Marcus Jordan: Be Like Mike

Door

Het leven is niet eenvoudig als je opgroeit met een bekende vader. Zeker niet als die vader Michael Jordan is, de beste basketballer aller tijden. Zoons Marcus en Jeffrey worden overal in Amerika herkend, mensen willen een praatje maken over hun vader of misgunnen juist hun succes. Een vierdelig portret over de zoons Jordan en de zoektocht naar hun eigen identiteit: Deel 1.

Woensdag 1 december 2010. Het is een ware thriller tussen de Florida Gators en de Central Florida Knights. Een derby in het college basketball die voor de gelegenheid plaats vindt in het peperdure Amway Arena, de thuisbasis van de Orlando Magic. De stand is gelijk als Marcus Jordan namens UCF de bal richting de kop van het veld dribbelt om een nieuwe aanval op te zetten. Dan ineens de cross-over en Jordan passeert twee verdedigers en gaat met zijn rechterhand omhoog voor de score. Het lijkt erop dat hij geblokt gaat worden door de lange Vernon Macklin, maar op het allerlaatste moment besluit Jordan de bal te switchen naar zijn linkerhand om vervolgens via het bord zijn team op voorsprong te zetten. De opmaak voor de uiteindelijk knappe 57-54 overwinning op de zwaar favoriete Florida Gators.

Na afloop is het dringen geblazen bij de verslaggevers. Iedereen wil Marcus Jordan voor hun microfoon krijgen, niet vanwege de verrassende zege, maar om die geweldige score, dat haast een kopie leek op een actie die Marcus’ vader twintig jaar geleden maakte. Het is wedstrijd twee van de NBA Finals van 1991. Michael Jordan en de Chicago Bulls ontvangen Magic Johnson en de Los Angeles Lakers. Jordan krijgt de bal op de kop van het veld en gaat naar binnen voor de dunk met zijn rechterhand, maar op het allerlaatste moment switcht hij de bal naar zijn linkerhand voor de score via het bord. Oh, a spectecular move, by Michael Jordan zijn de nu al legendarische woorden van commentator Marv Albert.

‘Toen je omhoog ging, dacht je toen ook aan je vader’, vroeg een journalist. “Nee, ik zocht een manier om mijn team op voorsprong te zetten”, reageert Marcus. “Na de wedstrijd werd ik er op gewezen dat de score een kopie was van mijn vader.” Marcus neemt alle tijd voor de journalisten, maar het was de zoveelste vraag waarin de 20-jarige basketballer werd vergeleken met zijn bekende vader. Hij gaat er nu professioneel mee om, maar er was een periode dat alle aandacht nieuw was voor Marcus en zijn twee jaar oudere broer Jeffrey.

Meer daarover in deel twee.

Marcus Jordan vs. Michael Jordan

Ook leuk om te lezen