Grizzlies slepen een Game 7 uit het vuur

Het heeft even geduurd, maar de NBA playoffs hebben dan eindelijk een Game 7 te pakken. Dankzij een indrukwekkende tweede helft, waarin het de tegenstander in defensief opzicht een lesje in doelmatigheid gaf, kregen de Memphis Grizzlies Oklahoma City Thunder op de knieen:  95-83 en 3-3.

Game 6 tussen de Thunder en de Grizzlies, was in feite een blauwdruk van de eerste vijf duels tussen beide ploegen: impressieve runs, grote voorsprongen, die vervolgens weer even gemakkelijk werden weggegeven.

Vrijdagavond in het FedEx Forum was het niet anders. De thuisploeg startte voortvarend, vooral dankzij Zach Randolph en het feit dat OKC’s Kevin Durant binnen vier minuten tegen twee fouls aanliep, maar in het tweede kwart leek Oklahoma korte metten te maken en een voortijdig einde van de series te willen forceren.

Aan de hand van Russell Westbrook (27 punten) en James Harden (14 punten, 6 rebounds) trokken de gasten de wedstrijd naar zich toe, met als resultaat een verdiende voorsprong van tien punten bij de rust. Hoe? ,,Agressief zijn en naar de basket blijven gaan”, wist Westbrook. ,,Dat zullen we in de tweede helft moeten blijven doen.”

Mooie woorden, maar ze betekenden hoegenaamd niets, want na de pauze werd OKC volledig weggeblazen door Memphis, dat ontketend uit de kleedkamer kwam. Geleid door Randolph (30 punten en 13 rebounds) werd het derde kwart met 28-14 veroverd.

,,We kwamen naar buiten met veel meer wilskracht en inzet”, wist Grizzlies-coach Lionel Hollins. ,,En dat is waar het in het basketball om draait. Rebounding, hussle en sneller zijn dan je tegenstander.”

De Thunder slaagde er in het vierde kwart niet meer in het momentum te doen kantelen. Vooral omdat Randolph bleef scoren en rebounden, en omdat Kevin Durant, kersvers lid van het All-NBA first team, op slechts elf punten (1 op 9 van buiten de arc) werd gehouden.

Met het verschil tussen de teleurstellende Durant en revelatie Randolph is het verhaal van Game 6 in feite verteld. ,,Inzet, dat deed het hem vandaag”, aldus Randolph. ,,Wij blaken van het zelfvertrouwen, we weten dat we kunnen winnen, en we realiseren ons dat een wedstrijd 48 minuten duurt.”

Verliezend coach Scott Brooks: ,,Kevin is een speler bij uitstek die goed terugkomt na een teleurstellende prestatie. Ik ben ervan overtuigd dat we dat zondag in Game 7 gaan zien.”