Het Chinese rapport van toptalent Emmanuel Mudiay

Door

Emmanuel Mudiay1

In college basketball hebben de SMU Mustangs van coach Larry Brown het moeilijk om de hoge verwachtingen waar te maken. Wat had het een wereld van verschil geweest met Emmanuel Mudiay in de rangen? De point guard koos echter voor een (financieel) avontuur in China, dat dankzij een enkelblessure mogelijk vroegtijdig ten einde komt. Hierbij zijn rapport.

Mudiay speelde negen volledige wedstrijden voor de Guangdong Southern Tigers en raakte in de tiende geblesseerd. De Tigers behaalden een record van 8-1 in die negen wedstrijden. De statistieken Mudiay spreken voor zich (via RealGM).


31,8mpg | 49,3 FG% | 32,1 3P% | 58,6 FT% |18,9ppg | 6,6rpg | 6,3apg | 1,8spg | 3,1 TO


Mudiay kwam telkens van de bank in China maar speelde gemiddeld ruim 30 minuten. Daarin raakte hij bijna de helft van zijn gemiddeld zestien schoten, goed voor negentien punten per wedstrijd. De point guard toonde echter meer dan dat. Bewijs: ruim zes rebounds en assists per wedstrijd, plus bijna twee steals gemiddeld. Mudiay liet ook een triple-double noteren met 22 punten, elf rebounds en dertien assists tegen Qingdao (127-116 zege).

Is er werk aan de winkel voor de 18-jarige Mudiay? Zeer zeker. Zijn jumper is verre van verfijnd, wat zich ook laat gelden in een middelmatige 32% op driepunters en nog geen 60% vanaf de lijn. Mudiay raakte wel een driepunter per wedstrijd, wat aantoont dat er hoop is. Verder is het niet heel verwonderlijk dat Mudiay gemiddeld ruim drie balverliezen liet optekenen. Beslissingen nemen, daar moet hij nog in groeien.

Een bijkomende opmerking is dat de Congolese guard goed was voor een usage rate van 29,5%. Hij had de bal dus veel in zijn handen, waardoor zijn stats gedeeltelijk opgeblazen zijn. Mudiay had echter ook een sterke PER van 25,66 en een degelijke offensive rating van 114,4. Zijn defensive rating van 111 is niet bepaald goed, maar Mudiay staat ook niet bekend als een gemotiveerde verdediger.

Zoals Exum?

De Guangdong Southern Tigers zijn een topteam in China en willen geen tijd verliezen met het wachten op geblesseerde spelers. Daarom hebben de Tigers reeds Will Bynum (onder andere ex-Detroit) aan hun roster toegevoegd ter vervanging van Mudiay. Het ziet er steeds meer naar uit dat het Chinese avontuur van de guard erop zit. Hij zou nog zo’n twee weken extra aan de kant staan en Chinese clubs mogen maar twee Amerikaanse spelers op hun roster hebben. Met naast Bynum ook center Chris Daniels, vormt dat dus een probleem.

“Hij gaat een Dante Exum doen”, vertelde een bron volgens Adam Zagoria. “Dat zou logischer zijn dan in de D-League gaan spelen.” Exum speelde vorig jaar nauwelijks competitief basketball in de aanloop naar de NBA Draft. De Australiër werkte een intensief trainingsregime af en werd uiteindelijk als vijfde gekozen door de Utah Jazz. De grote kracht van Exum was de mystiek die rond hem hing.

Daarvan zou ook Mudiay kunnen profiteren. Zijn prestaties in China bevestigden alleen maar wat iedere scout al wist. De positieve punten aan Mudiay zijn: ongekende snelheid, enorme fysieke kracht, groot atletisch vermogen en ontwikkeld spelinzicht. De negatieve punten zijn: onderontwikkelde decision making, te weinig defensieve inzet en shaky jumper. Tegenwoordig kiezen GM’s echter vaak op basis van potentieel en daarin blinkt Mudiay uit. Hij zou zomaar de #1 draft pick kunnen worden en niemand die daar echt verrast van zal opkijken. Mudiay heeft dan ook veel weg van John Wall.

http://youtu.be/LijOIr-swM0

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Bahadir 10 jaar ago

    Mijn favoriete speler in de aankomende draft. Hij heeft dat extra’s wat hem voor mij een bijzondere speler maakt.

    Verder kan ik me vinden in de vergelijking met John Wall, maar wellicht dat de vergelijking met Michael Carter-Williams hier wat meer op zijn plaats zou zijn.

    Beiden zijn iedere wedstrijd een ‘triple-double threat’ en ze beschikken ook allebei over een ongekende lengte voor op de PG-positie.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen