Hoffman beëindigt glansrijke carrière als closer

Door

Eén van de beste closers aller tijden heeft dinsdag besloten een einde te maken aan zijn carrière. Trevor Hoffman, een toekomstig Hall of Famer, kwam tot dit besluit na een loopbaan van achttien jaar, waarin hij uitkwam voor de Florida Marlins, de San Diego Padres en de Milwaukee Brewers. Hij verlaat de sport op 42-jarige leeftijd met een all-time record 601 saves achter zijn naam.

Hoffman brak in 1993 door bij de Florida Marlins. Hij debuteerde op 6 april van dat jaar als reliever, terwijl hij in 1989 door de Reds in de elfde ronde gedraft werd als infielder. In het farm system van de Reds speelde hij als korte stop en derde honkman, maar aan slag was hij niet sterk genoeg. Vanwege zijn sterke arm probeerden zijn coaches hem uit als reliever. Dit experiment werd een succes en Hoffman bereikte twee jaar later de Major League. Halverwege het seizoen ’93 werd hij door de Marlins in een trade naar San Diego gestuurd. In ruil voor Hoffman en een aantal andere prospects kregen de Marlins Gary Sheffield.

Bij de Padres voelde Hoffman zich direct thuis, hij was op iets meer dan 100 kilometer van San Diego opgegroeid. In de jaren dat hij daar speelde groeide hij tot een van de beste closers in de National League en werd Hoffman zes keer opgeroepen voor de All-Star game en werd hij twee keer Rolaids Relief Man of the Year. Op 24 september 2006 verbrak Hoffman het All Time Saves record van Lee Smith en pakte hij zijn 479ste save. Een seizoen later was hij op 6 juni de eerste closer ooit met 500 saves.

In 2009 vervolgde hij zijn carriere bij de Milwaukee Brewers, nadat hij te horen had gekregen dat zijn contract bij de Padres niet verlengd zou worden. Op 7 september 2010 bereikte hij de mijlpaal van 600 saves. In de laatste wedstrijd van zijn loopbaan pakte hij nog een save om zo met 601 career saves te eindigen.

In een tijdperk waarin de normale closer een echte power pitcher was met een fastball van tussen de 95-100 mph, was Hoffman met zijn fastball in de ‘high eighties’ een buitenbeentje. Hij had een fenomenale changeup/palmball waarmee hij slagmensen totaal voor gek kon zetten en gebruikte zijn fastball en curveball eigenlijk alleen om de slagmensen te laten weten dat hij niet alleen maar changeups gooide. Gedurende zijn loopbaan kwam Hoffman uit in 1035 wedstrijden, pakte hij 601 saves en gooide hij 1133 strikeouts in 1089.1 innings.

Hoffman lijkt een zekerheid voor de Hall of Fame met zijn All-Time Record in saves. Het is echter de vraag hoe lang hij dit record nog zal behouden, want Mariano Rivera heeft nog maar 42 saves nodig om op gelijke hoogte te komen en heeft net een nieuw tweejarig contract getekend bij de Yankees.

Tijdens een persconferentie liet Hoffman woensdag weten erg dankbaar te zijn dat hij zo lang op hoog niveau heeft kunnen presteren. ,,Het was een moeilijke beslissing om afscheid te nemen van de sport, maar ik verwacht van mezelf dat ik op een bepaald niveau kan pitchen, maar ik wist gewoon niet meer of ik dat wel zou halen dit jaar. Dan kun je beter stoppen,” aldus de voormalig closer.

Hoffman zal nu een baan krijgen binnen de front office van de San Diego Padres.

Foto:deportes.orange.es

Ook leuk om te lezen