NBA Update: Wizards ruziën met Bulls & Biometric Warfare

Door
Washington Wizards v Chicago Bulls
Jimmy Butler van de Chicago Bulls (r) heeft het aan de stok met Kevin Seraphin van de Washington Wizards (l)

De dollartekens glinsteren in de ogen van de NBA-officials en -spelers sinds gisteren. De bekendmaking van de astronomische tv-deal met TNT en ESPN ter waarde van 24 miljard dollar, heeft de gemoederen in ieder geval flink opgeschud in de burelen van het Amerikaanse basketball. En de financiële aardverschuiving rommelde ook door richting SportAmerika. Maar niet genoeg om ons van een mooie update te weerhouden!

Heb je toevallig gisteren niet gekeken naar het korte nieuws uit de NBA? Lees dan snel de update van maandag! En vergeet ook onze prachtige serie 30-on-30 niet! Eergisteren de Pelicans, gisteren de Pistons en vandaag de Nuggets!

Wizards verslaan Bulls
Twee ‘nieuwe’ sterke franchises, de Washington Wizards en de Chicago Bulls, namen het vannacht tegen elkaar op in een spannende preseason game. De Wizards, met voorop de talentvolle Glen Rice Jr. (18 punten, 3 assists, 2 steals), wisten daarbij nipt te winnen. Het verschil na vier quarters was slechts vier punten: 85-81.

Belangrijker misschien nog dan de winst van de Wizards was de terugkeer van de verloren zoon van de Bulls. Derrick Rose maakte na veel blessureleed eindelijk weer eens zijn opwachting in een wedstrijd op Amerikaanse bodem. De drie dagen geleden 26 jaar geworden point guard van de Bulls, die alleen de eerste helft speelde, maakte in totaal 11 punten en pakte 4 rebounds.

Rose, die deze zomer al meespeelde en een gouden medaille won met Team USA tijdens de FIBA World Cup, reflecteerde voor de wedstrijd nog even op zijn optreden in Spanje, en passant aangevend dat hij niet bang was voor zijn vorm. “Als je twee maanden lang meedraait in een team, en tijdens de wedstrijden vijftig schoten mist en slechts één driepunter maakt, kom je vanzelf wel tot rust. Het kan niet veel slechter worden dan dat.”

Ruzie Pierce en Noah
Wie overigens denkt dat de preseason games allemaal koek en ei zijn heeft het mis. De teams van de Bulls en de Wizards kregen het vannacht flink aan de stok met elkaar. Aanleiding was een fikse overtreding van nieuwbakken Wizard Paul Pierce op Jimmy Butler, en een daaropvolgend moment waarbij Pierce Joakim Noah in zijn oog probeerde te prikken.

http://youtu.be/X3cLzq3I7DU

De historische connotatie van deze ruzie is best interessant. Afgelopen seizoen draaide een wedstrijd tussen de Wizards en de Bulls ook al een keer bijna uit op een vechtpartij. Washington Wizards-ster Nene besloot toen op agressieve manier te eskimozoenen met Jimmy Butler na een score.

Twee keer Jimmy Butler dus. Toeval, of zoekt de nog maar 25-jarige Bulls-speler de momenten op? Wij denken vooral het eerste, maar Butler liet er na afloop geen gras over groeien. “We don’t back down for nobody“, beet hij van zich af.

… de preseason-rest
Naast het onderonsje tussen de Bulls en de Wizards waren er vannacht drie andere preseason games. De Atlanta Hawks wonnen met 93-87 van de New Orleans Pelicans, de Philadelphia 76’ers gingen hard onderuit tegen de Boston Celtics met 98-78, en de LA Lakers hielden de Denver Nuggets nipt achter zich: 98-95.

Net als de terugkeer van Rose bij de Bulls, betekende de wedstrijd van de Lakers ook de officiële herintreding van Kobe Bryant na zijn hardnekkige knieblessure. Bryant speelde 21 minuten en scoorde 13 punten. Ook Steve Nash keerde terug in de gelederen van Los Angeles. Hij speelde één minuutje minder dan Bryant, en was goed voor 11 punten en 5 assists.

Na afloop van de wedstrijd gaf Bryant aan zich goed te voelen. “Ik kan gewoon rennen, dus het gaat goed. Het is geen issue, ik moet gewoon mijn taken vervullen. Defensief waren we goed, offensief moeten we nog wat puntjes op de i zetten.”

Biometric Warfare
De NBA is altijd al van de statistieken geweest. Het aantal punten, rebounds, blocks, passes, assists, schotpercentages, hoeveelheid gespeelde minuten: alles wordt nauwkeurig bijgehouden. Maar een van de aspecten waar de NBA zich nog niet bijzonder mee bezighoudt, is biometrische gegevens.

Daar gaat volgens ESPN echter verandering in komen. Deze zomer hebben veel NBA-teams peperdure camera’s aangeschaft om de bewegingen van hun spelers goed te kunnen volgen op het veld. En wie dacht dat het bij dat soort dingen ging stoppen heeft het mis.

De spelers van de NBA worden steeds verregaander gemonitord door hun teams – de Mavericks experimenteren bijvoorbeeld sinds vorig jaar met vermoeidheidsanalyses. En sommigen vragen zich hardop af of dat een goede ontwikkeling is. Waar eindigt de drang om prestaties te verbeteren, en begint het recht op privacy? Het laatste woord hierover is vast nog niet geschreven.

Spotlights voor Austin 
Kennen we ‘m nog, Isaiah Austin? De meest opvallende draft pick van deze zomer? De half-blinde basketballer, die had gehoopt om in de NBA uit te komen maar door een ernstige aandoening op de drempel afscheid moest nemen van zijn droom, werd destijds op indrukwekkende wijze geëerd door commissioner Adam Silver in een emotionele en hartverwarmende speech.

Wie dacht dat Austin daarmee van het toneel zou verdwijnen heeft het mis. Niet alleen heeft de beste man een baan gekregen bij de NBA, maar ook staat hij binnenkort in de spotlights. De Boston Celtics zijn namelijk partners geworden van de Marfan Foundation, een stichting die zich hard maakt voor de ziekte waar Austin aan lijdt, en Austin is in het kader van die samenwerking een eregast tijdens de openingswedstrijd van het seizoen tussen de Celtics en de Nets.

Het mooiste aan deze geste is nog wel dat Austins voormalige ploeggenoot Cory Jefferson – beiden speelden voor de Baylor Bears – tegenwoordig speelt bij de Brooklyn Nets. Met een rugnummer dat Austin nog wel kent: zijn eigen nummer 21. Wij pinken wederom een traantje weg.

Tweet van de Dag

De Spurs zijn in Berlijn, en poseren voor de Brandenburger Tor. Net anderhalve week te laat! Als ze iets eerder waren geweest hadden ze live het nieuwe wereldrecord op de marathon kunnen aanschouwen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen