Season in Review 2017: San Diego Padres

Door

Met het seizoen 2017 in de boeken en het off-season onderweg, werpen we een blik in de achteruitkijkspiegel op het Major League-jaar. In volgorde van de draft, van slechtste team naar het beste, kijken we terug op het seizoen van de 30 verschillende Major League-organisaties. Vandaag in deel 7: San Diego Padres.

2017: REBUILDEN GAAT DÓÓR EN VÓÓR

De San Diego Padres hebben vanaf het seizoen 2011 geen record van boven de .500 gehaald. Nadat in 2016 een vijfde plaats in de NL West record werd behaald (68-94), moest er iets gebeuren wilden de Padres in 2017 meedoen in de divisie. Echter, de Friars zijn aan het rebuilden voor de toekomst. Daardoor kreeg de ontwikkeling van talentvolle spelers zoals outfielders Hunter Renfroe en Manuel Margot dit seizoen de voorkeur boven het contracteren van free agent hitters.

— SPORTAMERIKA 30-IN-30 PREVIEW 2017: SAN DIEGO PADRES

Qua pitching werden vergelijkbare en toekomstbewuste keuzes gemaakt. Aangezien talentvolle pitchers in aantocht,  maar nog niet major league ready zijn, werd de starting rotation budgetvriendelijk gecomplementeerd met goedkope veteranen als Jered Weaver, Jhoulys Chacin en Trevor Cahill.

In het onwaarschijnlijke scenario dat alle bovenstaande puzzelstukjes exact goed zouden vallen, behoorde het tot de mogelijkheden dat de Padres de strijd aan zouden gaan met de Colorado Rockies en de Arizona Diamondbacks voor de derde plek in de NL West. Het meer waarschijnlijke scenario werd echter werkelijkheid: de Padres eindigden met het jongste team van de MLB als vierde in de divisie met 71 winst- en 81 verliespartijen. Dat was echter wel een verbetering ten opzichte van 2016.


WAT GING FOUT IN 2017?


In 2016 bevond de San Diego offense zich al in de onderste regionen van de MLB. Aangezien er geen grote offensieve versterkingen werden gecontracteerd in aanloop naar 2017, is het weinig verrassend dat de ploeg als laatste eindigde in de categorieën slaggemiddelde, on-base percentage en runs. In de categorie OPS waren alleen de San Francisco Giants slechter.

Natuurlijk dient rekening te worden gehouden met Petco Park, de thuishaven van San Diego. Dit prachtige stadion staat door de dimensies van het speelveld bekend als een pitcher friendly stadion. Toch is de offensieve productie van het afgelopen seizoen een stap terug ten opzichte van 2016 in plaats van een stap voorwaarts.

Voor wat betreft de prestaties in dat stadion viel op dat de Padres thuis vele malen beter presteerden dan uit. Uit werden slechts 28 wedstrijden gewonnen en gingen 53 wedstrijden verloren, terwijl thuis een positieve balans van 43-38 werd behaald.

Petco Park. Credit: Wikimedia Commons

Daarnaast bleek de goedkope pitching in lang niet alle gevallen het gewenste resultaat op te leveren. Het beste voorbeeld waarmee deze goedkope pitchers duurkoop bleken te zijn, is Jered Weaver. Weaver kwam in negen optredens tot 42.1 innings met een 0-5 record, een 7.44 ERA en een 1.488 WHIP.

Tot slot kreeg San Diego tijdens het seizoen slecht nieuws over één van hun aanstormende talenten. Minor league pitcher Anderson Espinoza scheurde zijn UCL en onderging Tommy John surgery. Het MLB-debuut van de Venozolaan laat dus nog zeker enige tijd op zich wachten.


WAT GING GOED IN 2017?


Gezien de fase waarin de organisatie zich bevindt, ging het nodige ook goed in Zuid-Californië. Outfielders Manuel Margot en Hunter Renfroe lieten zien over voldoende talent te beschikken om het MLB-niveau aan te kunnen. Margot eindigde als zesde in de NL Rookie of the Year-verkiezing. Hij zette een keurige 2.5 WAR neer en een slash line van .263/.313/.409. Renfroe toonde dit seizoen zijn power met 26 homeruns. Ook bracht hij 58 runs over de thuisplaat. Qua slaggemiddelde (.213) en OBP (.289) heeft de man uit Mississippi nog wel de nodige ruimte voor verbetering.

San Diego Padres right fielder Hunter Renfroe (Jake Roth-USA TODAY Sports)

Het derde seizoen van eerste honkman Wil Myers aan de West Coast was een ander positief punt van 2017. Myers presteerde vergelijkbaar als vorig seizoen en noteerde een persoonlijk record voor aantal homeruns in één seizoen met 30. Daarnaast zorgde hij op 10 april 2017 voor hét milestone moment van de Padres. In de wedstrijd tegen de Colorado Rockies op Coors Field sloeg hij een cycle.

Bij de werpers sprongen er dit seizoen twee namen uit: startende werper Jhoulys Chacin en closer Brad Hand. Chacin is de enige pitcher van San Diego die in 2017 meer dan 10 wedstrijden wist te winnen. Na 32 starts had de Venozolaan 13 wins en 10 losses met een 3.89 ERA en een team leading 2.8 WAR. De 29-jarige righty is na dit seizoen free agent. Padres GM A.J. Preller heeft aangegeven interesse te hebben om Chacin weer te contracteren.

Brandon Maurer begon dit seizoen als closer in San Diego, maar het was Hand die na afloop van het seizoen de meeste saves had. In 79.1 innings zette de linkshandige reliever 104 hitters met een strikeout aan de kant en tekende hij voor 21 saves. Vooral in de tweede seizoenshelft was hij dominant, met een 1.95 ERA in 32.1 innings.


WAT BRENGT 2018?


De Padres hebben een kleine stap voorwaarts gezet en willen de komende jaren toegroeien naar contender. Dat de leiding van de organisatie vertrouwen put uit de ontwikkeling van het afgelopen seizoen bleek wel toen in augustus het contract van coach Andy Green werd verlengd tot 2021.

Met volgens velen één van de betere farm systems in de Major League is er hoop voor de toekomst. Toch zal op korte termijn een oplossing voor de sputterende offense en haperende starting pitching moeten worden gevonden willen de friars een gooi doen naar de top van de NL West. Positief bekeken lijkt het de kans op verbetering van een seizoen met slechts 71 winstpartijen groot. De Padres-fans zullen zich voor nu vasthouden aan all future and no past.

Opvallend is overigens de interesse van de Padres in Shohei Ohtani. San Diego geldt als dark horse, want de franchise legt het op diverse fronten af tegen MLB-clubs als Boston en New York. Wat in het voordeel spreekt van San Diego is dat GM A.J. Preller Ohtani nog uit het verleden kent. De two-way player had in 2012 contact met de GM toen hij nog werkzaam was bij de Texas Rangers. Ohtani zou in ieder geval een welkome versterking zijn voor zowel de line-up als de rotatie van de Padres in 2018.

(Top photo: Scout.com)

Ook leuk om te lezen