Fantasy Baseball League: Steals

Door

Woensdag begint de Sport Amerika Fantasy League. Nu je weet hoe de draft werkt, wordt het belangrijk om je te gaan richten op welke spelers je wilt draften. De beslissing van wie je draft hangt van een aantal factoren. Hoe waren de prestaties van de speler in het jaar ervoor (en in de jaren daarvoor), zit er een stijgende lijn in zijn prestaties, is de speler 100% fit en ben je fan van de speler of juist totaal niet.

Dit laatste klinkt misschien niet heel belangrijk, maar ik weet dat er een heleboel Fantasy Baseball managers zijn die een grondige hekel aan sommige spelers hebben, hoe goed die spelers ook zijn.

In de eerste paar rondes kan er niet heel veel misgaan. De spelers die je dan kunt draften, zijn over het algemeen goed voor hele sterke seizoenen, mits zij fit zijn. Van de eerste 25 spelers zet ik op dit moment alleen bij Chase Utley (knieblessure) en Miguel Cabrera (drankproblemen, rechtszaak) vraagtekens.

In de eerste rondes kun je niet veel fout doen, maar iets verderop in de draft wordt het interessant, daar kun je nog hele goede spelers picken. Hieronder een paar voorbeelden van dit soort spelers:

Justin Morneau: Vorig jaar miste hij een groot deel van het seizoen nadat hij in een poging om een dubbelspel op te breken in botsing kwam met de knie van tweede honkman Aaron Hill en zo een hersenschudding opliep. Morneau is inmiddels al weer in actie gekomen deze Spring Training en lijkt op tijd klaar te zijn voor Opening Day. Als hij de vorm van begin seizoen terug kan vinden is hij een absolute steal! Hij sloeg voordat hij geblesseerd raakte .345 met 18 home runs en 56 RBIs en staat geranked op nummer 59. Je kunt hem dus in de vierde/vijfde ronde waarschijnlijk nog picken.

Jason Bay (foto): Nog een speler die vorig seizoen dankzij blessures niet uit de verf kwam. Zijn slechte seizoen van vorig jaar heeft ervoor gezorgd dat hij als 120e geranked werd door Yahoo. Bay heeft in de afgelopen jaren laten zien dat hij, mits fit, goed is voor 30 home runs en 100 RBIs. Dit plaatst hem in een categorie met spelers als Alex Rodriguez en Albert Pujols. Dat zijn natuurlijk twee veel completere spelers, maar het geeft je een idee op welke plek hij ook in de draft had kunnen staan als hij een goed seizoen gedraaid had in 2010. Nu zal het feit dat hij de helft van zijn wedstrijden in Citi Field speelt (niet bepaald een ‘hitter-friendly park’) er waarschijnlijk voor zorgen dat hij iets minder home runs slaat, maar als hij fit is, kan hij een hele nuttige spelers voor jouw team zijn. Je kunt hem in ronde 8/9 nog oppikken waarschijnlijk.

Chone Figgins: Vier plaatsen onder Jason Bay staat Chone Figgins op de 124e plaats. Figgins viel in 2010 erg tegen, maar was een beetje ongelukkig. Zijn BABIP was een stuk lager dan in de jaren ervoor en er wordt voorspeld dat hij dit jaar zijn average met een punt of 20 omhoog zal brengen naar .270-.280. Bovendien zal hij goed zijn voor rond de 90 runs en 40 stolen bases. Al met al een hele nuttige speler, die ook nog eens op meerdere posities uit de voeten kan. Ook hem kun je rond de negende ronde nog draften.

Craig Kimbrel: Als je laat in de draft nog een closer nodig hebt, is dit je man. Hij ging vorig jaar als rookie 4-0 met 40 strikeouts en een ERA van 0.40 als reliever voor de Braves en zal dit jaar de rol van closer overnemen van de gepensioneerde Billy Wagner. Voor een team dat meedoet om een plaats in de playoffs zal Kimbrel ongetwijfeld een hoop saves gaan pakken! Zijn O-rank is 199 en hij is dus waarschijnlijk in de 15e ronde nog beschikbaar.

Francisco Rodriguez: Nog een closer die verderop in de draft nog beschikbaar zal zijn (O-rank: 141). K-Rod kennen we allemaal van het record dat hij in 2008 zette. Hij pakte in dat jaar 62 saves en verbrak het oude record van Bobby Thigpen, dat op 57 stond. We weten dus ook dat K-Rod een hele goede pitcher is, maar vorig seizoen leek er mentaal iets mis te zijn. Zijn prestaties waren prima (25 saves, 2.20 ERA), maar buiten het veld raakte hij een aantal keer in opspraak.

Het dieptepunt was het voorval met zijn schoonvader, die hij na een ruzie neersloeg. Hij brak daarbij zijn hand en miste de rest van het seizoen dankzij die blessure. Hij werd bovendien geschorst door de Mets. Dit jaar keert hij terug en mogen we van hem verwachten dat hij iets goed wil maken. De meeste closers staan hoger op de lijst, maar Rodriguez kun je in de 11e ronde waarschijnlijk ook nog draften. Een derde closer die je laat op kunt pikken (177) is Joe Nathan, die terugkeert van zijn Tommy John surgery.

Ook leuk om te lezen