Inside Look: Uitzonderingen

Door

Brooklyn Nets v Toronto Raptors - Game Five

De NBA is een wereld van passie, dunks, trucs en je tegenstander voor schut zetten. Even goed is het echter een wereld van cijfers, lijstjes, schema’s en tactiek. In Inside Look zoeken we het waarom achter de prestaties. Aan de hand van shot-charts, box-scores en statistiek laten we zien waarom spelers en teams doen wat ze doen. Vandaag: Uitzonderingen.

Op het moment van schrijven hebben we nog vier dagen en elf uur te gaan tot de eerste bal van het nieuwe seizoen de lucht in wordt gegooid. Na ruim vier maanden wachten kunnen we weer elke nacht wakker blijven voor de mooiste plays, dunks en verrassingen. Vooruitblikken is al ruimschoots gebeurt en as we speak worden de laatste 30-in-30’s ingepland.

Inside Look gaat natuurlijk over stats, maar aangezien er nog maar weinig statistiek is om ons op te baseren, slaan ook wij aan het voorspellen. Dat doen we aan de hand van het begrip ‘regressie naar het gemiddelde’. Dit begrip stelt dat als een ‘variabele’, in dit geval een NBA speler, zeer hoog of slecht scoort in een bepaalde meting, de kans groot is dat hij in de volgende meting meer richting het gemiddelde zal scoren.

Denk aan een team dat het eerste kwart eindigt met 35 punten en een schotpercentage van 75 procent, maar toch gewoon de wedstrijd eindigt met 95 punten en een Field Goal-percentage van 45. Of denk aan een speler die drie kwarten lang geen pepernoot raak schiet, maar door twaalf punten in het vierde kwart toch in de buurt van zijn gemiddelde komt.

We kijken naar de uitzonderingen van afgelopen jaar. Wie presteerden er uitzonderlijk goed of uitzonderlijk slecht? En wat kunnen we dit jaar van hen verwachten?

Kyle Lowry gaat tegenvallen
Kyle Lowry is er zo eentje, 28 zijn en echt doorbreken. Al negen jaar een verdienstelijke point guard en in zijn tiende jaar ineens dé man van de Toronto Raptors. Niet zo gek, Lowry schoot 17,8 punten raak per 36 minuten en deelde in die tijd ook nog 7,4 assists uit. Maar kijk naar het verloop van zijn stats over zijn hele carrière.

NBAStats (6)

Waar zijn rebounds redelijk stabiel blijven en zijn assists zich langzaam in positieve zin hebben ontwikkeld, heeft vooral zijn puntenproductie een enorme sprong gemaakt. Zowel zijn Field Goal-percentage, driepunters en totaal gemaakte punten liggen ruim boven zijn carrièregemiddelde.

Gaat Lowry noodzakelijk een minder speler worden dit jaar? Nee. Maar de kans is groot dat hij iets minder punten gaat maken dit jaar.

Annthony Bennett heeft zijn dieptepunt alvast gehad
Waar Lowry al een geschiedenis heeft in de NBA, en dus te vergelijken is met zichzelf, kunnen we het bij Anthony Bennett alleen maar hebben over waarschijnlijkheden. Nog nooit was een nummer één pick in de draft zo slecht als dat Bennett vorig jaar was.

De toen nog speler van de Cleveland Cavaliers kwam niet verder dan 52 wedstrijden waarin hij minder dan dertien minuten per wedstrijd mocht komen opdraven. In die dertien minuten produceerde hij 4,2 punten en drie rebounds. Dit samen zorgde voor een PER van 6,95.

Shotchart_1414159056223

Om misschien nog even duidelijk te maken hoe erg het was. Anthony Bennett was de eerste nummer één draft pick ooit in de geschiedenis van de NBA die een team meer overwinningen kostte dan opleverde.

Nu gaat Bennett bij de Timberwolves spelen. Zijn status als nummer één rookie is overgegaan op Andrew Wiggins en hij is tien kilo afgevallen. Het kan niet anders dan dat Bennett beter gaat speler dit jaar. Niet direct op topniveau, maar hij gaat van waarde zijn.

DeAndre Jordan gaat minder rebounds pakken
Dat DeAndre Jordan kan dunken weten we allemaal:

Waar hij de L.A. Clippers vooral mee hielp was rebounden. Hij leidde de league met bijna veertien rebounds per game en ook per 36 minuten was hij de beste rebounder in de NBA. Toch opvallend, gezien de stats over zijn hele loopbaan.

NBAStats (7)

Sinds Jordan in de NBA kwam noteert hij tussen de tien en elf rebounds per 36 minuten, behalve vorig seizoen. Knap? Jazeker! Maar wees niet verbaasd als Jordan gaat terugvallen dit jaar.

Stats zijn ook maar stats
Natuurlijk zijn stats leuk en aardig, maar niet elke extreme uitschieter wordt het seizoen erop standaard teniet gedaan. Regressie naar het gemiddelde gaat ‘over de kans dat’. In de wereld van een NBA-speler kan er enorm veel gebeuren.

Lowry kreeg vorig jaar meer ruimte door een ontketende DeMar DeRozan en die krijgt hij wellicht dit jaar weer. Bennett speelt onder minder druk en zelfs in een heel ander team. Dat helpt hem wellicht zijn gemiddelden iets op te krikken en Jordan heeft zich misschien wel gewoon heel goed ontwikkeld en is daarmee simpelweg een betere rebounder geworden.

Toch zijn uitzonderingen leuk, juist omdat ze vaak tijdelijk blijken te zijn (Linsanity, anyone?). En hoe groter de afwijking van de norm, hoe leuker het is. Dus, wie worden de uitschieters dit jaar?

Foto’s via Getty Images
Stats via NBA, ESPN en Basketball Reference

Ook leuk om te lezen