Match of the Year: Kansas City Chiefs @ Denver Broncos

Door

Washington Redskins v Denver BroncosHet was even spannend deze week, maar Peyton Manning zal vanavond zijn opwachting maken in de thuiswedstrijd tegen de Kansas City Chiefs. Manning kampt met een pijnlijke rechterenkel en verscheen alleen afgelopen woensdag even op de training. De Broncos ster zal ondanks de blessure staan te popelen om het veld te betreden komende nacht. De wedstrijd tegen de Chiefs wordt namelijk nu al bestempeld tot wedstrijd van het jaar. De Chiefs zijn het enige team dat nog ongeslagen is (9-0) en spelen bovendien in dezelfde divisie als de Broncos (8-1) die bij een nederlaag moeten vrezen voor het kampioenschap in de AFC West. Wie had dat gedacht?

Ieder football seizoen heeft wel een paar van die wedstrijden die je kan kenmerken als “de grootste wedstrijd van het jaar:” de Sunday Night Football tussen San Francisco en Seattle, Manning die terugkeerde naar Indianapolis, Baltimore en Denver tijdens de openingsavond. In deze fase van de competitie zou je kunnen stellen dat er nog meer op het spel staat. Er zijn een aantal bepalende factoren waarvan we er één uitlichten. Welk team kan bijvoorbeeld de running game limiteren en datzelfde geldt ook voor de big plays. Het is ook de avond van de uitblinkende Broncos aanval vs. Chiefs heavy defense.

Zwakke enkel
De tegenstanders van de Broncos weten donders goed dat de enkel van Manning zijn zwakke plek is. Ook afgelopen week kreeg hij weer een flinke tik te verwerken tijdens de gewonnen wedstrijd in San Diego (28-20). Interim coach Jack Del Rio meldde dit weekend echter nog dat zijn quarterback gewoon zal starten. Hij weet uiteraard ook dat Manning tegen een defensie komt te staan die een league-best 36 sacks hebben geproduceerd. Alleen al Justin Houston en Tamba Hali hebben er samen 20 op hun naam staan. Denver liet tot nu toe nog maar dertien sacks toe, maar heeft het de laatste weken een stuk lastiger. Acht sacks werden namelijk toegestaan in de laatste drie wedstrijden, en left tackle Chris Clark kan het verlies van Ryan Clady duidelijk niet opvangen. Del Rio, die invalt voor John Fox (hartoperatie), gaf in een persconferentie toe dat het beschermen van de quarterback de hoogste urgentie is.

Running game
De twee aanvallende linies van vanavond lijken misschien verschillend, maar als je kijkt naar het patroon van play calling zijn er wel degelijk overeenkomsten. Beiden spelen relatief conservatief om negatieve plays te voorkomen en steunen op korte passes en runs om het vaak op ‘third and short’ aan te laten komen. Een big play komt bij beiden bijna altijd tot stand op een ‘2nd and short’ situatie rond de middenlijn en zijn allemaal gecalculeerd. Dat is waarom degene die de running game van de ander kan controleren en langere downs creëert spekkoper. Laten we eens wat dieper ingaan op de running game van beide teams:

Kansas City aan de bal:
De Chiefs spelen een traditionele NFL running game; ze vertrouwen primair op de inside en outside zone running schemes en we zien weinig gap/man scheme plays. Met Jamaal Charles zijn ze daar trouwens ook succesvol in en ondanks meerdere coaches over de laatste jaren is er weinig verandering. Ook vannacht zul je Charles vaak richting de zijlijn zien lopen om, indien de ruimte het toelaat, weer naar binnen te trekken. Left tackle Branden Albert speelt een grote rol bij de Chiefs en is vaak bepalend voor wel of geen succes in de running game. De Broncos zullen de Chiefs moeten stoppen met outside linebackers Shaun Phillips en Von Miller. Met hun agressieve spel kunnen ze boel goed in de war schoppen en bieden ze weinig ruimte voor Charles.

Denver Broncos aan de bal:
De Broncos running game is heel anders, maar net zo effectief. Erg gecompliceerd is het echter niet. Er wordt heel veel gerend vanuit de shotgun en ze leunen op de inside zone met af en toe een afwisseling via de buitenkant. Denver zal proberen de verdediging van de tegenstander op een brede lijn te laten staan en dan gaan ze rennen. Blijft de tegenstander compact staan, dan gaan ze gooien. Het is wel voorspelbaar, maar met een goede uitvoering kunnen de yards worden gepakt en blijft de aanval in beweging richting de end zone. Let ook op de play action die door deze opstelling een populair wapen is in de Broncos aanval. De Chiefs zullen, net als de Colts eerder dit seizoen, veel ‘press man’ aan de dag moeten leggen en kunnen steunen op een geweldige secondary met mannen als Eric Berry, Brandon Flowers en Sean Smith.

Cleveland Browns v Kansas City Chiefs

Chiefs quarterback Alex Smith komt de Broncos voor de tweede maal in zijn loopbaan tegen. Met San Francisco won hij in december 2006 met 26-23. Hij staat wat wisselend te gooien dit jaar, maar juist als het wat minder is neemt de verdediging zijn verantwoordelijkheid. Manning blijft ondertussen de wereld verbazen met een gigantische lading aan yards en touchdowns. Hij is dit jaar wat dat betreft ongeëvenaard. De Chiefs en Broncos zullen elkaar opnieuw ontmoeten op 1 december in Kansas City.

Sunday Night Football begint rond de klok van 02:30 (Nederlandse tijd).

Chiefs-Punchout2

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen