Het tussentijds rapport van de internationale rookies

Door
Jusuf Nurkic krijgt steeds meer zijn kans in Denver.
Jusuf Nurkic krijgt steeds meer zijn kans in Denver.

Wekelijks houdt Sport Amerika de strijd voor de Rookie of the Year award in de gaten. De internationale rookies hebben het altijd wat moeilijker met de overgang naar de NBA. Dat blijkt ook dit seizoen weer, ondanks het aanwezige talent bij deze kerels. Met de jaarwisseling net achter de rug is het tijd om te kijken hoe de niet-Amerikaanse rookies het tot nu toe deden.

Nikola Mirotic (SF/PF, Chicago)

Dit seizoen steekt er één internationale rookie toch wel bovenuit. Nikola Mirotic is namelijk een belangrijke speler geworden in de rotatie van de Chicago Bulls. Dat is om drie redenen toch wel indrukwekkend: 1) Coach Tom Thibodeau is moeilijk te overtuigen, 2) De Bulls zijn een sterk en hecht team, 3) De speelstijl van de Kroaat is nogal uniek.

Mirotic is een beetje wisselvallig in zijn prestaties. De 23-jarige forward wisselt knappe prestaties af met wedstrijden om snel te vergeten. Maar is dat niet eigen aan een rookie? Bovendien hangt veel af van het aantal minuten die Mirotic krijgt. Gemiddeld komt hij tot nu toe op negentien. Daarin komt de Kroaat gemiddeld tot acht punten, vijf rebounds en één driepunter. Maar in de veertien wedstrijden waarin Mirotic meer dan twintig minuten speelde komt hij aan ruim twaalf punten, zeven rebounds en bijna twee driepunters per game.

Rapport: 8/10

http://youtu.be/p8hfhvYIkrE

Jusuf Nurkic (C, Denver)

Voor sommige zal Jusuf Nurkic absoluut nog geen bekende naam zijn. De Bosnische center speelt dan ook in de ijle lucht van Denver en krijgt bij de Nuggets pas recentelijk zijn kans van coach Brian Shaw. Tijdens zijn eerste 21 wedstrijden was Nurkic twaalf keer ofwel inactief ofwel bleef hij op de bank. Sinds de blessure van JaVale McGee begin december en de constante foutenlast van Timofey Mozgov krijgt de 20-jarige center echter steeds meer minuten.

De seizoensstatistieken van Nurkic zijn gemiddeld zes punten, vijf rebounds en één block in dertien minuten. Op zich niet super, maar toch wel sterk in die beperkte speeltijd. De afgelopen week stond Nurkic gemiddeld negentien minuten tussen de lijnen. Daarin liet hij elf punten, zeven rebounds, een steal en ruim twee blocks per wedstrijd noteren. Zijn statistieken per 36 minuten zijn off-the-charts (17-14 met vier blocks) en zijn PER is met 17,8 zeer respectabel. Graag dus meer minuten voor de Big Juf, die overigens houdt van een potje trash talk.

Rapport: 6/10

http://youtu.be/T0qWTbdFqmo

Bojan Bogdanovic (SG/SF, Brooklyn)

Ook al is Bojan Bogdanovic de meest ervaren internationale rookie van het pak, zijn prestaties als speler van de Brooklyn Nets geven hem niet het beste tussentijdse rapport. En toch, de 25-jarige wing liet al mooie dingen zijn. Zijn prestaties zijn echter een beetje zoals zijn team: wisselvallig.

Bij aanvang van het seizoen was Bogdanovic een vaste waarde bij de Nets, en startte hij zelfs negentien wedstrijden. Hij speelde geregeld meer dan dertig minuten en liet enkele knappe prestaties optekenen. Sinds begin december is zijn rol echter stilletjes aan verkleind. De afgelopen maand stond Bogdanovic gemiddeld nog maar veertien minuten op het veld. Zijn statistieken zijn dan ook teruggezakt tot iets meer dan zeven punten en één driepunter per wedstrijd. Er werd toch meer verwacht van de man die zo sterk speelde op het afgelopen WK.

Rapport: 5,5/10

Dante Exum (PG/SG, Utah)

Een fenomeen op papier vertaalt zich niet altijd, en zeker niet meteen, in een fenomeen op een basketbalveld. Zie daar het bewijs: Dante Exum. De Austalische combo-guard heeft alle moeite van de wereld om zich te bewijzen bij de Utah Jazz, hoewel hij daar toch kansen krijgt. Exum is natuurlijk nog maar negentien, maar maakt van zijn mythe voorlopig weinig waar.

Exum moest meteen leren om meer zonder de bal te spelen. Trey Burke is de point guard in Utah en ook Gordon Hayward heeft de bal veel in zijn handen. Daarin slaagt de Australiër maar matig. Exum scoorde tot nu toe amper vijf keer in de dubbele punten en zit aan een gemiddeld FG% van 39,1. Hij doet voor de rest ook weinig en raakt niet voorbij de twee assists per wedstrijd. Gezien zijn jeugdige leeftijd en transitie naar een meer off-ball positie krijgt Exum voorlopig een minder strenge beoordeling, maar het moet wel snel beter.

Rapport: 4/10

http://youtu.be/3cPpN6JJzkE

Joe Ingles (SF, Utah)

Tot nu toe kan er niet gezegd worden dan Joe Ingles overtuigde bij de Jazz. De 27-jarige Australiër kreeg gemiddeld zeventien minuten speeltijd vanaf de bank, maar kwam daarin tot amper drie punten per wedstrijd. Door de zware blessure van Alec Burks komt daar mogelijk verandering in. Ingles is nu de eerste wing in de pikorde en liet de voorbije week al zien effectief te kunnen scoren en zelfs een meer dan degelijk spelinzicht te hebben. Afwachten is de boodschap voor Ingles, maar alles is aanwezig voor de Australiër om een opmars in te zetten.

Rapport: 3/10

http://youtu.be/23euA4q6utg

Bruno Caboclo (SF, Toronto)
Clint Capela (PF, Houston)

Bruno Caboclo speelde nog maar drie wedstrijden voor de Raptors. De 19-jarige Braziliaan verbleef ook al een tijdje in de D-League en ontwikkelt zijn kwaliteiten vooral tijdens trainingen.

Hetzelfde verhaal geldt voor Clint Capela. De 20-jarige Zwitser leert bij in trainingen en de D-League. Hij speelde slechts vier keer mee bij de Rockets, waarin hij 0/7 FG’s en 0/6 FT’s noteerde.

Rapport: geen punt

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen