March Madness Update #7 – Sprookje Loyola leeft voort

Dag drie van dit tweede March Madness-weekend stond in het teken van de Elite Eight. Beide duels werden in de nacht gespeeld en rond het opkomen van de zon wisten we welke twee teams als eerste een ticket wisten te bemachtigen voor de Final Four aankomende zaterdag. Loyola-Chicago bleek geen enkele moeite te hebben met Kansas State, daar waar toekomstig tegenstander Michigan met moeite Florida State wist te verslaan.

SOUTH REGION

LOYOLA-CHICAGO VERSLAAT OOK KANSAS STATE

#11 Loyola-Chicago blijft maar verrassen. Afgelopen nacht werd #9 Kansas State met 78-62 verslagen om zo een plek te veroveren in de Final Four. Het was de allereerste wedstrijd tussen een nummer 11 en 9 seed ooit tijdens March Madness en het werd een eenzijdig affiche.

Loyola-Chicago begon explosief en stond na vijf minuten al op een 12-5 voorsprong, dankzij een 8-0 run in de eerste minuten van de wedstrijd. Deze voorsprong zou de ploeg de rest van de eerste helft weten vast te houden. Met een 36-24 voorsprong in het voordeel van Chicago zochten de teams de kleedkamers op. De Ramblers schoten 56% van het veld en 44% van de driepuntlijn.

RAMBLERS WEERSTAAN RUN KANSAS STATE

De Ramblers waren dit seizoen ongeslagen op het moment dat ze na de eerste helft een voorsprong wisten te bemachtigen (23-0), terwijl Kansas State nog niet van een achterstand van 10 punten was teruggekomen (0-8). Dit was vannacht niet anders. Het begin van de tweede helft was wederom explosief van de kant van Loyola-Chicago. De Ramblers liepen uit naar een voorsprong van 19 punten, met nog 11 minuten op de klok. Deze four point play van Ben Richardson was daar een groot onderdeel van.

Richting het einde van de wedstrijd kwamen de Wildcats nog wel terug, dankzij een 10-0 run. Deze werd vijf minuten voor het einde van de wedstrijd echter de kop in gedrukt door de Ramblers. Deze liepen vervolgens weer uit en wonnen uiteindelijk met 78-62.

Ben Richardson had met 23 punten en zes driepunters een groot aandeel in de zege van Loyola-Chicago. Ook Donte Ingram (12 punten) en Marques Townes (13 punten) hadden beiden een goede wedstrijd. Bij Kansas State waren Xavier Sneed (16 punten, 6 rebounds), Kamau Stokes (13 punten) en Barry Brown Jr. (14 punten) de uitblinkers. Loyola-Chicago mag het aankomende zaterdag in de Final Four gaan opnemen tegen #3 Michigan. En Sister Jean zag dat het goed was.

WEST REGION

#3 Michigan wordt in de Final Four de tegenstander van Loyola-Chicago. De Wolverines versloegen na een spannend duel #9 Florida State met 54-58 en pakten zo hun te pakken voor de Final Four.

De eerste helft ging gelijk op. Zowel Michigan als Florida State wisten geen run te maken of een voorsprong groter dan vijf punten te pakken. Zodoende stond er na 20 minuten een 26-27 tussenstand op het scorebord in het voordeel van de Wolverines. Hoogtepunt van deze spannende eerste helft was de dunk van Charles Matthews, die uiteindelijk met 17 punten zou eindigen. Florida State schoot beduidend beter dan Michigan (43% om 33%), maar zette daar veel turnovers tegenover.

Na rust vloog Michigan uit de startblokken. Na de eerste vijf minuten in de tweede helft stond het ineens 38-28 in het voordeel van de Wolverines; een 11-0 run dus voor Michigan. Dit had veel te maken met het feit dat Moritz Wagner, na een puntloze eerste helft, in het tweede deel van de wedstrijd begon te scoren. Hij zou eindelijk op 12 punten uitkomen. De 11-0 run van de Wolverines werd afgesloten met een lay-up van Duncan Robinson.

MICHIGAN TREKT ZEGE OVER DE STREEP

De Seminoles gaven al snel antwoord op deze offensieve explosie van Michigan en wisten het gat tien minuten voor het einde weer terug te brengen tot vier punten. Vervolgens bleef het gelijk op gaan tot de laatste drie minuten van de wedstrijd. Michigan liep weer uit naar zeven punten, met als klap op de vuurpijl de driepunter van Duncan Robinson. De bankspeler had met zeven punten grote invloed op de wedstrijd, met deze driepunter als dagger.

Vervolgens kwam Florida State nog op twee punten van de Wolverines na het maken van een paar schoten. Michigan deed verolgens wat het moest doen vanaf de free-throw line. Zo wisten de Wolverines vrij moeizaam met 54-58 te winnen van de Seminoles.

Charles Matthews (17 punten) en Moritz Wagner (12 punten) waren de uitblinkers bij Michigan, terwijl Phil Cofer met 16 punten en 12 rebounds de beste speler was van de kant van Florida State. Aankomende zaterdag staat de ontmoeting tussen #3 Michigan en #11 Loyola-Chicago op het programma in de Final Four van March Madness.