Inside Baseball: AL East (week 11)

Door


De Yankees hebben weliswaar minder wins dan de Red Sox, maar zowel op winstpercentage als GB staat New York nu bovenaan in de AL East. De twee beste ploegen van de American League blijven het simpelweg uitstekend doen, al struikelde Boston vorige week enkele keren uitdrukkelijk over op papier mindere tegenstanders. In de achtervolging heeft Toronto eindelijk de derde plek weer eens overgenomen van Tampa Bay en blijft Baltimore hard werken aan een sub .300-seizoen.

Standings t/m 10 juni 2018

NEW YORK YANKEES
(42-19, .689, -)


De drukke week die meer in het vliegtuig werd doorgebracht dan op een honkbalveld verliep uitstekend voor de Yankees. Na zeven duels konden er vijf overwinningen bijgeschreven worden. De door het slechte aprilweer verplaatste doubleheader met Detroit werd wel nog gesplit. New York verzekerde zich op maandagmiddag door een uitstekende wedstrijd van Luis Severino van de win (7-4), maar ’s avonds was er van die offense ineens weinig over (2-4). Aaron Judge kreeg de betwijfelenswaardige eer de eerste speler sinds 1920 te zijn die acht keer drieslag krijgt in een doubleheader.

Op woensdag en donderdag waren de Yankees ook in Toronto op bezoek voor twee duels. Daar greep New York echter de volle buit. Supertalent Miguel Andújar sloeg de eerste grandslam uit zijn jonge carrière en CC Sabathia had geen kind aan de Blue Jays in een 7-2 overwinning. Het tweede duel had dertien innings nodig om überhaupt runs te creëren, maar een homerun van Judge, die slechts één honkslag sloeg in deze series, brak de ban.

SUBWAY SERIES

Het weekend stond in het teken van de Subway Series met de Mets. Op Citi Field hebben de stadsgenoten het opvallend zwaar. Zo dreigde er zelfs een recordaantal thuisnederlagen op rij, maar werd dat nog voorkomen door een overwinning op zondag. Notabene oud-Yankee Todd Frazier sloeg de enige punten over de plaat in die wedstrijd. Daarvoor hadden de Yankees echter wel al twee duels gepakt. Andermaal waren het homeruns die het verschil maakten. Een two-run homerun van Brett Gardner bezorgde de Yankees de overwinning op vrijdag (4-1) en een late homerun van Judge op zaterdag betekende een comebackoverwinning na een 0-3 achterstand (4-3).

PLAYER OF THE WEEK

Judge komt enkele keren beslissend naar voren uit de wedstrijdverslagen, maar de boomlange buitenvelder ging slechts 2-uit-22 met tien strikeouts. Nee, geef ons maar Miguel Andújar. De derdehonkman speelde in elk duel en wist alleen op vrijdag tegen de Mets geen honkslag te slaan. Over de hele week ging Andújar 10-uit-23 met drie tweehonkslagen, twee homeruns waarvan één grandslam en zeven RBIs. Ondanks het verlies op zondag door de homerun van oud-Yankee Frazier, zullen er weinig mensen in de Bronx balen dat er dit jaar iemand anders op drie staat.

UP NEXT

De Yankees gaan nog even door met interleague play, alleen mag deze week gewoon weer de DH uit de kast. Op dinsdag en woensdag komen de Nationals namelijk langs voor twee duels. Daarop volgt een four game series met divisiegenoot Tampa Bay.


BOSTON RED SOX
(44-22, .667, -)


Vooraf leek deze week potentieel een makkelijke week met zes duels op Fenway tegen ploegen uit de AL Central. Desondanks was het resultaat uiteindelijk teleurstellend. Detroit werd 2-1 verslagen, van de White Sox werd met 1-2 verloren. Aan het begin van de week leek er nog niets aan de hand voor de Red Sox. De eerste twee duels met de Tigers werden eenvoudig gewonnen.

De eerste start van Steven Wright verliep uitstekend, want de dansende knuckleballs maakten de Detroit offense helemaal tureluurs. Slechts twee Tigers wisten een honkslag te noteren. In het tweede duel kwam Boston nog op achterstand, maar door een double en een homerun van zowel Christian Vázquez als Andrew Benintendi werd dat duel met 7-1 gewonnen.

Op woensdag debuteerde Jalen Beeks voor de Red Sox, maar dat liep niet helemaal volgens plan. De 24-jarige werper uit Arkansas keek al na één inning tegen een 5-1 achterstand aan en hield het uiteindelijk slechts vier innings vol. 

In het weekend mocht Chris Sale openen tegen zijn voormalig werkgever, maar zoals zo vaak op Sale Day, lijkt de offense van de Red Sox in een staat van verlamming. Slechts drie honkslagen, allemaal op startend werper Dylan Covey, wist Boston te noteren in een 1-0 nederlaag.

Het tweede duel werd na een vroege achterstand nog in een overwinning omgezet door de 21e homerun van J.D. Martinez, maar op zondag wisten de White Sox andermaal te winnen. In een duel waarin Boston maar liefst twaalf honklopers op de honken achterliet, wist het slechts tweemaal te scoren. Dat was er één minder dan starter Rick Porcello al had opgegeven voor zijn wissel. Uiteindelijk eindigde het 2-5.

PLAYER OF THE WEEK

Zijn aanvalsmaatje Mookie Betts zit even in de lappenmand, dus slaat J.D. Martinez voor twee. Tot nu toe is de verrevelder de enige speler in de hele competitie die de twintig homerungrens is gepasseerd (21). Twee daarvan sloeg hij deze week. Ook voegde hij vier RBI’s aan zijn totaal van 54. Met 52 Runs Created (RC), 15,3% van het teamtotaal, heeft Martinez Betts bijna gepasseerd als de meest waardevolle Red Sox.

UP NEXT

Boston speelt de komende anderhalve week een series in het oosten, het centrum en het westen van het land. Relatief dicht bij huis wordt er begonnen met drie duels in Baltimore. In het weekend spelen de Red Sox vier duels bij de divisieaanvoerende Seattle Mariners.


TORONTO BLUE JAYS
(30-35, .462, 14.0 GB)


De Blue Jays kenden deze week een sweep week. In series met de divisiegenoten uit New York en Baltimore werden eerst twee uit twee verloren waarna vier uit vier werden gewonnen. Tegen de Yankees had het zomaar anders kunnen lopen. In het eerste duel wierp Marco Estrada een uitstekend duel (6 IP, 6 H, 1 ER, 0 BB, 6 K) en sloegen Teóscar Hernández en Kevin Pillar een homerun.

De bullpen kreeg echter daaropvolgend vijf runs tegen in drie innings. Het tweede duel hield de pitching twaalf innings lang het offensieve geweld van de Yankees in toom, maar Joe Biagini, die in het eerste duel ook al één earned run in 0.2 innings tegen kreeg, stond in dit duel zelfs drie runs in de afsluitende inning toe.

Die toestanden zouden de Blue Jays in het weekend niet overkomen. Alle vier de duels met kelderploeg Baltimore werden gewonnen. De pitching noteerde een 2.19 ERA over de serie, de offense een slaggemiddelde van .346. Uitsluitend blije gezichten dus in Rogers Centre. Een greep uit de highlights: een quality start van álle starters: Jaime García, J.A. Happ, Aaron Sánchez en Marco Estrada en een 4-uit-5 6-RBI game van Curtis Granderson. De eerste uit zijn carrière.

PLAYER OF THE WEEK

Het is deze week lastig kiezen, want zowel aanvallend als defensief zijn er meerdere kanshebbers aan te wijzen. Wij gaan uiteindelijk voor Kevin Pillar, omdat de aanval nog nét iets heter was dan de pitching en omdat Pillar elke wedstrijd in het veld stond. De drie homeruns, zes RBI’s en een slaggemiddelde van .333 zijn daarmee slechts marginaal indrukwekkender dan de zeven RBI’s van Granderson of het slaggemiddelde van .421 van Randal Grichuk.

UP NEXT

Toronto is de Rays voorbij en kan ze dat meteen inwrijven: de week begint namelijk met drie duels in Florida. Na een vrije donderdag komen de Washington Nationals voor drie wedstrijden langs in Canada.


TAMPA BAY RAYS
(29-35, .453, 14.5 GB)


The streakiest team in baseball deed ook deze week weer haar naam eer aan. Na een win streak van vijf wedstrijden eindigde begin vorige week met vier verloren duels. Die reeks werd vervolgens tot acht wedstrijden en zelfs negen nederlagen in tien wedstrijden. Alleen op zaterdag wonnen de Rays.

Vooral de matige offense valt dat te verwijten. In twee duels met de Nationals kwamen de Rays niet verder dan twee runs per duel. Dat was in het eerste duel nog niet heel beschamend, met een type als Max Scherzer tegenover je. De Nat stuurde dertien Rays naar de kant met drieslag. Het uiteinde van het tweeluik was een stuk pijnlijker. Alleen C.J. Cron wist een homerun te slaan in het met 11-2 verloren duel. Brad Miller ging 3-uit-4 en was daarmee de enige Ray die meer dan één honkslag in één wedstrijd sloeg in de gehele series.

In het weekend ging het tegen Seattle al niet veel beter. In de eerste twee wedstrijden keek Tampa al vroeg tegen een achterstand aan. Homeruns van Daniel Robertson en andermaal Cron wisten de nederlagen slechts te verzachten (4-5, 3-4). Het gewonnen duel op zaterdag werd bewerkstelligd door Mallex Smith, die 3-uit-4 ging met een driehonkslag en Blake Snell, die weliswaar negen honklopers toestond, maar Seattle op één run hield. Op zondag eindigde een spannende wedstrijd weer in een nederlaag voor de Rays, toen Johnny Field op de thuisplaat werd uitgegooid voor de laatste nul van de wedstrijd.

PLAYER OF THE WEEK

Zelfs in een week waarin we de offense zelden effectief leek, zijn er altijd wel individuele uitblinkers. Dat is het mooie van honkbal. Mallex Smith bewees dat door 8-uit-19 te gaan met een driehonkslag, een run en twee RBI’s. Niet spectaculair, wel constant. In de categorie “wel spectaculair, niet constant” hadden we nog C.J. Cron, die 3-uit-17 ging. Met drie homeruns.

UP NEXT

Voor de Rays is de week inmiddels weer begonnen met een series tegen de Blue Jays. In een rechtstreeks duel om het brons in de AL East komen de Canadezen drie duels over op Tropicana Field. Daarna reist Tampa naar de Bronx voor vier wedstrijden tegen de Yankees.


BALTIMORE ORIOLES
(19-45, .297, 24.5 GB)


De balans in series was 1-1 voor Baltimore, maar toch voegden de Orioles meer nederlagen dan winstpartijen toe aan hun totaal. De Mets werden in twee duels gesweept waarna de Blue Jays in vier duels hetzelfde deden met de Orioles.

Een sweep van de Mets: het klinkt mooi, maar in de werkelijkheid was het iets minder indrukwekkend. Met overwinningen van 2-1 en 1-0 werd met het kleinste verschil gewonnen. Logischerwijs waren de grote namen dan ook starters Alex Cobb (6 IP, 2 H, 1 ER, 1 BB, 7 K) en Dylan Bundy (7 IP, 3 H, 0 ER, 3 BB, 5 K).

In het weekend werden de Orioles zoals gezegd getrakteerd op hun eigen sweep. Met vier nederlagen werd Baltimore Canada weer uitgebonjourd. In de eerste drie duels waren de verschillen nog niet eens zo heel groot. Twee van de nederlagen kwamen zelfs pas na extra innings. Het viel dan ook zeker niet de starters te verwijten dat deze duels verloren werden met quality starts van David HessAdam Cashner en Kevin Gausman.

In de eerste drie duels was het ERA van de Orioles rotation 3.37 en dat van de bullpen 7.27. Cobb toonde zich in zijn tweede start van de week solidair met zijn bullpencollega’s door het ERA van de rotation vervolgens een flinke piek te geven. In 3.2 innings kreeg hij op zondag negen earned runs om de oren in een 13-3 nederlaag. Of er ook goed nieuws was? Manny Machado doet het nog steeds goed en sloeg in Game 1 alweer zijn vijftigste RBI van het seizoen binnen.

PLAYER OF THE WEEK

In een week waarin de rotation uitblonk voor de Orioles verkiezen we de best presterende starter van het stel als speler van de week: Dylan Bundy. In het met 1-0 gewonnen duel op Citi Field bereikten maar zes Mets de honken in zeven innings. Bundy stond bovendien geen run toe. Erg belangrijk als je offense zo heet is als een pot vloeibare stikstof.

UP NEXT

De Orioles zijn begonnen aan drie thuisduels tegen divisiegenoot Boston. In het weekend wordt in Baltimore een serie afgewerkt tegen een andere laagvlieger: de Miami Marlins uit de National League.

Coverfoto: Michael Wyke/Associated Press

Ook leuk om te lezen