Game of the week: Army vs Navy

Door

Navy Midshipmen v Army Black Knights

Het college football zit vol met tradities en één van de belangrijkste tradities is de jaarlijkse wedstrijd tussen Army en Navy. Traditioneel de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen. Beide teams stonden al 114 keer tegenover elkaar, waarbij Navy de laatste jaren de bovenliggende partij is. Dankzij maar liefst twaalf overwinningen op rij voor de Midshipmen staat het 58-49-7 in de serie. Voor de 109e keer is de wedstrijd op neutraal terrein. Geen van beide teams heeft namelijk een stadion dat groot genoeg is om de 100.000 toeschouwers in te ontvangen.

Voormalige grootheden

Er zijn tijden geweest dat zowel Army als Navy grote teams waren. In 1926 was deze wedstrijd tegelijkertijd de strijd om het nationaal kampioenschap en in 1944 en 1945 stonden de teams nummer één en twee in de rankings voor aanvang van de wedstrijd. Die tijden liggen echter al ver achter ons. De studenten van de officiersopleidingen van Army in Westpoint en Navy in Annapolis tekenen voor een vijf jarig contract als soldaat en moeten voldoen aan maximum gewicht en lengte voorwaarden. Beide opleidingen moeten het dan ook vaak met de net iets mindere spelers doen.

Dit heeft overigens ook een voordeel. Geen van beide teams heeft te maken met spelers die professional willen worden en dus staat het veld vol met spelers die het spel nog echt voor hun plezier spelen en dat is te zien. Wat uiteraard ook een grote rol speelt zijn de zogenaamde bragging rights. Voor de spelers van de Navy Midshipmen is Beat Army een waar mantra, net als Beat Navy dat is voor de Army Black Knights.

Running game

De wedstrijd zal volledig draaien rond de running game van beide teams. Van de 128 teams in de FBS staat Navy 127e en Army 128e in de ranglijst van aantal passes dit seizoen. De liefhebbers van old school football komen dus aan hun trekken vandaag.

De voornaamste running back van Army is Larry Dixon, goed voor 1012 yards dit seizoen met een gemiddelde van 5,8 yards per poging. Voor Navy is quarterback Keenan Reynolds de belangrijkste spelers. Met zijn 1082 rushing yards staat hij tweede in de ranglijst voor rennende quarterbacks en met zijn 20 rushing touchdowns staat hij zevende in de lijst van alle FBS spelers.

Alma Mater

Een belangrijke traditie bij deze wedstrijd is het zingen van de Alma Mater, het ‘schoollied’, van beide teams na afloop van de wedstrijd. Eerst zingen de verliezers, ondersteund door hun deel van het publiek, en aansluitend de winnaars. Bij Army vs Navy is de vraag dan ook niet wie er gaat winnen, maar wie als laatste hun Alma Mater mogen zingen.

Waarschijnlijk zal ook dit jaar Navy als laatste mogen zingen na hun dertiende zege op rij. Army zal er echter alles aan doen om dat te voorkomen, dus het zal smullen worden voor de liefhebbers. De wedstrijd is om 21:00 uur Nederlandse tijd, dus je hoeft geen slaap op te offeren om te genieten van dit prachtige stukje historie.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen