Heisman trophy

Henry wint Heisman, McCaffrey bestolen?

Door

Heisman trophy

Derrick Henry is uitgeroepen tot beste college footballspeler van het jaar 2015. Uiteindelijk kreeg hij 1.832 stemmen, waarmee hij runner up McCaffrey relatief ruim voorbleef (1.539). Deshaun Watson, de quarterback van Clemson, moest genoegen nemen met de derde plek; hij kreeg 1.165 stemmen.

Kritiek
Zoals vrijwel ieder jaar is er ook dit jaar weer een storm van kritiek op de Heisman-verkiezing. Maarliefst 157 stemmers hebben hun stem uitgebracht voordat Henry en McCaffrey in actie kwamen tijdens de laatste speelronde. Een laatste speelronde waarin Henry prima gespeeld heeft (44 carries, 189 yards en een touchdown), maar waarin McCaffrey absoluut gehakt maakte van USC. McCaffrey kwam in deze wedstrijd namelijk tot 202 rushing yards (1 TD), 105 receiving yards (1 TD) en 149 return yards. Om zijn veelzijdigheid nog maar eens te onderstrepen gooide hij in het tweede kwart ook nog een 11 yard pass voor een touchdown. Had het voor de uitslag uitgemaakt als iedereen na de laatste wedstrijden gestemd had? Do your math.

Sterk seizoen
Toch kunnen veel mensen prima leven met Henry als Heisman-winnaar. De junior heeft een indrukwekkend seizoen gedraaid en de kans is groot dat we hem in april op het draft-podium naast Goodell zien staan. Bovendien is hij de houder van een paar prestigieuze records; hij scoorde 18 wedstrijden op rij een touchdown en liep de meeste yards ooit bijeen in de SEC.

Felicitaties
Een aantal van Henry zijn toekomstige NFL-collega’s liet zich alvast van hun beste kant zien door Henry onmiddelijk te feliciteren. Bijvoorbeeld Mark Ingram (Saints), de vorige Alabama runningback die de Heisman wist te winnen:

Ook de starting quarterback van de Cleveland Browns liet van zich horen:

Bowl Games
Voor de genomineerden is het seizoen nog niet voorbij. Deshaun Watson zal op 31 december de Orange Bowl spelen. De winnaar van deze Bowl gaat naar de CFP National Championship op 11 januari. Watson is in 2016 nog niet eligible om aan de NFL-draft deel te nemen; we zien hem volgend jaar terug bij Clemson. McCaffrey speelt op 1 januari in de Rose Bowl. Ook hij is niet eligible en we zullen hem volgend jaar weer voor de Stanford Cardinal zien uitkomen. Heisman-winnaar Henry is op 31 december te zien in de Cotton Bowl. Ook dat is een halve finale, dus mogelijk zien we hem op 11 januari nog een laatste keer voor Alabama uitkomen in de CFP National Championship game.

 

Foto: John David Mercer-USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen