EXCLUSIEF: Elson: ‘Hopelijk pakt Duncan nog een titel’

Door

Francisco Elson in gesprek met Sport Amerika
Met de San Antonio Spurs wederom in de finale vindt Sport1 het tijd om tijdens de NBA Finals de enige Nederlandse NBA-kampioen (2007) ooit in te zetten als co-commentator. De 38-jarige voormalig Spurs-speler Francisco Elson gaat de vaste commentatoren assisteren in de titanenstrijd tussen de Spurs en Miami Heat. Sport Amerika sprak met de boomlange center.

De Rotterdammer met de prettige spreekstem zal proberen om zijn voorkeur voor de Spurs te verbergen gedurende de uitzendingen. Want dat hij een voorkeur heeft -en met name voor Tim Duncan- is niet meer dan logisch. De kern van 2007 is nog altijd intact bij de Spurs en hij noemt ze nog altijd ‘de jongens’. Zijn maten van destijds gaan nu proberen om een jaar na de pijnlijke nederlaag in game seven revanche te halen op de sterren uit Miami.

Allereerst de belangrijkste vraag: wie gaat er winnen?
“De Spurs. Al hoop ik wel dat het in zeven wedstrijden gaat. Dat is voor iedereen het leukst. Als speler wil je het natuurlijk zo snel mogelijk afmaken, maar ik hoop dat het net zoals vorig jaar weer tot op de laatste minuut aankomt. Je ziet aan alles bij de jongens dat ze per se weer tegen Miami willen spelen en dat ze dit keer gaan winnen. Je ziet het ook aan Pop (coach Gregg Popovich, red). Ze zijn er op gebrand om het nu wel af te maken. En ik hoop het ook. Het zou prachtig zijn als Tim Duncan op deze leeftijd nog een titel kan pakken.”

Van een leien dakje ging het tot aan de finale van de play-offs niet. Maakt dat nog iets uit in de finale?
“Nee, van die finalewedstrijden krijg je zó veel energie. Het maakt niet uit wat je daarvoor hebt gedaan. Als je vaak harde nederlagen hebt geleden is het natuurlijk anders. De Spurs moesten tot het gaatje gaan tegen de Dallas Mavericks in de eerste ronde en ook tegen Oklahoma City Thunder was het anders geweest als Serge Ibaka vanaf het begin er bij was geweest. In 2007 hadden wij in halve finale van de Western Conference de nodige moeite met de Phoenix Suns, maar voor de rest fietsten we er makkelijk doorheen. Voor de finale maakt dat echter niets uit.”

Wat moet de Spurs nu anders doen dan vorig jaar om nu wel te winnen?
“Zij blijven hetzelfde spelletje spelen. Veel balbeweging en penetreren om vervolgens de bal naar buiten te kicken voor de goede schutters. Vorig jaar mochten Danny Green en Gary Neal vrij aanleggen, totdat Miami hen beter ging verdedigen. Eigenlijk is Miami ook vrij makkelijk te verdedigen. Ze nemen veel moeilijke één-op-éénschoten en veel gaat via LeBron. In 2007 was dat ook al zo toen hij nog bij de Cleveland Cavaliers zat. We dwongen hem gewoon om steeds te schieten. Toen was hij nog geen geweldige schutter, maar dat kan hij tegenwoordig ook. Het spel van de Spurs zal echter niet veel veranderen.”

Hoe verklaar je het spel van Danny Green en Kawhi Leonard nu in vergelijking met het reguliere seizoen, waar ze vrij onzichtbaar waren?
“Blessures en kleine pijntjes. Je ziet dat ze er nu gewoon staan, net zoals vorig jaar. De Spurs hebben ongelofelijk goede schutters, ook met Patty Mills. In het algemeen in de NBA zijn er steeds meer spelers die driepunters gaan schieten. Ook bij de Spurs oefenen ze daar veel op in het voorseizoen. Ook Tony Parker, ook al schiet hij ze niet vaak. Vanuit de hoek is hij dodelijk en hij mag ze ook schieten van Pop. Teams laten hem vaak open staan, maar vanaf de elleboog en in de hoek is hij dodelijk.”

Ben je zenuwachtig voor finalewedstrijden?
“Ben je gek. Nee joh. Het is een bepaalde spanning, maar geen zenuwen. Vrije worpen blijven gewoon vrije worpen. Je denkt wel bij jezelf: deze moet erin. Maar dat wil je altijd. Vooral voor basisspelers maakt het niet veel uit. Ik kan me voorstellen dat het voor bankspelers nog wel eens anders kan zijn, maar de spelers van beide teams hebben dit al meegemaakt.”

Tot slot, heb je nog wel eens contact met mensen van de Spurs?
“Ik ben er toevallig een maanden geleden nog geweest en daar heb ik uiteraard met de jongens en mensen van de club gesproken. Ik ben uitgenodigd om de Finals bij te wonen, maar ik heb er voor gekozen om het commentaar te gaan doen. Het lijkt me een leuke uitdaging en weet niet wat ik moet verwachten. Ik heb al eens eerder co-commentaar gedaan bij de Nederlandse competitie die ze destijds nog uitzonden, maar dit is natuurlijk iets compleet anders. Ik heb er veel zin in.”

Kijk onderstaand nog de prachtige videoclip over Elson, uitgezonden in Holland Sport.

Foto: Sport Amerika

2 Reacties
  1. Jeroen H 9 jaar ago

    Dit is zo mooi. Elson is een legende. Verdient veel meer waardering. Goed dat jullie hem een platform geven met dit interview.

  2. Jurgen 9 jaar ago

    Elson is nog steeds de beste opvolger van David Robinson die de Spurs sinds The Admiral’s vertrek in 2003 hebben gehad.
    Idd veel te weinig respect voor deze geweldenaar uit Rotterdam!
    Ik zou bijna mijn abonnement bij Sport1 weer terugnemen om hem tijdens de wedstrijden te kunnen horen spreken met zijn inside knowledge.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen