Celtics: Grote veranderingen op komst?

Door

De Boston Celtics hebben het lastig. Het meest succesvolle team in de geschiedenis van de NBA (17 titels) kon tot nu toe slechts vijf keer winnen in dertien wedstrijden en staan daarmee slechts op een negende plaats in het Oosten.

Woensdagavond konden ze na vijf verlieswedstrijden op een rij nog eens winnen, 96-73 tegen de Toronto Raptors.

Toch is het crisis in Boston want het team lijkt niet meer in staat om mee te doen voor een titel en dat is altijd het eerste en enige objectief van de club. Daardoor draait de geruchtenmolen op volle toeren in verband met een ‘big overhaul’ in Boston.

General manager Danny Ainge (foto rechts met Doc Rivers) zei recent dat hij bereid is om de ‘Big Three’ op te breken om een aantal jonge talenten te verwerven. Hij wil vooral voorkomen dat zijn club hetzelfde meemaakt als in de jaren ’90, de periode na die andere ‘Big Three’ van Larry Bird, Kevin McHale en Robert Parish.

,,Red Auerbach (toen general manager) had de kans om Larry (Bird) te traden naar Indiana voor Chuck Person, Herb Williams en Steve Stipanovich. Hij had ook de kans om Kevin (McHale) naar Dallas te sturen voor Detlef Schrempf en Sam Perkins. Ik had toen iets van ‘are you kidding?’ en ik heb nog steeds dat zelfde gevoel. Als ik dat soort deals gepresenteerd krijg voor onze ouder wordende spelers, ga ik akkoord om ons succes te behouden,” aldus Ainge die jaren point guard speelde in het team met Larry Bird.

Ainge zei ook dat het huidige team nog op zoek is naar een ritme en hij niet overhaast beslissingen zal nemen. Hij wil eerst grondig bestuderen of de Celtics nog titelkandidaten zijn alvorens één van zijn sterren te traden.

Maar kijkt Ainge hier niet door een roze bril? Een vergelijking met de Dallas Mavericks is namelijk snel gemaakt. De Mavericks zijn ook een oud team en begonnen ook zwak aan het seizoen. Maar zij hebben klaarblijkelijk hun ritme wel al gevonden ondanks grotere veranderingen.

De Celtics verloren vijf wedstrijden op een rij, de eerste keer sinds de ‘Big Three’ samen kwamen in Boston, waarvan vier thuiswedstrijden.

Bovendien kunnen de Mavericks wel meedoen in wedstrijden tegen de top van het Westen terwijl de Celtics nooit echt aanspraak kunnen maken tegen teams als Miami en Chicago, voornamelijk omdat ze vaak zwak starten. De Celtics willen niet beter zijn dan het grootste deel van de teams, ze willen beter zijn dan de top en dat zijn ze simpelweg niet meer.

De vraag is dan welke van de drie sterren als eerste moet gaan. De geruchten over een mogelijk vertrek van Paul Pierce doen al een tijdje de ronde. Verschillende teams zouden al geïnformeerd hebben of de Celtics hun team gaan opblazen en of ze bereid zijn om hun kapitein van de hand te doen. Pierce speelt al zijn hele loopbaan bij de Celtics (sinds 1998) en is een legende in de ogen van de fans.

Emotioneel bekeken zou het verschepen van Pierce (foto) dus dramatisch zijn. Hij is een echt clubicoon en is altijd van grote waarde geweest voor het team, ondanks de soms mindere resultaten.

Pierce heeft nooit gevraagd om een trade en zal dat ook nooit doen. Daarvoor is zijn liefde voor de club veel te groot. Hij is een Celtic in hart en nieren.

Bovendien is Pierce de jongste van de ‘Big Three’ en is hij de enige die zijn eigen schot kan creëren. Daarnaast is hij nog in staat om degelijke defense te spelen. Zijn waarde is met andere woorden het grootst.

Maar rationeel gezien zou een trade van Pierce het meest logische zijn. Het is net omdat zijn waarde het grootst is dat de club voor hem jongere talenten probeert aan te trekken.

Welke titelkandidaat is nu niet geïntereseerd in een ervaren scorer en dodelijke ‘clutch’ speler om hen over de top te tillen? Een ander aspect is dat zowel Ray Allen als Kevin Garnett in het laatste jaar van hun contract zitten, terwijl Pierce nog tot 2014 onder contract ligt.

De Celtics willen in de zomer van 2012 graag meedingen naar een grote vis in free agency, waaronder mogelijk Deron Williams en Dwight Howard. Met de contracten van Allen en Garnett zeker van de boeken zou het verschepen van Pierce en zijn langere contract ideaal zijn. Het enige lange contract dat ze dan nog hebben is dat van Rajon Rondo.

Het wordt alleszins afwachten wat Danny Ainge gaat doen. Paul Pierce is een aanlokkelijke prooi om jonge talenten mee aan te werven maar aan de andere kant blijft de emotionele kant meespelen.

De Celtics zitten dus met een dilemma maar zullen toch snel knopen moeten doorhakken want anders riskeren ze steeds verder te zinken, iets wat ze ten alle koste willen vermijden.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen