Super Bowl - Patrick Mahomes

Kansas City grijpt titel na overtuigende comeback

Met een achterstand van 10 punten in het laatste kwart van het seizoen leken de kansen voor de Kansas City Chiefs klein. Niets was minder waar. De mannen uit Missouri hadden hun meest imposante comeback voor dit kwart bewaard. Quarterback Patrick Mahomes was magistraal in die laatste 15 minuten. Hij voerde de troepen aan in een comeback die leidde tot een 31-20 overwinning.

TWEE INTERCEPTIES DEREN MAHOMES NIET

De Chiefs deden aan het begin van de tweede helft vooral nog mee omdat coach Andy Reid agressief coachte en omdat 49ers coach Kyle Shanahan conservatief was. Door genoegen te nemen met twee field goals stond San Francisco halverwege het derde kwart met slechts drie punten voor. Een interceptie van Mahomes leidde een grotere voorsprong in voor de 49ers. Het leek echter net of de Chiefs die achterstand nodig hadden. Met twee snelle drives, waarin lange passes op Tyreek Hill en Sammy Watkins de drijvende kracht vormden, stonden ze ineens vier punten voor. In no time keken de Chiefs niet meer tegen een nederlaag aan, maar was de Vince Lombardi Trophy ineens binnen handbereik.

GAROPPOLO NET EEN MAATJE TE KLEIN

Voor 49ers quarterback Jimmy Garoppolo leek dit podium op dit moment nog iets te hoog gegrepen. Meermaals gooide hij twijfelachtige passes onder druk waarvan er eentje op knullige wijze in de armen van Bashaud Breeland terecht kwam. Het was het doel van de Chiefs: Garoppolo laten proberen hen te verslaan. In het begin van het duel kwam hij er niet bij in de buurt. Later leefde hij op, maar uiteindelijk belemmerde zijn onvermogen de ommekeer bij een achterstand van vier punten. Het was exemplarisch dat de laatste kans op een comeback eindigde in een pass die hoog over Emmanuel Sanders vloog, gevolgd door een sack.

SHANAHAN GRIJPT WEER NAAST SUPER BOWL

Shanahan zal de komende dagen en weken genoeg vragen krijgen over zijn play-calling. Vooral toen de 49ers nog de leiding hadden. In letterlijk het laatste balbezit met een voorsprong ging hij eerst voor een run play, gevolgd door twee pass plays. De eerste gaf hem een paar yards, nummer twee en drie waren incomplete en gaven de Chiefs voldoende tijd en kans om terug te komen. En zo geschiedde. Voor het grootste deel van de wedstrijd was de rushing attack effectief, maar op cruciale momenten ging hij over naar de passing game. Zijn Super Bowl verliest met de Atlanta Falcons (28-3) leverde hem al nachtmerries op en die zijn na gisteren minimaal verdubbeld.

MAHOMES GEKROOND TOT MVP

Chiefs quarterback Mahomes werd verkozen tot Super Bowl MVP, maar running back Damien Williams had net zo goed voor deze titel in aanmerking kunnen komen. Hij gaf de Kansas City offense op onverwachte wijze een impuls. Hij ving de bal die leidde tot de voorsprong en eindigde het duel met 17 rushes voor 104 yards en één touchdown. Desondanks was de onderscheiding voor Mahomes terecht. Hij stond continue onder druk, maar toen de omstandigheden er om vroegen, stond hij er. Zijn uiteindelijke statistieken (26 uit 42 voor 286 yards met twee touchdown passes en één rushing touchdown) gelden normaal niet als MVP-waardig, maar zonder hem hadden de Chiefs deze overwinning niet over de streep getrokken.

Cover photo: AJ Mast/The New York Times