NBA Grade the Trade: Kidd van Nets naar Bucks

Door

Milwaukee Bucks Introduce Jason Kidd as Head Coach

‘The offseason’ heeft inmiddels aangevangen, en met dan 150 spelers die officieel contractloos zijn geworden, zal het een drukke zomer worden. SportAmerika zal alle verrichtingen op de transfermarkt volgen, en in deze rubriek ‘Grade the Trade’ alle noemenswaardige ontwikkelingen voorzien van een rapportcijfer.

Coach Jason Kidd van de Brooklyn Nets wordt geruild met de Milwaukee Bucks voor twee tweede ronde draft keuzes in 2015 en 2019
Volgens de geruchten had Nets-eigenaar Mikhail Prokhorov het helemaal gehad met zijn coach Kidd, nadat hij intern gevraagd had om meer beslissingsbevoegdheid. In de plaats van zijn nog twee jaar durende contract af te kopen, bleken de Bucks wel geïnteresseerd te zijn in Kidd. De Bucks ontsloegen hun eigen coach Larry Drew na slechts één seizoen, en stuurden vervolgens twee tweede ronde draftkeuzes naar Brooklyn om Kidd binnen te halen als nieuwe coach. En dat is wat SportAmerika betreft iets te veel van het goede, voor een onbewezen coach, die als Milwaukee nog even gewacht had, waarschijnlijk gratis op te halen was na zijn ontslag.

Brooklyn Nets: 8,5, Milwaukee Bucks: 2

Jameer Nelson wordt ‘gewaived’ door de Orlando Magic
Na tien trouwe seizoenen werd het contract van point guard Jameer Nelson ontbonden. De reden hiervan heeft een financiële achtergrond. Indien het contract van Nelson voor 15 juli ontbonden werd, was er contractueel afgesproken dat de Magic hem slechts twee miljoen dollar moesten betalen. Deden ze dat niet, dan zou hij acht miljoen dollar krijgen het komende seizoen. Met andere woorden, door deze contractontbinding hebben de Magic zes miljoen dollar gespaard, terwijl ze het vertrek van Nelson al hadden gedekt door het ‘draften’ van Elfrid Payton. Met het oog op het opnieuw opbouwen van de franchise was dit een logische move. Wat we alleen niet begrijpen is waarom hij zo snel, voor de deadline van 15 juli ontslagen werd. Ons inziens had Nelson nog best wel wat ‘trade-value’ had, en indien er toch niemand gevonden had kunnen worden, hadden ze hem altijd nog twee weken later kunnen ontslaan.

Orlando Magic: 6

James Anderson wordt ‘gewaived’ door de Philadelphia 76ers
Na één seizoen in Philadelphia is het contract van shooting guard James Anderson ontbonden. Hoewel praktisch iedereen die vorig jaar onder contract stond in Philadelphia ontslag verdiende, begrijpen we deze move niet. Anderson had vorig seizoen een solide jaar, en zou wat SportAmerika betreft prima een rol kunnen vervullen vanaf de bank. Of beter gezegd, hij had meer recht op een plek binnen de selectie dan jongens als Hollis Thompson en Elliot Williams, die nog wel steeds onder contract staan in Philadelphia.

Philadelphia 76ers: 3

Lou Williams en de rechten van de eerdere draftkeuze Lucas Nogueira van de Atlanta Hawks worden geruild met John Salmons en een 2015 tweede ronde draftkeuze van de Toronto Raptors
Door deze ruil hebben de Raptors zich versterkt met combo guard Lou Williams, één van de makkelijkst scorende bankspelers in de NBA. Williams lijkt een aangename versterking achter het beoogde startende backcourt met Kyle Lowry en DeMar DeRozan, al moet eerlijk gesteld worden dat free agent Greivis Vasquez (vermoedelijk niet verlengd) het sinds zijn komst naar Toronto ook zeer verdienstelijk deed in die rol. In de slipstream van Williams komt de zestiende draftkeuze van 2013, Lucas Nogueira, mee naar Toronto. Een zogenaamde ‘prospect’, waarvan het nog onduidelijk is of hij volgend seizoen al naar de NBA komt, maar desalniettemin een interessant acquisitie.  De prijs die de Raptors voor Williams en Nogueira hebben moeten betalen, was gering. John Salmons heeft nog een eenjarig contract dat niet volledig gegarandeerd is, waardoor het de verwachting is dat de Hawks hem tijdig zullen ‘waiven’ zodat ze meer geld hebben om andere spelers binnen te halen. Pas wanneer ze een speler binnenhalen die beter blijkt dan Williams, zou je kunnen zeggen dat het een succesvolle ruil was.

Toronto Raptors: 7, Atlanta Hawks: 5

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen