Keselowski wint in Las Vegas na brandstofproblemen Earnhardt Jr.

Kobalt 400

Brad Keselowksi is de winnaar geworden van de NASCAR race in Las Vegas. Keselowski lag iets minder dan een halve seconde achter de Hendrick Motorsports-coureur Dale Earnhardt jr., maar pakte net op tijd de leiding. Earnhardt Jr. kreeg in de voorlaatste ronde problemen met de brandstof en finishte daarom op de tweede positie.

Earnhardt Jr: “Het is teleurstellend. Maar we hadden toch niet gedacht genoeg brandstof te hebben om de finish te halen, dus ik ben niet héél erg teneergeslagen.”

“Absoluut niet. En dat zeg ik zonder twijfel,” antwoordt de 39-jarige coureur op de vraag of het team deze strategie ook had toegepast indien het oude Chase format nog van kracht was geweest.

Hij vervolgt: “Door het nieuwe systeem hebben we al een plaats in de Chase, dus we hadden de vrijheid om een gokje te wagen.”

Keselowski is zich óók bewust van zijn positie. De 2012 NASCAR-kampioen miste vorig jaar de Chase, maar nu: “Vroeg een plaats in de Chase bemachtigt. Gelukkig hoef ik niet het hele jaar die onzin aan te horen dat ik niet in de Chase zit.”

Keselowksi was praktisch de eerste coureur sinds Carl Edwards in 2008 die de Sprint Cup race in Las Vegas vanaf de eerste startrij won. Diezelfde Edwards had collega Ford-coureur Keselowski een handje geholpen met zo’n 20 ronden te gaan.

“Hij zag dat ik sneller was, dus hij liet mij relatief makkelijk voorbij gaan waardoor ik achter Earnhardt Jr. aan kon gaan. En dat is wat we nodig hadden om een Ford-coureur te zien winnen. Ik kon daardoor druk op Earnhardt Jr. zetten, zodat hij geen brandstof kon sparen en dat won ons uiteindelijk de race”, aldus Keselowski.

Chevrolet-coureur Earnhardt Jr daarover: “Ik wist dat ik te weinig brandstof had voor de laatste ronde, dus ik liet het gas vroeg los voor de bochten. Ik liet Keselowski een beetje naar mij toe rijden. Toen hij héél dichtbij kwam, ben ik er vol voor gegaan en kon ik weer van hem wegrijden.”

Richard Childress Racing-coureur Paul Menard finishte verrassend derde. De 2011 Brickyard 400-winnaar finishte voor het derde jaar op rij in de top 10 in Las Vegas. ”De auto was erg goed in de long runs. Deze set-up kunnen we zeker gebruiken op andere 1.5 mijl banen. Het was leuk om de strijd aan te gaan met Jimmie Johnson en hem te passeren voor de leiding.”

2012-winnaar van de Kobalt Tools 400, Tony Stewart, had een dramatische dag. Stewart finishte kansloos 33e op vier ronden achterstand. Teamgenoot van ‘Smoke’ en winnaar van vorige week, Kevin Harvick, leidde 23 ronden. Hij kwam echter op grote achterstand te rijden toen de wielnaaf vast zat.

De race werd vier keer onderbroken; alle keren voor vuil op de baan. De race had 21 leiderswisselingen tussen tien coureurs. Earnhardt Jr. blijft leider in het kampioenschap. Keselowski volgt slechts op één punt. Het NASCAR Sprint Cup Series seizoen wordt zondag 16 maart hervat met de Food City 500 op de bullring in Tennessee, Bristol Motor Speedway.