Landeskog nieuwe aanvoerder bij Avalanche

Door

Na een jaar met Milan Hejduk aan het roer vonden de Colorado Avalance het opnieuw tijd om een van hun spelers het aanvoerderschap aan te bieden. De keuze is gevallen op de jonge Zweedse forward Gabriel Landeskog, die op 23 november 1992 werd geboren in Stockholm. Hij is met 19 jaar en 286 dagen de jongste aangewezen aanvoerder in de geschiedenis van de NHL is.

Landeskog werd pas in de zomer van 2011 gedraft door de Avalanche. Hij was de tweede overall pick in die draft en werd al vanaf jonge leeftijd gezien als een leider. Een rol die hij onder andere al als alternative captain mocht vervullen voor het Zweedse nationale team op het wereldkampioenschap ijshockey afgelopen zomer.

Nu is hij dus ook de absolute leider van een team in opbouw, want verwacht van Colorado de komende tijd geen wonderen. Het team heeft met jonge sterren als Landeskog, maar ook Matt Duchene en Erik Johnson echter wel een mooie toekomst in het vooruitzicht. Het doel van de ploeg is daarom wel duidelijk; Landeskog moet leiden zoals jaren geleden Joe Sakic dat voor de ‘Avs deed.

Vooralsnog lijkt hij met 52 punten als rookie en mooie internationale ervaring uit het juiste hout gesneden en de grote eer van het aanvoerderschap heeft hij snel, maar oprecht verdiend. Niet voor niets won hij enkele maanden geleden de Calder Trophy als rookie of the year voor het NHL-seizoen 2011/2012.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen