LBJ snippert, koortsachtig Dallas pakt Game 4

Door

Basketball-fans over de gehele wereld haalden opgelucht adem. Niet omdat ze per se Miami de titel niet gunnen, maar vooral omdat er na de zege van de Dallas Mavericks (86-83) nog minimaal twee van deze heerlijke playoff-clashes zullen volgen. Een overwinning voor de Heat, dat er tot de laatste seconden inzat, had de finals vast en zeker in het slot gegooid.

Dirk Nowitzki gaf na afloop van de nederlaag in Game 3 al perfect aan wat er bij zijn Mavericks diende te veranderen. Dallas moest nou eindelijk eens af van die enorme achterstanden halverwege. Terugkomen oogt spectaculair en is leuk voor het publiek, maar voor een team-op-leeftijd niet echt een pretje. Bovendien, meende #41, moest zijn ploeg de runs van Dallas maar eens wat eerder zien te stoppen.

Raad eens wat: de Mavs slaagden glansrijk beide wensen te vervullen.

Bovendien, concludeerde een ieder na Game 3, moest Nowitzki nou maar eens wat meer hulp van zijn ploegmakkers krijgen. Nou, Dirk werd ook hier op zijn wenken bediend. Shawn Marion (16 punten), Tyson Chandler (13 punten, 16 rebounds), Jason Terry (17 punten) en Deshawn Stevenson (11 punten, enkele massieve driepunters) stonden op.

Edoch, nu was het Dirk Nowitzki zelf die lange tijd niet thuis gaf. Hij startte furieus met 3-op-3 in de openingsminuten, maar voegde daar in de drie kwarten die volgden slechts vijf puntjes aan toe. Hij miste open schoten, en zelfs ogenschijnlijk simpele layups gingen hopeloos de mist in.

De Duitser had echter een meer dan geldig excuus. Hij was ziek als een hond en had de nacht vooraf zonder slaap liggen ijlen in zijn bed, nadat een verkoudheid hem een koorts van veertig graden had bezorgd. Het liet de gedachten teruggaan naar de legendarische Flu Game van Michael Jordan tegen de Utah Jazz dertien jaar geleden (38 punten), maar Nowitzki (23 punten, 11 rebounds) wilde daar niets van weten.

,,Ik heb me daar niet mee bezig gehouden”, snoof en rochelde hij. ,,Dat zag je ook wel aan mijn spel vanavond, dunkt me. Al die open looks en layups die ik miste… Ik kwam niet in de buurt van zijn prestatie van toen.”

Nowitzki bevond zich echter in goed gezelschap, want ook LeBron James had een offday. Alleen had #6 geen geldig excuus voorhanden. LBJ kwam niet verder dan acht schamele puntjes, voor het eerst in negentig playoff-duels dat hij niet in de dubbele cijfers geraakte. Herinneringen aan Game 5 van de Cavs-Celtics-series van vorig jaar, toen hij leek op te geven, drongen zich op. ’n Snipperdag okay, maar toch niet tijdens de NBA-finals… ,,Ik moet het allemaal eerst nog even op film bekijken”, hield Heat-coach Erik Spoelstra zich op de vlakte.

Nog een geluk dat Chris Bosh (24 punten) en Dwyane Wade (32) het weer eens op hun heupen hadden. Het was ook dit duo dat de Heat aan het slot van het derde- en het begin van het vierde kwart middels een 13-1 run een beslissende voorsprong (74-65) leek te geven. Totdat de ploeg een complete meltdown kende…

Miami kwam plotseling niet meer tot scoren en verloor de bal liefst zes keer binnen acht minuten. Dallas profiteerde, middels een 17-4 run, genadeloos. Waarna Nowitzki, met de game on the line, voor de beslissende voorsprong van drie punten zorgde.

,,Ik wilde eerst de klok laten aflopen, maar toen ik zag dat ik een beetje ruimte had besloot ik ervoor te gaan. En ja, toen het erop aankwam, maakte ik eindelijk eens een layup.”

Zie hier de samenvatting van Game 4:

Foto: oregonlive.com

 

Ook leuk om te lezen