NBA MVP Watch: Week 8

Door

460700504

Naarmate het NBA-seizoen vordert begint de MVP-Watch van SportAmerika enerzijds makkelijker te worden en anderzijds moeilijker. Op dit moment zijn er vijf à zes spelers die voor de rest van het seizoen zeker van een plek in de lijst. Echter de concurrentiestrijd om de overige plekken is erg groot. Zeker tien spelers maken hier kans op. Deze week komt John Wall van de Washington Wizards weer terug in de lijst. Hij speelt in de maand december zo goed dat SportAmerika niet om hem heen kan. Misschien is op dit moment de strijd om de eerste plekken niet zo spannend, maar des te spannender is de strijd om in de lijst te blijven.

Week in review

1 (1). Stephen Curry 23.5 PTS, 7.8 AST, 5.2 REB (Golden State Warriors)

Na zestien overwinningen op rij maakten de Grizzlies een einde aan de zegereeks van Stephen Curry en de zijnen. De excellente verdediging van de Grizzlies bezorgde Curry een rotavond. Hij scoorde maar negentien punten en schoot verschrikkelijk slecht, één op tien(!) van achter de driepuntslijn. Toch leek het Curry weinig uit te maken, want in de wedstrijd tegen de Thunder op donderdag was hij geweldig (34 punten, negen assists, zeven rebounds en vier steals!) Afgelopen nacht tegen de Kings was het qua scorend vermogen niet heel bijzonder (twaalf punten), maar met elf assists in 26 minuten bewijst Curry dat hij de onbetwiste floorleader is van de Warriors en op dit moment ook de beste speler in de NBA.

2 (3). Marc Gasol 19.9 PTS, 8.2 REB, 3.8 AST (Memphis Grizzlies)

De Grizzlies hadden met vijf wedstrijden in zeven dagen een loeizwaar programma afgelopen week. De eerste twee wedstrijden tegen de sterke Warriors en Spurs werden glorieus gewonnen. Marc Gasol speelde hier een hoofdrol in. Tegen de Warriors scoorde hij 24 punten en pakte hij zeven rebounds. In de triple-overtime tegen de Spurs was hij zelfs nog beter met 26 punten, negen rebounds, twee assists, twee blocks en deze cruciale driepunter. De drie opvolgende wedstrijden (tegen de Bulls, Cavaliers en Jazz) was de energie van het team een beetje op en werd Zack Randolph nodig gemist. Alle drie wedstrijden werden verloren, maar Gasol bleef ook in deze wedstrijden goed spelen met in elke wedstrijd een doubledouble. Zonder twijfel is Gasol op dit moment de beste bigman in de NBA en verdient hij het om te starten in de All-Starwedstrijd.

3 (2). James Harden 27 PTS, 6.2 REB, 7 AST (Houston Rockets)

Met een week die James Harden heeft gehad is het moeilijk voor te stellen dat hij een plek is gezakt in de MVP-Watch van SportAmerika. Qua statistieken is Harden misschien op dit moment wel de beste speler van de NBA. Het enige wat hem op dit moment niet op de eerste plek zet is zijn schotpercentage en zijn bij tijd en wijlen lachwekkende verdediging. Verder is Harden een geweldenaar. In zijn laatste vier wedstrijden zitten er twee bij waarin hij meer dan 40(!) punten scoort en deelde hij gemiddeld negen assists uit. Vooral in de gewonnen wedstrijd tegen de Trail Blazers was Harden subliem, met 44 punten (42 in de eerste drie kwarten), zeven assists, vijf steals in maar 32 minuten! Kijk en geniet.

4 (5) Anthony Davis 24.7 PTS, 10.2 REB, 2.9 BLK (New Orleans Pelicans)

Vorige week miste Anthony Davis nog twee wedstrijden vanwege een lichte blessure, maar deze week deze heeft hij weer van zich laten horen, en hoe! Laten we zijn dipje in de verloren wedstrijd tegen de Trail Blazers even vergeten (zeven punten, zes rebounds, maar wel vijf blocks). In de overige drie wedstrijd was hij een beest. Alle wedstrijden werden gewonnen en Davis scoorde elke keer boven de 30 punten en had minimaal drie blocks per wedstrijd. Afgelopen nacht wonnen de Pelicans van de Thunder (zonder Durant) en dat hadden ze voornamelijk te danken aan Davis. Hij scoorde 38 punten, pakte twaalf rebounds, gaf twee assists en had drie blocks en een steal. Het is dat de Pelicans nog niet heel sterk spelen, want anders had Davis alweer hoger gestaan in de MVP-Watch.

5 (4). LeBron James 25.2 PTS, 7.8 AST, 5.2 REB (Cleveland Cavaliers)

LeBron James haalt dit seizoen gewoon weer zijn niveau. Er zit af en toe een mindere wedstrijd tussen, zoals bijvoorbeeld de verloren wedstrijd tegen verrassend sterke de Hawks (21 punten en twee assists). Maar James zijn kracht is dat hij een slechte prestatie vaak laat opvolgen met meerdere sterke wedstrijden. In de gewonnen wedstrijd tegen de Grizzlies, een Western Conference powerhouse, was hij op dreef met 25 punten en elf assists. Het enige wat dit jaar tegenvalt van James is de aantal rebounds, maar dat zal voornamelijk te maken hebben met de aanwezigheid van Kevin Love. De Cavaliers raken steeds beter in vorm en ‘The King’ heeft hier een aanzienlijk aandeel in.

6 (6). Russell Westbrook 27.4 PTS, 7.2 AST, 5.85REB (Oklahoma City Thunder)

Russell Westbrook is uit de startblokken geschoten. Wat hij op dit moment laat zien is zeer bijzonder. Boven de 30 punten in zijn laatste vier wedstrijden en meer dan acht assists. De Thunder doen weer meer om een play-off plek en hebben dat te danken aan Westbrook. In de strijd der point guards tegen Stephen Curry scoorde hij 33 punten en deelde hij acht assists uit. Helaas verloren de Thunder wel de wedstrijd. Waarom staat Westbrook niet hoger in de lijst? Dit komt omdat zijn schotpercentage niet al te hoog is (net 40 procent) en het aantal turnovers is met bijna vier per wedstrijd echt matig.

7 (7). Kyle Lowry 20 PTS, 7.7 AST, 4.7 REB (Toronto Raptors)

De Toronto Raptors blijven de Eastern Conference domineren. Ze verliezen All-Star DeMar DeRozan en toch werden zes van de laatste zeven wedstrijden gewonnen. Het mag niet verbazen dat Kyle Lowry hier voor een groot deel verantwoordelijk voor is. Hij staat het gewoon niet toe dat de Raptors de eerste plek verliezen (iets wat velen dachten). Zowel aanvallend als verdedigend is Lowry van grote waarde. In de verloren wedstrijd tegen de Bulls hield hij bijna alleen de Raptors in de race met 34 punten, zes rebounds en drie assists. Als Lowry dit niveau volhoudt dan blijven de Raptors het sterkste team in het oosten.

8 (8). Klay Thompson 21.7 PTS, 3.4 REB, 3.6 AST (Golden State Warriors)

Stephen Curry zijn schotpercentages zijn afgelopen week iets gedaald, maar nu is het juist Klay Thompson die naar de 50/40/90 grens kruipt. In 25 wedstrijden zijn de percentages van Thompson een zeer indrukwekkende 46, 44 en 88 procent. Hij wordt steeds meer de stabiele factor in de aanval en is verdedigend ook erg solide. Wanneer Curry een mindere dag heeft vult Thompson het aanvallende gat met verve. In de gewonnen wedstrijd tegen de Kings scoorde hij bijvoorbeeld 25 punten en had ook nog drie assists. De splashbrothers zijn het beste backcourt wat de NBA in jaren heeft gezien en Thompson doet hierbij zeker niet onder voor Curry.

9 (-). John Wall 17.8 PTS, 10.5 AST, 4.6 REB (Washington Wizards)

John Wall is weer terug! De enige speler in de lijst die een double double heeft met punten en assists. Meer en meer bewijst Wall dat hij meegenomen moeten worden in de conversatie wie de beste point guard van de NBA is. Hij weet elke wedstrijd weer uitermate goed zijn medespelers te vinden. In de maand december deelt hij gemiddeld 13.2 assists per wedstrijd uit (John Stockton zal trots op hem zijn geweest). In de gewonnen wedstrijd tegen de Timberwolves deelde Wall zelfs zeventien assists uit, tegenover maar drie turnovers. Ook vergeet hij niet te scoren, want in dezelfde wedstrijd scoorde hij ook nog 21 punten. De onbetwiste startende point guard van het oosten in de All-Star wedstrijd!

10 (9). Blake Griffin 23.1 PTS, 7.7 REB, 4.4 AST (Los Angeles Clippers)

Blake Griffin heeft zijn oude vorm weer helemaal terug. In de laatste vier wedstrijden van de Clippers is hij de voornaamste aanvallende kracht. Geen enkele keer scoorde hij onder 22 punten en in de gewonnen wedstrijd tegen de Pacers was hij goed voor 31 punten, zestien(!) rebounds en vijf assists. De Clippers raken langzamerhand in een goede vorm en dat is te merken aan het spel van Griffin.

De volgende vijf
Deze week geen speler van de week, maar vijf spelers die allemaal dicht tegen de top tien aan zitten.

– LaMarcus Aldridge: Deze power forward is zowel aanvallend als reboundend erg belangrijk voor de Trail Blazers.
– Jimmy Butler: De nummer één kandidaat voor Most Improved Player is de belangrijkste speler voor de Bulls en doet Derrick Rose bijna vergeten.
– DeMarcus Cousins: In het begin een vaste waarde in de MVP-Watch. Komt na een blessure sterk terug.
– Damian Lillard: Valt dit seizoen minder op en toch meer dan 21 punten per wedstrijd scoren en dik zes assists uitdelen. Vormt een erg sterk duo met Aldridge.
– Monta Ellis: De belangrijkste speler in de sterkste aanval van de NBA (Mavericks). Zal met de komst van Rajon Rondo nog meer open schoten krijgen.

Heb je een opmerking over de ranking, ben je het er mee eens, of juist niet. Discussieer mee!

NBA MVP-Watch: Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Week 6 Week 7

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. Maurijn 8 jaar ago

    Westbrook schiet momenteel 46% FG, een career high. Hij Ik ben benieuwd waar jullie hem neerzetten met deze informatie.

  2. Maurijn 8 jaar ago

    Verbaast me ook enorm dat er niks over Atlanta wordt gezegd. Zijn sinds Thanksgiving lights out en hebben hetzelfde record als Toronto alleen had niemand dit verwacht Atlanta en wel van Toronto. Hoort Paul Millsap niet gewoon in de top 10? Al helemaal idioot dat ie dan niet eens bij ‘de volgende vijf’ staat en Monta Ellis wel. Kom op jongens, niet opeens afraffelen tijdens de kerstdagen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen