Mike Clevinger, het geheime wapen van de Indians

Door

Hij lijkt niet alleen op Jacob DeGrom van de New York Mets, ook als werper toont Mike Clevinger van de Cleveland Indians flinke gelijkenissen met DeGrom. Sinds een aantal maanden is Clevinger een interessante man om bij de Indians te volgen. Velen zullen Clevinger nog onvoldoende kennen. Daarom is het interessant om hem eens wat nader te bestuderen en te beschrijven.

Mike Clevinger doet het vooralsnog fantastisch dit seizoen en dit hebben de San Francisco Giants vannacht ook ervaren. Hij heeft weliswaar niet gewonnen, maar hij gooide zes volledige innings zonder een verdiend punt tegen. In deze wedstrijd deed Clevinger waar hij bekend om staat. Dat betekent dat er veel strikeouts te noteren vielen. Hij zette zeven slagmensen van de Giants aan de kant door middel van drie slag.

Clevenger voor Pestano

Hoe komen de Indians eigenlijk aan Mike Clevinger? Op 7 augustus 2014 ruilden de Los Angeles Angels de werper voor Vinnie Pestano van de Indians. Als men deze ruil nu zou moeten beoordelen, dan is het goed voor te stellen dat de Indians het meest tevreden zijn. Te meer omdat Vinnie Pestano sindsdien maar 21.1 totaal innings voor de Angels heeft gegooid.

Op 18 mei 2016 maakte Clevinger zijn MLB-debuut voor de Indians. Hierna heeft de pitcher zowel in de Minors (AAA) als de Majors starts gehad. Aan het begin van dit seizoen was er voor Clevinger nog geen plek in de rotatie van de Indians. Op 7 mei maakte hij echter alsnog zijn eerste start van 2017, tegen de Kansas City Royals. Op dit moment heeft Clevinger twaalf starts gemaakt en staat er een record van 5-3 met een ERA van 2.73. Ook wanneer gekeken wordt naar zijn 3.89 FIP (Fielding Independent Pitching) kan geconcludeerd worden dat hij het goed doet.

Stats

Ook een aantal andere statistieken van Clevinger vallen dit seizoen bijzonder op, Al heeft hij niet voldoende innings gegooid om zich te kwalificeren voor de verschillende pitchingcategorieën. Dat is echter te verklaren.

Van alle startende werpers die minimaal 60 innings dit seizoen hebben gegooid, is alleen Max Scherzer moeilijker te raken. De tegenstanders van Mike Clevinger hebben een .181 slaggemiddelde. Hierna volgen grote namen als Dallas Keuchel (.182), Alex Wood (.183), Chris Sale (.193), Clayton Kershaw (.198), Corey Kluber (.199). Natuurlijk moet Clevinger nog veel meer in de MLB laten zien, maar in de twaalf starts die hij dit seizoen heeft gemaakt, is zijn arsenaal door de tegenstanders bijna niet te raken en dit verklaart ook enigszins zijn succes tot nu toe.

Clevinger’s 27,5 K% is ook hoog. Hiermee staat hij net buiten de Top 15 van hoogste K% in de MLB voor startende werpers met minimaal 60 innings in 2017. Het volgende lijstje statistieken laat ook zien dat Clevinger met een geweldige serie bezig is.

Als de Cleveland Indians de play-offs halen dit seizoen, en het lijkt erop dat het gaat lukken, dan zouden veel clubs flinke moeite kunnen hebben met de rotatie van de Indians. De kans is groot dat de Indians in de play-offs Kluber, Carrasco en Clevinger starten in de eerste drie wedstrijden. Voor de late innings heeft manager Terry Francona immers ook twee geweldige opties met Andrew Miller en Cody Allen. Tegen deze werpers in een korte serie in de play-offs lijkt het lastig voor een tegenstander om veel punten scoren.

Ook leuk om te lezen