Inside Baseball: NL West (week 11)

Door


In de NL West lijken de Arizona Diamondbacks ineens weer de vorm van de eerste weken gevonden te hebben, zijn de Colorado Rockies weggezakt, profiteerden de Los Angeles Dodgers en San Francisco Giants en blijven de San Diego Padres voorlopig nog onderaan. In Inside Baseball over de NL West meer over hoe week 11 verliep voor alle teams, de spelers die er bovenuit sprongen en wat de teams staat te wachten in week 12?

Standings t/m 10 juni 2018

ARIZONA DIAMONDBACKS
(35-29, .547, -)


De Arizona Diamondbacks hebben sinds twee weken ‘het’ weer teruggevonden. Na een aantal weken het vermogen om runs te scoren kwijt te zijn, is daar nu ineens een oplossing voor gevonden. In de afgelopen week hielpen daarbij vooral ook de prestaties van Paul Goldschmidt.

In San Francisco hadden de Diamondbacks het lastig. De wisselvallige Zack Godley had een van zijn mindere dagen in game 1 (zeven runs tegen in 3.1 innings), waardoor de Giants al vroeg in de westrijd uit het zicht verdwenen (uiteindelijk een 10-3 nederlaag). In wedstrijd 2 leverde een sterke Patrick Corbin (6.1 innings, 4 hits, 1 earned run en 7 strikeouts) een belangrijke bijdrage aan de overwinning. RBI-hits van Chris Owings, Kristopher Negron en Jake Lamb waren genoeg voor de 3-2 overwinning. 3-2 was ook de stand na 8 innings honkbal in game 3, maar door een falende bullpen (Brad Boxberger en Andrew Chafin) werd de wedstrijd in 10 innings alsnog met 5-4 verloren.

Wat volgde was een weekend match-up met de Colorado Rockies. De offense van de Diamondbacks kwam in Denver echt tot leven. De Rockies werden gesweept met duidelijke cijfers, 9-4, 12-7 en 8-3. Daarmee werd een belangrijk gat geslagen met de concurrentie.

PLAYER OF THE WEEK

De fans van Arizona hebben dit seizoen lang moeten wachten, maar America’s First Baseman lijkt eindelijk zijn swing en vorm weer gevonden te hebben. In 25 slagbeurten was Goldy goed voor 16 hits (waarvan 11 extra basehits), 4 homeruns en noteerde hij 11 RBI’s. De sterspeler was goed voor een slash line van .640/.690/1.440. Hij werd dan ook verkozen tot NL Player of the week.

UP NEXT

Pittsburgh Pirates 11 t/m 13 juni, Chase Field, Phoenix, Arizona.

New York Mets 14 t/m 17 juni, Chase Field, Phoenix, Arizona.


LOS ANGELES DODGERS
(33-32, .508, 2.5 GB)


Het lijkt niet lang meer te duren voordat de Los Angeles Dodgers de eerste plek in de NL West weer hebben veroverd. Na een 4-2 week zijn de boys in blue opgeklomen tot de tweede plek in de stand.

In de serie tegen de Pirates wonnen de Dodgers twee uit drie wedstrijden. Dat ging niet zonder slag of stoot. In het openingsduel was de Pirates line-up niet opgewassen tegen het werpen van Ross Stripling en zijn relievers. De Pirates sloegen net als de Dodgers 7 hits, maar konden geen van die honklopers omzetten in runs. Daardoor werd met 5-0 gewonnen door L.A.

In de twee andere wedstrijden moesten de Dodgers een stuk creativer zijn. Geen enkele L.A.-pitcher hield het namelijk in die wedstrijden langer dan twee innings uit. Weinig verrassend resulteerde beide wedstrijden in high-scoring games, waarvan er een werd gewonnen (8-7) en een werd verloren (11-9). In de verliespartij ging Matt Kemp aan slag 3 uit 4 met 5 RBI’s en één homerun, onvoldoende voor een team win.

ATLANTA BRAVES

In het weekend keerden de Dodgers terug naar Dodger Stadium waar de Atlanta Braves op bezoek kwamen. Zoals wel vaker in de afgelopen weken lieten Walker Buehler (5.1 innings, 2 hits, 1 run op vrijdagavond) en, wederom, Ross Stripling (6.2 innings, 4 hits, 2 runs, 6 strikouts op zondag) prima pitching zien. Beide pitchers kregen steun van de line-up in de vorm van meerdere long balls (Buehler vijf stuks en Stripling drie). Dat was genoeg om de wedstrijd op vrijdag (7-3) en zondag (7-2) te winnen.

Op zaterdag sloegen de Braves veertien hits en scoorden zij vijf runs, waarmee de Dodgers outscored werden (slechts drie runs op zes hits). De weekendserie werd zodoende met 2-1 gewonnen.

PLAYER OF THE WEEK

Bij de Dodgers waren er de afgelopen week meerdere gegadigden voor de player of the week award. Max Muncy, Joc Pederson en Cody Bellinger sloegen ieder tenminste vier homeruns en een OPS van minimaal 1.400 bij elkaar. Toch gaat de prijs naar werper Stripling, die in twee solide start een totaal van 11.2 innings wierp, slechts twee runs tegen kreeg en dertien slagmannen met drie slag aan de kant zette. De rechtshandige werper is 5-1 dit seizoen, met een 1.65 ERA en 1.05 WHIP.

UP NEXT

Texas Rangers 12 t/m 13 juni, Dodger Stadium, Los Angeles, Californië.

San Francisco Giants 15 t/m 17 juni, Dodger Stadium, Los Angeles, Californië.


SAN FRANCISCO GIANTS
(33-32, .508, 2.5 GB)


De San Francisco Giants kenden overall een goede week met vier keer winst uit zes wedstrijden. Prima cijfers, zeker als je kijkt naar wie de tegenstanders waren in de afgelopen week. Bovendien maakte Madison Bumgarner zijn langverwachte comeback op de heuvel.

De serie met Arizona Diamondbacks werd met 2-1 gewonnen door het team uit de Bay Area. In game 1 van de serie overpowerden de Giants de Diamondbacks met 11 hits en 10 runs. De tweede wedstrijd van de serie stond vooral in het teken van de return van Bumgarner. Helaas was de uitkomst minder goed dan in game 1, want er werd met 2-3 verloren. Bumgarner oogde overigens solide en wierp 6.0 innings, kreeg 8 hits tegen en 2 runs. Drie D-backs slagmensen werden met een strikeout aan de kant gezet. Game 3 van de serie was lang spannend (10 innings), maar in de 9de en 10de inning scoorde de Giants de gelijkmakende en winnende run (5-4 winst).

NATIONALS

De serie tegen de Nationals verliep vergelijkbaar met winst-verlies-winst. Vrijdagavond sprongen de Giants bovenop een kwakkelende Stephen Strasburg. Na twee innings stonde mede dankzij een homerun van Andrew McCutchen een 3-0 voorsprong op het scoreboard. De Nats vochten zich nog enigszins terug in de wedstrijd, maar de voorsprong werd niet meer uit handen gegeven (9-5 overwinning). Op zaterdag was het juist Washington dat vroeg de voorsprong pakte (5-0 na twee innings) en niet meer uit handen gaf (7-5 overwinning).

In de slotwedstrijd van de serie werd een knappe 2-0 overwinning behaald op de Nationals met Max Scherzer als startende werper. Giants starter Derrek Holland wierp vijf scoreless innings, waarmee zijn team goed op weg was naar een overwinning. Zijn optreden werd opgevolgd door een ijzersterke bullpen optreden, waarin vier relievers (Mark Melancon, Sam Dyson, Tony Watons en Hunter Strickland) in vier innings slechts twee honklopers toestonden door twee maal vier wijd. Kortestop Brandon Crawford verzorgde met een 2-run homerun de offense.

PLAYER OF THE WEEK

De grote man de afgelopen weken in de line-up bij de San Francisco Giants is niemand minder dan kortestop Brandon Crawford. Dat was ook de afgelopen week het geval. De 31-jarige speler kwam tot een week OPS van 1.973. Zijn slash line is een career high van .333/.382/.529. Het is dan ook niet gek dat Crawford inmiddels het meest aantal all-star votes in de NL voor zijn positie heeft ontvangen.

UP NEXT

@ Miami Marlins 11 t/m 14 juni, Marlins Park, Miami, Florida.

@ Los Angeles Dodgers 15 t/m 17 juni, Dodger Stadium, Los Angeles, Californië.


COLORADO ROCKIES
(32-33, .492, 3.5 GB)


De Colorado Rockies kregen in het eerste deel van de week bezoek van de Cincinnati Reds. Zoals bij wel meer teams in deze divisie werd optimaal geprofiteerd van het bezoek van Deze NL Central-laagvlieger. De serie werd namelijk met 2-1 gewonnen. De eerste twee games werden 9-6 en 6-3 in het voordeel van de Rox beslist. Game 3 ging met 5-7 verloren. Opvallend in de serie was vooral de opleving van buitenvelder Carlos Gonzalez. Hij ging 6 uit 14, 4 runs en 5 RBI’s. Sinds 26 mei heeft hij zijn slaggemiddelde opgekrikt van .214 naar .268.

In het weekend stond er een belangrijk affiche op het programma. De nummer 1 en 2 van de NL West namen het tegen elkaar op: Colorado en Arizona. In drie wedstrijden legden de Rockies het driemaal af met meer dan vijf runs verschil tegen de rivaal. De pitching van Colorado had het zwaar in de serie. In iedere wedstrijd kregen tenminste drie werpers per wedstrijd (inclusief de starters) runs tegen. De drie starters hielden het gemiddeld geen 5.0 innings vol en incasseerden vier runs.

Met vier opeenvolgende verliespartijen is Colorado nu weggezakt naar plek 4 in de stand. De komende week staan de Phillies en Rangers op het programma. Met minimale verschillen in de stand, kan Colorado de weg omhoog snel weer inslaan.

PLAYER OF THE WEEK

Trevor Story zet de goede lijn dit seizoen nog steeds door. De 25-jarige korte stop is op weg naar een record aantal homeruns (totaal 14, waarvan drie in de afgelopen week) en RBI’s (totaal 47 en schreef er afgelopen week zes bij). In een week waarin Nolan Arenado het wat rustiger aandoet, vangt Story de productie op (.346/.370/.769).

UP NEXT

@ Philadelphia Phillies 12 t/m 14 juni, Citizens Bank Ballpark, Philadelphia, Pennsylvania.

@ Texas Rangers 15 t/m 17 juni, Global Life Park, Arlington, Texas.


SAN DIEGO PADRES
(31-36, .463
, 5.5 GB)


Voor de tweede opeenvolgende week hebben de San Diego Padres een positieve week balans genoteerd. Daarmee naderen de Padres voorzichtig de .500 en hebben ze nog steeds aansluiting met de overige divsiegenoten.

Thuis tegen de Braves werden hoge pieken afgewisseld met diepe dalen. Zo werd de openingswedstrijd van de series met 11-4 gewonnen. Pitcher Clayton Richard wierp quality start met 7.0 innings en 3 ER. Eric Hosmer, Corey Spangenberg, Raffy Lopez en Franmil Reyes sloegen ieder een bal het stadium uit, waarmee zij voor de nodige runs op het bord zorgden. Een dag later was het een tegenovergesteld verhaal, want San Diego verloor kansloos met 1-14. Werper Jordan Lyles kreeg het flink te verduren in 4.1 innings (11 hits en 8 ER).

Zijn vervanger, Bryan Mitchell, kreeg ook nog eens 5 runs tegen. Daardoor werd het winnen van de wedstrijd een onmogelijke opgave. De rubber game op woensdag beslisten de Friars met 3-1 in hun voordeel, waarmee de serie zege werd veiliggesteld. Opmerkelijk detail was dat bij gebrek aan startende werpers, het aan de relievers was om de pitching op deze dag te verzorgen. Dat had het gewenste resultaat.

MARLINS OP HET PROGRAMMA

Vervolgens ging het team uit Zuid-Californië naar Zuid-Florida waar de Marlins stonden te wachten. De vrijdagavond wedstrijd werd een shutout win voor Marlins. Op zaterdag wonnen de Padres de wedstrijd met 5-4. De winnende run werd in de achtste inning gescoord door Hunter Renfroe die over de thuisplaat werd geslagen door Travis Jankowski.

Op zondag was het wederom een solide start van Clayton Richard die San Diego aan een 3-1 overwinning hielp. 6.2 innings kreeg de rechtshandige werper geen hit tegen, maar niet veel later brak Marlins derdehonkman Rojas de no-hitter op. Hosmer verzorgde het grootste deel van de offense met een 2-run homerun. Zodoende werd ook deze serie met 2-1 in het voordeel van San Diego beslist.

PLAYER OF THE WEEK

Clayton Richard zijn 6.2 no-hit innings zijn de player of the week award waard. Bovendien wierp Richard eerder in de week ook al sterk tegen de Atlanta Braves. Richard (5-6, 4.40 ERA en 1.25 WHIP) heeft zeven quality starts in zijn laatste negen starts. Daarmee biedt hij de nodige stabiliteit aan de wispelturige Padres rotatie.

UP NEXT

@ St. Louis Cardinals 11 t/m 13 juni, Busch Stadium, St. Louis, Missouri.

@ Atlanta Braves 14 t/m 17 juni, SunTrust Park, Atlanta, Georgia.

Coverfoto: Kirby Lee-USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen