Florida State kampioen na thriller tegen Auburn

BCS National Championship - Florida State v AuburnHet allerlaatste BCS kampioenschap, vanaf volgend jaar doen de play-offs hun intrede, was er gelijk één om niet snel te vergeten. Na een grote voorsprong voor Auburn wist ‘Famous’ Jameis Winston zijn Florida State Seminoles toch naar de overwinning te leiden dankzij een enorme comeback in het vierde kwart: 34-31.

Na een vroege fieldgoal voor Florida State namen de Auburn Tigers de wedstrijd onverwacht volledig in handen. Verdedigend waren de Tigers veel te sterk voor Florida State en aanvallend leken ze niet te stoppen. Vlak voor het einde van het eerste kwart was het voor het eerst raak. Tigers quarterback Nick Marshall wist runningback Tre Mason te vinden met een pass voor een touchdown. Mason was deze wedstrijd goed voor 195 yards en één touchdown rushing en 42 yards en één touchdown receiving.

2014-01-0618_09_18

Na een kortstondig balbezit voor de Noles was het weer aan Auburn. Lang hadden die niet nodig om opnieuw de endzone te vinden. Dankzij een 50 yard touchdown pass van Marshall op Melvin Ray en slecht verdedigend werk van Florida State stond het binnen de kortste keren 14-3 voor de Tigers.

2014-01-0618_29_06

Florida State werd volledig weggespeeld en kreeg aanvallend niets voor elkaar. De verdediging van Auburn wist voortdurend Winston onder druk te zetten. Op enig moment deed Winston een poging om al rennend aan de druk te ontsnappen. Het resultaat was echter dramatisch. Dankzij een fumble van ‘Famous’ Jameis kreeg Auburn de bal met uitstekende veldpositie.

2014-01-0618_51_13

Het duurde dan ook niet lang, of Auburn wist de endzone weer te vinden. Deze keer had Marshall helemaal geen hulp nodig, hij rende zelf met de bal de endzone in. Marshall speelde een sterke wedstrijd met 217 yards passing, inclusief twee touchdowns. Daarnaast was hij goed voor 45 yards en één touchdown rushing. Enige smet op zijn wedstrijd was een kostbare interceptie in de tweede helft.

2014-01-0618_54_39

Met 21-3 achter leek Florida State opnieuw na een three-and-out de bal te moeten punten. De Noles wisten echter Auburn te verrassen met een fake punt, waardoor de drive toch voortgezet kon worden. Een essentiële wending in de wedstrijd, want dankzij deze fake punt kon Florida State eindelijk haar eerste touchdown scoren en met 21-10 de kleedkamer op zoeken.

2014-01-0619_04_14

Na rust kreeg Florida State wat meer grip op de wedstrijd. De Noles wisten Auburn van scoren af te houden en konden dankzij een eigen fieldgoal terugkomen tot 21-13. Alles stond op zijn plek voor een ongekend spannend vierde kwart. Met nog dertien minuten op de klok maakte Marshall zijn enige grote fout van de wedstrijd. Hij gooide een pass net iets te achteloos, met een interceptie als gevolg.

2014-01-0620_22_06

Het werd een dure interceptie. Een paar plays later kon Chad Abram een pass van Winston de endzone inlopen. 21-20 met nog elf minuten te gaan.

2014-01-0620_25_48

Tien minuten lang was het worstelen voor beide teams, tot Auburn de voorsprong uit wist te breiden dankzij een fieldgoal en zo met 24-20 voor kwamen te staan met minder dan vijf minuten op de klok. Het antwoord van Florida State kwam echter razendsnel. Bij de volgende kickoff maakte Auburn een blunder in de dekking, waardoor Levonte Whitfield vrijwel ongehinderd het hele veld over kon steken voor een return touchdown. Voor het eerst sinds vroeg in de eerste helft had Florida State weer de voorsprong te pakken. Nu met 27-24.

Ineens was het de vraag of Auburn nog terug kon komen en het antwoord was ja. In drie minuten stak Auburn het veld over en dankzij een heerlijke touchdown run van Tre Mason kwamen de Tigers met nog 79 tellen op de klok op een 31-27 voorsprong.

2014-01-0620_52_25

Tijd voor ‘Famous’ Jameis om te laten zien wat hij waard is. Winston was goed voor 237 yards en twee touchdown passes. De laatste tachtig yards kwamen op het moment dat het er echt toe deed. Mede dankzij een fantastische 49 yard pass op Rashad Greene bracht Winston zijn Noles weer naar de Auburn redzone. De redzone defense van Auburn is echter uitstekend dit jaar. Met een derde down en nog acht yards te gaan leek de aanval van Florida State te stokken. Het was een pass interference penalty met minder dan twintig seconden op de klok die Florida State de kans gaf om de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken. Een kans die ze niet meer lieten glippen.

2014-01-0621_02_01

Florida State bleef zo ongeslagen en Winston kon zijn faam waarmaken, maar wat ging het moeizaam. Iedereen kijkt uit naar de nieuwe play-offs van volgend jaar, maar deze wedstrijd zal niet snel vergeten worden. Geen tak van sport kan zoveel spanning en sensatie brengen als college football.