Goud voor Team USA op junior-wk

Terwijl de lock-out in Nederland en Amerika nog altijd volop de gemoederen bezig houd hebben de hockeyers onder de 20 jaar ervoor gezorgd dat er ook wat te vieren valt in Amerika. In het Russische Ufa werd de finale van het junior-wk met 1-3 gewonnen ten koste van regerend kampioen Zweden. Team Canada liep brons mis door een 6-5 nederlaag tegen de thuisploeg.

2011 NHL Entry Draft - Portraits

Slow start

De eerst periode ging voorbij zonder doelpunt. Beide teams speelden zoekende en team USA was daarin het dichtst bij een doelpunt, toen Rocco Grimaldi (Florida Panthers prospect) zijn schot via de linkerpaal de rechterpaal zag raken, maar niet in het net belandde.

Doelpunten vielen er in de tweede periode wel. Zweden opende de score via Filip Sandberg. Sandberg, 2013 draft prospect, trof al na een minuut doel op de powerplay. Het was alweer de twaalfde powerplay-goal in zes wedstrijden voor de Zweden.

Sterke defense

Voor team USA betekende dat pas het negende tegendoelpunt in zeven wedstrijden. De Amerikanen kunnen het gehele toernooi al rekenen op een sterke defensie die gesteund wordt door vele aanvallers die makkelijk het net kunnen vinden. Tot voor deze wedstrijd gold dat nog niet voor Rocco Grimaldi, maar de kleine aanvaller (1 meter 68) vond in de tweede periode in een tijdspanne van twee en een halve minuut twee keer doel en werd daarmee de grote man in deze finale. De eerste frommelde hij langs doelman Nicklas Lundstrom en de tweede kwam tot stand toen hij een schot van Jacob Trouba (Winnipeg Jets prospect) succesvol van richting wist te veranderen.

Die voorsprong was verdiend, want de Amerikanen speelden met meer energie als de Zweden en konden daardoor ook de meeste kansen afdwingen. In de derde periode gingen de Zweden op zoek naar de gelijkmaker, maar konden die niet vinden. Kansen waren er voldoende voor onder andere Filip Forsberg, Filip Sandberg en Sebastian Collberg, maar in de afronding vonden zij allen de wederom uitblinkende doelman John Gibson (Anaheim Ducks prospect) op hun weg.

Met nog anderhalve minuut te gaan verliet doelman Lundstrom het ijs, maar Zweden wist geen doelpunt te produceren. 17 seconden voor het einde van de wedstrijd wist Vincent Trocheck met een empty net goal de wedstrijd te beslissen. 1-3 was ook de eindstand.

Verrassing

Het is de tweede titel op het junior-WK voor de Amerikanen in vier jaar tijd. Voorafgaand aan het toernooi werd team USA niet als een grote kanshebber gezien, ook omdat de ploeg vorig jaar op dit WK slechts zevende werd. Gedurende het toernooi is de ijzersterke defensie van Team USA velen toch te machtig gebleken en valt op de titel voor de Amerikanen niets af te dingen. Doelman John Gibson kan cijfers mee naar huis nemen om u tegen te zeggen: een save percentage van 95,5%, 1 shutout en een goals against average van 1,36.

Uittredend kampioen Zweden moest genoegen nemen met zilver en Rusland pakte het brons ten koste van Team Canada dankzij een 6-5 zege na overtime.