Heat vertonen plankenkoorts in benauwde zege

Door

Eindelijk was het dan zover. De play-offs. Het decor waar ze in Miami al sinds 26 oktober 2010, de start van het seizoen, naar uitkeken. Ja, de Heat kenden plankenkoorts: in de eerste twaalf minuten was Philadelphia heer en meester, vervolgens gooiden de Heat de schroom van zich af en kwam ze op een comfortabele voorsprong die nog bijna uit handen werd gegeven.

Voor de Heat waren de eerdere 82 duels slechts de voorbereiding op de campagne. Iedereen in Miami weet dat de playoffs het podium is waar het moet gaan gebeuren. Nu is het tijd om de basketbalwereld te overtuigen van hun kunnen. Overtuigend waren de eerste én laatste minuten allerminst.

Philadelphia toonde meteen aan dat het serious business was. De Sixers willen er absoluut een series van maken. Zij overrompelden de veel sterker geachte thuisploeg in de eerste minuten. Voordat Spoelstra en zijn spelers er erg in hadden, kon er al een flinke inhaalrace beginnen. Van de eerste 10 schoten van de Sixers gleden er 8 door het netje. Met 11 punten in het eerste kwart liet forward Elton Brand zich flink gelden.

Direct in het tweede deel van de eerste helft werd de marge naar 14 punten getild: 33-19. Dat was het teken, met name voor LeBron James, om het gaspedaal in te trappen. Een dikke acht minuten later had de favoriet in de series de ‘vlek’ alweer weggepoetst na een run van 26-5. Bij de gang naar de kleedkamers had Miami een voorsprong van 5 punten.

In 2006 wisten de Heat voor het laatst in de playoffs een verschil van 14 punten goed te maken. Dat deden D-Wade en zijn teamgenoten in de gewonnen NBA-finals van 2006 tegen de Dallas Mavericks.

Na de hervatting was het lang eenrichtingsverkeer. Het verschil van 5 werd uitgebouwd naar maximaal 16 in het derde kwart. In de tussentijd werden Chris Bosh en James de zesde en zevende Heat-speler in de geschiedenis die bij hun debuut in de ‘post’ meteen een double-double pakten.

Er leek geen vuiltje aan de lucht in South Beach. En toch ging het nog bijna fout. De Sixers kwamen in de slotfase nog bijna langszij. Mede door 2 driepunters van Jrue Holiday werd het zo’n vier minuten voor tijd 88-87.

Dat er toch niets te halen was voor Philadelphia maakte the Big Three vervolgens duidelijk. Bosh, Wade en James namen hun verantwoordelijk en leidden hun equipe met rebounding en scores, voornamelijk van de vrije worplijn, naar de gewenste start in de playoffs.

Zie hier de samenvatting tussen de Sixers en de Heat.

Foto: thirdage.com

Ook leuk om te lezen