Match of the Day: Hall of Fame Game (1)

Door

AFC-NFC Pro Football Hall of Fame Game - New Orleans Saints v Pittsburgh SteelersMorgennacht 02:00 uur (Nederlandse tijd) is het zover. De periode van zes maanden zonder American Football is voorbij. Natuurlijk hadden we deze week de trainingskampen al, maar een echte wedstrijd hebben de fans lang moeten missen. Preseason (voorseizoen) is voor veel fans echter een dooie mus. De vier wedstrijden die ieder team afwerkt staan bol van het uitproberen. Nieuwe plays, nieuwe situaties, nieuwe spelers. Het maakt het er voor de kijker vaak niet leuker op. Tenzij je echt geïnteresseerd bent in alle ins & outs van ieder ‘playbook’. Traditiegetrouw vormt de ‘Pro Football Hall of Fame Game’ (HoF) de start van de officiële oefencampagne van de NFL. Nog belangrijker is dat de demonstratiewedstrijd onderdeel is van de Pro Football Hall of Fame’s introductieceremonie. Op dit moment telt de Hall of Fame 267 leden.

Fawcett Stadium
De wedstrijd van morgennacht zal gespeeld worden in Fawcett Stadium dat op een steenworp afstand ligt van het Hall of Fame gebouw in Canton, Ohio. Fawcett Stadium is een oud stadion dat gebouwd werd tussen 1937 en 1939 en tegenwoordig plaats biedt aan iets meer dan 22.000 toeschouwers. De naam van het stadion is een eerbetoon aan John A. Fawcett die in zijn tijd een bekende atleet was in Canton. Hij stierf echter twee jaar voor de voleinding van het stadion aan een longontsteking. Canton McKinley High School kent in het stadion al sinds 1924 (voor 1937 heette het League Field) zijn thuisbasis voor de Bulldogs. Ook de Trojans, het football team van Timken Senior High School en twee universiteiten, Walsh en Malone, maken tijdens thuiswedstrijden gebruik van het beroemde stadion.

Vijf oefenwedstrijden
De twee teams die dit jaar de HoF Game spelen – de Miami Dolphins en Dallas Cowboys – zijn al maanden geleden hiervoor uitgekozen. Opvallend is dat deze wedstrijd los wordt gezien van het overige speelschema. In voorbereiding op het nieuwe seizoen spelen de Dolphins en Cowboys dus vijf wedstrijden, waar de overige 30 teams vier oefenwedstrijden spelen. Op 2009 en 2012 na speelden een AFC en een NFC team tegen elkaar. Ook voor 2011 was een wedstrijd gepland tussen twee teams uit dezelfde conference, maar deze ging niet door vanwege de NFL lockout van dat jaar. De St. Louis Rams en Chicago Bears kwamen nooit in actie, wat direct ook de eerste keer was dat de wedstrijd niet doorging.

Televisie
Tussen 1999 en 2005 werd de HoF Game uitgezonden als ‘Monday Night Football’ op ABC, waar het daarvoor nog op zaterdagavond plaatsvond. Later kreeg de wedstrijd ook in het buitenland meer aandacht waarbij bijvoorbeeld Sky Sports de wedstrijd uitzond in Groot-Brittanië en Ierland en ESPN America in de rest van Europa. Landen als Canada, maar ook Mexico, zonden de wedstrijd al langer uit, waarbij gezegd moet worden dat deze landen sowieso iedere NFL speelronde veel aandacht geven op televisie. Vorig jaar werd de HoF Game nog uitzonden door NFL Network, maar net als in 2010 zal dit jaar NBC de beelden hebben waarbij Al Michaels commentator is met naast hem Cris Collinsworth. Michelle Tafoya is de vrouw die verslag doet vanaf de zijlijn. NBC sloeg 2012 trouwens over vanwege de Olympische Spelen in Londen op hetzelfde moment.

Morgen lees je op sportamerika.nl een uitgebreide voorbeschouwing op de Hall of Fame Game van 2013. De wedstrijd wordt gespeeld om 02:00 uur ’s nachts (nacht van zondag op maandag).

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen