Stanley Cup Final: Lightning hebben tweede titel te pakken

Door

Na bijna een vol jaar is er een einde gekomen aan het seizoen 2019-2020. In de Tampa Bay Lightning heeft de NHL een terechte kampioen gekregen, die ook nog eens gebouwd is voor een dynastie. Deze vreemde jaargang gaat nu in de boeken, maar niemand weet hoe het verder zal gaan.

De bedoeling is om in de tweede helft van november de trainingskampen te openen en in december het nieuwe seizoen te laten aanvangen. Of dit lukt, hangt natuurlijk af van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Wat al wel bekend is, is dat Washington (Peter Laviolette) en San Jose (Bob Boughner) zullen beginnen met een nieuwe coach. Volgende week zal de draft plaatsvinden en zullen de clubs zich ongetwijfeld gaan roeren op de spelersmarkt.


STANLEY CUP FINAL


DE HEADLINES

Niets anders dan een ware Houdini-act werd gevraagd van de Dallas Stars. We moeten bijna 80 jaar terug in de tijd als we nog eens een team tegen willen komen dat na een 3-1 achterstand in de Stanley Cup Final alsnog de titel pakte. Toen waren het de Toronto Maple Leafs en de Stars willen dat kunstje herhalen. Ze hebben daarbij geen last meer van Steven Stamkos. Hij speelde een paar minuten in Game 3, maar haakte al snel weer af. Zijn team had nog één zege nodig voor de tweede Stanley Cup in de clubgeschiedenis, maar moesten daarvoor wel afrekenen met een zeer wilskrachtig Dallas.

Rick Bowness keek niet met overdreven veel genoegen naar de openingsfase van zijn Stars. Zijn ploeg belandde opnieuw in de strafbank en na een moeizame eerste powerplay wist Brayden Point wel raad met de tweede. Aanvallend had Dallas het al zo moeilijk en in de tweede periode maakte Blake Coleman de problemen nog groter. De center schoot met zijn vijfde van de play-offs de 2-0 achter Anton Khudobin.

De aanvallers van de Stars hadden weinig in de melk te brokkelen. Pas in de derde periode wisten ze Andrei Vasilevskiy een beetje aan het werk te zetten. Het was echter veel te weinig om de Lightning in verlegenheid te brengen. De ploeg die het vooral van de aanval moest hebben, liet in dit duel zien ook prima te kunnen verdedigen. Ze hadden het leergeld betaald van voorgaande jaren. Tampa Bay startte al vaak als favoriet, maar legden nu eindelijk beslag op de grootste prijs in het ijshockey. Het is voor de club de tweede Stanley Cup. De eerste veroverden ze in 2004.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

EINDSTAND: Tampa Bay wint met 4-2

Het lange wachten is beloond. In Tampa Bay bouwden ze al jaren aan een ijzersterke groep en in Toronto en Edmonton wierp dit eindelijk z’n vruchten af. Nu Jon Cooper en zijn mannen weten hoe ze de Cup moeten winnen, zou het zomaar de eerste van velen kunnen zijn. De meeste sterkhouders liggen nog wel even vast en wat leeftijd betreft hoeven ze zich in Tampa Bay ook geen zorgen te maken. In Dallas lieten ze zien dat ze op de goede weg zijn. Defensief is het uitermate solide, maar tegen de Lightning was dat simpelweg niet genoeg. Hier gaat de leeftijd wel spelen en ook wat betreft de contracten is er werk genoeg. Alleen Jamie Benn (31) en Tyler Seguin (28) zijn in het bezit van langlopende verbintenissen.

Cover Photo: Getty Images

Ook leuk om te lezen