Mavericks hebben Lakers bijna op de knieën

Door

Dallas Mavericks zijn hard op weg een einde te maken aan de succesjaren van Los Angeles Lakers. Na de derde achtereenvolgende zege lijken de dagen van kampioenenmaker Phil Jackson geteld. In een verbeten strijd, die eindigde in 98-92, ontpopte Dirk Nowitzki zich opnieuw als de man van deze serie.

Tenzij Los Angeles iets presteert dat nog geen andere ploeg gelukt is, is de aftocht van de Lakers geblazen. De Mavs leiden met 3-0. Een voorsprong die in de NBA nimmer uit handen is gegeven. De vorige 98 keer was het gewoon einde oefening.

Zich erbij neerleggen doen ze niet bij de tweevoudig titelverdediger. ,,Ik ben waarschijnlijk ziek in m’n hoofd of gek, maar ik geloof nog steeds dat we deze serie gaan winnen. Zondag winnen. Dan terug naar huis en kijken of ze ons opnieuw in LA kunnen verslaan”, klonk Kobe Bryant strijdvaardig.

Zijn coach was iets minder sterk in zijn bewoordingen. ,,We zijn erg teleurgesteld”, aldus Jackson die in zijn twintigjarige bestaan als eindverantwoordelijke nog nooit tegen een 3-0 achterstand heeft aangekeken. ,,We hadden het gevoel dat we het tempo in game 1 en 3 bepaalden. Zij waren echter beter in het finishen van de wedstrijden dan wij. Maar we geloven nog steeds dat we de volgende wedstrijd kunnen winnen en van daaruit gaan we verder.”

Lakers afschrijven is gevaarlijk. Alle kennis en kwaliteit is in huis om NBA-kampioenschappen binnen te halen. Maar momenteel is het niveau niet goed genoeg. Niet goed genoeg om het team van Rick Carlisle te verslaan. De Mavs zijn gewoon beter met Nowitzki in absolute playoffvorm.

De Duitser was met 32 punten en 9 rebounds opnieuw de ware leider van Dallas. De verdediging van LA, zonder de geschorste Ron Artest, kreeg totaal geen vat op hem. Als hij inside niet slaagde dan konden de Mavericks altijd rekenen op de schutterskwaliteiten van Jason Terry en Peja Stojakovic. Beide bankzitters waren gezamenlijk goed voor 38 punten.

Dit drietal maakte 27 van de 32 punten in het allesbeslissende vierde kwart. Daarmee schoten zij zich langs Lakers, dat na het derde kwart een voorsprong had van 6 punten (72-66). Tot dan toe keek de thuisploeg tegen een kleine achterstand aan. Zoals Jackson terecht al zei hebben Mavs een ijzersterke eindspurt.

Ook ditmaal was deze sprint met Nowitzki als toploper te machtig, waardoor Lakers reppen over het weggeven van de zege.

Dallas zit in een zetel. Nowitzki laat weten dat zij zich echter nog niet rijk rekenen. ,,Ze hebben behoorlijk wat trots in die kleedkamer. We moeten het echt zelf doen, want we zullen het zeker niet cadeau krijgen.”

Zie hier de samenvatting tussen de Lakers en Mavericks:

Ook leuk om te lezen