Het leven kan verkeren: van NBA-speler naar bajesklant

Door

Robert Swift
Voormalig NBA-speler Robert Swift, die door de Seattle Supersonics (later Oklahoma City Thunder) als twaalfde werd gekozen in de 2004 NBA draft, werd in oktober samen met een drugsdealer ingerekend. Het huis waar hij werd gearresteerd, lag vol wapens en drugs.

Granaatwerper
Een SWAT-team viel op de vroege ochtend van 4 oktober binnen in het huis van de 54-jarige Trygve Bjorkstam, meldt de krant Seattle Post. Volgens de aanklagers was Bjorkstam de dealer van de aan heroïne verslaafde Swift, die bij Bjorkstam was ingetrokken.

In het huis werden tal van wapens aangetroffen: een afgezaagde shotgun (in de slaapkamer van Swift), een granaatwerper (in een kluis op de slaapkamer van Swift) en liefst zeventien andere wapens verspreid doorheen het huis (waarvan drie geweren in een kluis op de slaapkamer van Bjorkstam). “Mensen zijn van ons aan het jatten”, had Bjorkstam naar verluidt gemeld aan de politie. “Rob (Robert Swift, red.) en ik proberen daar een einde aan te maken.”

Swift wordt nu aangeklaagd vanwege verboden wapenbezit. De voormalig Supersonics-speler verklaarde tegenover de politie dat hij een dagelijkse heroïnegebruiker was. In het huis werd naast al die wapens ook de gebruikte drug parafernalia en allerlei drugstoebehoren gevonden. De 28-jarige center heeft niet toegegeven dat hij zelf drugs dealde.

USC afgewezen
De korte carrière van Swift begon in 2004, toen hij direct vanuit de high school in de NBA draft terecht kwam, zonder ook maar één wedstrijd in het college basketbal te spelen en bovendien door USC af te wijzen. Hij speelde uiteindelijk vijf jaar voor de Seattle Supersonics/Oklahoma City Thunder, waarin hij tot 97 wedstrijden kwam en nog samenspeelde met Kevin Durant.

Na een paar wedstrijden bij Bakersfield Jam (NBA D-League) vertrok hij vanwege persoonlijke redenen. De jaren daarna speelde hij bij Seattle Aviators en Snohomish County Explosion (NABL).

Interesse van Celtics en Knicks
Pas in het seizoen 2010-2011 kwam de 2 meter 17 lange Swift weer een beetje in de buurt bij zijn oude niveau. Hij speelde toen in de Japanse D-League bij Tokio. Het leverde de center interesse op van Boston Celtics en New York Knicks. Nadat het Japanse basketbalseizoen door de tsunami tot een einde kwam, keerde hij terug naar Amerika. Een proefperiode bij Portland Trailblazers leverde geen contract op, daarna was er op het gebied van basketbal weinig meer over hem te melden.

Robert Swift 2

Dierlijke uitwerpselen
Op persoonlijk vlak wel. Swift weigerde vorig jaar om zijn huis te verlaten, terwijl de nieuwe bewoners al naar binnen wilden. Nadat hij uiteindelijk toch weg was gegaan, bleek dat het huis vol kogelgaten zat, de afval hoog was opgestapeld en overal dierlijke uitwerpselen rondslingerden. Brieven van diverse top collegeteams, waarin ze de voormalig basketballer probeerden over te halen voor hun ploeg te spelen, waren in een doos achtergelaten in het huis.

Nu zit Swift dus vast voor verboden wapenbezit. Van NBA-speler (Swift verdiende in zijn carrière om en nabij 10 miljoen dollar) naar bajesklant. Het leven kan verkeren.

Foto: Getty Imgaes

Ook leuk om te lezen