Patrick Mahomes overklaste de Ravens met zijn Kansas City Chiefs

Lamar Jackson krijgt masterclass van Patrick Mahomes

Door

In een clash tussen de Super Bowl MVP en de 2019 MVP trok de winnaar van de Super Bowl aan het langste eind. Patrick Mahomes werd voorafgaand aan dit seizoen slechts als vierde gekozen in de NFL Top 100. Vannacht snoerde hij al zijn criticasters de mond door de 2019 MVP op het veld en in de statistieken volledig te overklassen. Lamar Jackson kwam niet verder dan 180 offensieve yards (97 passing, 83 rushing) en was daarmee al vroeg in play-off vorm. Mahomes was goed voor meer dan 400 offensieve yards (385 passing, 26 rushing) en vijf touchdowns (4 passing, 1 rushing).

BUITENAARDS OPTREDEN MAHOMES

Het affiche was aantrekkelijk: twee jonge supersterren tegenover elkaar. Het zou dé wedstrijd van het jaar worden, het voorproefje op de beslissing in de AFC. De Ravens werden echter overrompeld door de tactisch superieure Chiefs. Lamar Jackson was nog geen schim van een MVP en Mahomes begeeft zich in een klasse waar iedere andere quarterback alleen maar van mag dromen. De Chiefs zegevierden met 34-20 en de Ravens ervaarden een duel dat vergelijkbaar is met de play-off nederlaag tegen de Titans. De hoop blijft echter gloren, want buiten ontmoetingen met de Chiefs en play-offs zijn de Ravens en Lamar Jackson nog steeds één van de beste NFL-teams. Zoals Jackson zelf al opmerkte: de Chiefs zijn hun kryptonite.

De vraag blijft daarom: wie gaat Kansas City stoppen? Mahomes liet er geen twijfel over bestaan dat hij op dit moment de beste quarterback in de league is. Als team haalden de Chiefs alle twijfel weg over de duurzaamheid van hun succes. Al die twijfel werd weggenomen tegen het team dat als hun grootste rivaal werd bestempeld. Het werd echter nooit een echte wedstrijd.

RUIME CHIEFS VOORSPRONG BIJ RUST

De Ravens startten het duel sterk met een lange opening drive, maar wisten niet te scoren. Het antwoord van de Chiefs was een 75-yard drive uit slechts zes plays die Mahomes uiteindelijk zelf binnen liep. Niet veel later leidde een duizelingwekkende drive van 68 yards naar wederom een touchdown. Fullback Anthony Sherman was het eindpunt van een onderhandse pass. Mahomes maakte nog twee touchdown passes van 20 en 49 yards waardoor de Chiefs met een 27-10 voorsprong de kleedkamer opzochten. De enige touchdown van de Ravens was een imposante 93-yard kick-return van rookie Devin Duvernay. De aanval kwam echter niet in het ritme en de defense moest zijn meerdere erkennen in de Kansas City offense.

BIG MAN TD SCHENKT KANSAS CITY DE OVERWINNING

In het derde kwart was er reden tot hoop voor Baltimore. Clyde Edwards-Helaire verloor de bal en de turnover resulteerde in een reeks van tien punten. Tucker maakte een 42-yard field goal en aan het begin van het vierde kwart vond Jackson tight end Nick Boyle in de endzonde. Het verschil was nog slechts één score met één kwart te gaan: 27-20. De Chiefs antwoordden echter met een erg lang durende drive die eindigde met een touchdown pass op offensive tackle Eric Fisher: 34-20. De Kansas City defense gooide vervolgens het duel op slot. Lamar Jackson kreeg twee keer op rij een sack te verwerken. Vervolgens gooide hij op 4th-and-24 een incompletion waarna alle hoop op een comeback verkeken was.

RAVENS KOMEN OFFENSIEVE VEELZIJDIGHEID TEKORT

Het verschil tussen de teams kwam vooral tot uiting in de aanvallende veelzijdigheid. Beide quarterbacks zijn uitzonderlijke talenten en ieder dient zijn team op zijn eigen manier. De Chiefs zijn echter zo ingericht dat zij zelf dicteren hoe ze aanvallen. Mahomes is in staat om iedere pass uit iedere positie te maken. Hij zet aanvallers op het verkeerde been en schuwt het niet om al springend een pass af te leveren. Als ze willen, kunnen ze echter ook rookie running back Clyde Edwards-Helaire inzetten om de bal over de grond te vervoeren. Hij geeft de Chiefs wat ze verloren na het vertrek van Kareem Hunt.

De Ravens offense is goed, heel goed. Ze kunnen zich echter niet meten met die van de Chiefs. Ze hebben namelijk de leiding nodig in een duel om op stoom te blijven. De aanval is afhankelijk van de dual-threat die Jackson is. Heerlijk indien je voor staat, maar moeilijk als je achter de feiten aanloopt. Sinds Jackson zijn de Ravens 0-6 als ze na de eerste twee kwarten achter staan. Baltimore is het enige team dat sinds 2018 niet won na een achterstand bij rust. Ondanks de verbeteringen in de passing game van Jackson blijft het een run first team. De jonge quarterback kreeg dit off-season extra targets, maar hij zal zelf moeten groeien om een extra dimensie aan zijn spel toe te voegen. Pas dan zal Baltimore een serieuze uitdager zijn voor de Chiefs.


Beluister nu de laatste SportAmerika NFL Podcast op je favoriete podcast platform en lees hier de reviews van de vroege en hier van de late games op zondag!

Cover foto: Gail Burton/AP Photo

Ook leuk om te lezen