Met de Billen Bloot – een vooruitblik op het NFL-weekeinde (week 13)

Door

 

Voor diegene die wekelijks een gokje willen wagen op de wedstrijden in de NFL, hetzij via Sport Amerika’s Football Pool dan wel voor het echte geld, maar natuurlijk ook voor alle gewone NFL fanaten, de rubriek Met de Billen Bloot – een vooruitblik op de wedstrijden van het weekend. Een vooruitblik is natuurlijk niet compleet als er geen voorspelling voor de uitslag op volgt. Dus die geven we ook maar meteen weg. Doe er je voordeel mee, of niet. Sport Amerika staat natuurlijk niet garant voor de resultaten; Nostradamus is al even dood.

Thursday Night football zag het definitieve failliet van Andy Reid’s dreamteam. De Seahawks profiteerden van Vince Young’s Interception Day en gingen lopen met een 31-14 overwinning. Opnieuw beginnen Philadelphia, er zit niets anders op. De rest van de NFL speelt nog wel ergens voor. Een handjevol gaat voor de playoffs, de rest probeert gezichtsverlies te voorkomen (San Diego, kom er maar in). Tenslotte zijn er ook nog de teams die meedoen voor de ‘Andrew Luck/Landry Jones/Matt Barkley sweepstakes’, hoewel Indianapolis in die competitie onbedreigd naar de winst lijkt te koersen. Hoe het ook zij, er is nog genoeg om voor te spelen, en dus naar vooruit te blikken, in week 13.

De score van vorige week: 10-3. Totaalscore: 46-22

 

 

Cincinnati Bengals @ Pittsburgh Steelers

Nog maar 3 weken geleden wonnen de Steelers nipt van de jonge Bengals. Maar dat was in Cincinnati; op Heinz Field gelden hele andere wetten. De Steelers mogen dan nog steeds niet in topvorm zijn, en de vraag rijst of dat dit seizoen überhaupt nog gaat gebeuren, thuis de Bengals verslaan moet toch geen onoverkomelijk probleem zijn. Voor de Bengals geldt evenwel dat winst in Pittsburgh instant legitimacy zou geven aan hun aanstaande playoff deelname. Toch maar even kijken dus. Steelers over Bengals.

Carolina Panthers @ Tampa Bay Buccaneers

Je zou hier het affiche van ‘Battle of the Young Quarterbacks’ aan kunnen hangen. In dat geval, doe mij maar Cam Newton. Hij mag dan zijn fouten maken, welke rookie QB kan een seizoen als het zijne overleggen?! Ok, ok: Andy Dalton. Steve Smith zei deze week dat Newton de op 2 na beste QB is waar hij mee gespeeld heeft, na Jake Delhomme en Vinny Testaverde. Bepaald geen illustere namen, maar wel een verstandige opmerking van Smith: Newton heeft nog een lange weg te gaan. Hetzelfde geldt voor de Bucs. Van het break-out year is werkelijk niets terechtgekomen. Josh Freeman boekt te weinig vooruitgang en de blessures stapelen zich op. Gelukkig is LeGarrett Blount er nog. Bucs over Panthers.

Kansas City Chiefs @ Chicago Bears

Tyler Palko vs. Caleb Hanie. Is dit de Canadian Football League? Nee, dit zijn de Chiefs tegen de Bears. Palko mag zondag 5 minuutjes meedoen, 3 interceptions gooien en vervangen worden door de competente Kyle Orton. Caleb Hanie mag vertrouwen op Julius Peppers en co., alle snaps aan Matt Forte meegeven of anders een korte pass gooien naar Johnny Knox. En alsjeblieft Caleb, laat het daarbij. Bears over Chiefs.

New York Jets @ Washington Redskins

De Jets wonnen ternauwernood van de Bills en de Redskins zegevierden uit bij de Seahawks. Zo ziet u maar weer: de NFL is af en toe onnavolgbaar. De Redskins hebben helemaal niets om blij van te worden. Eerst Shanahan eruit, een QB vinden en dan maar eens verder kijken. De Jets kunnen nog naar de playoffs maar het is hoe dan ook een seizoen van uitersten voor New York. Tastbare vooruitgang blijft achterwege en de vraagtekens over Mark Sanchez nemen toe. Long term: waar gaat het heen met dit team? Jets over Redskins.

Denver Broncos @ Minnesota Vikings

Het moge inmiddels duidelijk zijn; ik heb weinig op met de Tebow-mania in Amerika. Waar ik vorige week al kort aan refereerde en op deze site gisteren door Joep Smeets nog mooi over werd geschreven: Von Miller is de ware sensatie in Denver, niet Tebow en zijn offense uit 1957. Miller is er tegen de Vikings niet bij. Minnesota’s Jared Allen gelukkig wel. Tebow en Allen op één veld: recipy for disaster. Vikings over Broncos.

Atlanta Falcons @ Houston Texans

TJ Yates anybody? De Texans hebben een fantastisch seizoen maar worden tegelijkertijd geplaagd door blessures bij hun belangrijkste spelers. Eerst Mario Williams for the season, toen Andre Johnson voor een week of 6 en tenslotte Matt Schaub for the season. Matt Leinart was een reden om nieuwsgierig te zijn naar de Texans vorige week, totdat ook hij een season-ending injury aan zijn schouder opliep. Dus is het nu de beurt aan rookie Yates. En dat tegen de Atlanta Falcons, die de afgelopen weken het beste football van hun seizoen spelen. Dat gaat hem niet worden, ondanks Houston’s running game en defensie. Falcons over Texans.

Oakland Raiders @ Miami Dolphins

Dood en begraven in het graf van hun quarterback positie: het verhaal van de Miami Dolphins. Dan Marino’s 12 jaar lange schaduw bleek donker en onpeilbaar en Andrew Luck de enige met een zaklamp tegen de duisternis. Enter Matt Moore, anti-held van beroep, levenslange back-up QB volgens velen. Totdat Moore eindelijk een serieuze kans kreeg van Tony Sparano en hij ineens veranderde in de meest onderschatte quarterback van de NFL, zij het op basis van het kleine sample van de afgelopen weken. Is Moore dan toch het long-term answer op QB voor Miami? Ik hoop het in elk geval, want there’s a lot to like about Matt Moore. Dolphins over Raiders.

Tennessee Titans @ Buffalo Bills

Tot ieders verbazing bleek Revis Island heel aardig bespeelbaar voor Ryan Fitzpatrick. De Bills waren zelfs heel dichtbij de overwinning tegen de Jets. Zeker als Stevie Johnson de Plaxico-‘ik schiet mezelf per ongeluk in mijn been’-Burress-dans achterwege had gelaten en wat beter had opgelet in de laatste 2 minuten. Als Buffalo het de Jets moeilijk kan maken dan kunnen ze dat ook tegen Tennessee. Maar wedstrijden voorspellen voor de Titans is geen sinecure. Het is iedere week weer afwachten in welke vorm de Titans het veld betreden en de uitslagen tot nu toe illustreren dat mooi: de ene week wel, de andere niet. Laten we vasthouden aan die structuur. Bills over Titans.

Indianapolis Colts @ New England Patriots

De Patriots zijn 20 point favorites bij de bookmakers. Dat zegt eigenlijk alles. De Colts geven hun ‘Suck for Luck campaign’ iedere week een extra dimensie en zullen in Foxboro weer alle hoeken van het veld zien. Het zal de front office in Indy inmiddels een zorg wezen. Volgend jaar Manning en Luck= een zonnige toekomst voor de komende 15 jaar. Zelfs de Patriots kunnen dat niet zeggen. Patriots over Colts.

Baltimore Ravens @ Cleveland Browns

De Browns zijn de ruimte op dit ‘papier’ steeds meer waard. Het seizoen is dan hopeloos, Cleveland probeert er het beste van te maken en dat is bijna aandoenlijk. Vooral kijkende naar de manier waarop de Browns dit seizoen hun wedstrijden verliezen. Het verlies in de closing minutes tegen de Bengals vorige week was in die zin symptomatisch. Cleveland just can’t seem to catch a break. Met Baltimore op bezoek zal daar niet veel aan veranderen. De Ravens overtuigden vorige week tegen San Francisco en dat gaf Joe Flacco instant credibility. Benieuwd hoe lang het duurt. Ravens over Browns.

St. Louis Rams @ San Francisco 49ers

De 49ers kregen op Thanksgiving een ontzettende oplawaai van Baltimore en kennen hun plek weer: goed maar niet elite. Thank you Baltimore. De manier waarop de Ravens defense de offensive line van San Francisco verpulverde moet Jim Harbaugh zorgen baren, zeker met het oog op de playoffs. Er is veel mogelijk voor de 49ers, maar in de match-up met de absolute top van de NFL lijkt San Francisco toch net niet goed genoeg. Tegen de Rams is dat natuurlijk geen issue. St. Louis is hopeloos de weg kwijt; de prachtige overwinning op de Saints enkele weken terug, nu officieel een anomaly. 49ers over Rams.

Dallas Cowboys @ Arizona Cardinals

Door de totale ineenstorting van het imperium van Andy Reid en de zeer succesvolle disappearing act van de NY Giants wordt de titel in de NFC East op een presenteerblaadje aangeboden bij de Cowboys. Vooralsnog hapt Dallas toe zonder daarbij indruk te maken, ondanks het geweldige spel van DeMarco Murray en DeMarcus Ware. De Cardinals zien Kevin Kolb terugkeren in hun midden en zijn bemoedigd door de fantastische wedstrijd van Beanie Wells afgelopen zondag. Als Kolb er nou eens in slaagt een paar bombs op Larry Fitzgerald af te vuren, dan is een upset in de maak. Cardinals over Cowboys

Green Bay Packers @ New York Giants

Het ogenschijnlijk laatste obstakel op weg naar een perfect season voor de Packers: de Giants at New Meadowlands. Dat klinkt intimiderend maar is het niet. New York is 0-3 over de afgelopen weken tegen de 49ers, Eagles (!) en Saints. De wedstrijd tegen New Orleans had een zelden vertoond ‘ass whooping’ gehalte en de Giants zijn hard op weg om, net als vorig seizoen, volledig ineen te storten op de home stretch. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Eli Manning nog de geest krijgt dit seizoen, maar als het gebeurt laat het zondag zijn. Anders wordt het een pijnlijke aangelegenheid voor Tom Coughlin’s gezelschap. Packers over Giants.  

Detroit Lions @ New Orleans Saints

De Lions waren even ‘hip and happening’ aan het begin van het seizoen, maar die tijd ligt inmiddels al even achter ons. Velen hoopten op een sterk Detroit op Thanksgiving tegen de Packers, maar dat viel vies tegen. Zo gaat het seizoen van de Lions langzaam als een nachtkaars uit. Dat is zonde en toch niet heel raar. Matthew Stafford is nog veel te wisselvallig en het receiver corps weet nog steeds niet voldoende gebruik te maken van de quadruple coverage op Calvin ‘Megatron’ Johnson. Het ontbreken van een running game, de implosie van Ndamukong Suh en het onzichtbare
rookie season van Nick Fairley helpen ook niet echt. Saints over Lions.

San Diego Chargers @ Jacksonville Jaguars

Na het debacle tegen Denver van afgelopen week twijfel ik inmiddels zelfs aan het vermogen van de Chargers om de droevig slechte Jaguars te verslaan. Waar is het mis gegaan met San Diego en Philip Rivers? Al twee seizoenen op rij is de AFC West ‘there for the taking’ en San Diego doet er helemaal niets mee. Head coach Norv Turner’s dagen zijn zo goed als zeker geteld, maar ook voor Rivers lijkt een in potentie glansrijke carrière langzaam in rook op te gaan. Over verspild talent gesproken: zou ‘The World’s Greatest Tight End, formerly known as Antonio Gates’ nog leven? Chargers over Jaguars.

 

 

Ook leuk om te lezen